Leden 2017

Myši

24. ledna 2017 v 0:42 | VV |  sladká jídla
250 g měkkého tučného nebo polotučného tvarohu, 3 vejce, 200 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, cca 6 lžic mléka (množství podle toho, jaký používáme tvaroh, jak je řídký).

Vše smícháme na těsto, husté tak, aby se z něj daly lžičkou vykrajovat noky. Noky smažíme ve vyšší vrstvě tuku. Hotové vyjmeme dírovanou naběračkou, necháme tuk okapat na papírové utěrce a obalujeme v cukru s vanilkou nebo skořicí.

Ovocný koláč z pomazánkového másla

24. ledna 2017 v 0:27 | VV |  koláče a řezy s ovocem
250 g pomazánkového másla bez příchuti, 200 g cukru, 4 vejce, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva. Na povrch: čerstvé, kompotované nebo mražené ovoce, drobenka: máslo, hrubá mouka, krupicový cukr, možno místo části mouky přidat kokos, strouhané ořechy nebo strouhaný perník a okořenit skořicí

Máslo utřeme s cukrem a vejci, pak přidáme mouku s práškem do pečiva. Rozetřeme na vymaštěný a srouhankou (hrubou moukou) vysypaný plech, poklademe ovocem, posypeme drobenkou a pečeme při 180°C do růžova. Vychladlé krájíme na řezy.

Tyčinky sypané sýrem

24. ledna 2017 v 0:14 | VV |  slané pečivo
210 g hladké mouky, 140 g másla nebo rostlinného tuku, 2 lžíce octa, špetka soli, 1 malá lžička sladké papriky (kdo má rád, může přidat špetku pálivé papriky). Na potření: rozšlehané vejce Na posypání: jemně strouhaný sýr (cca 150 g)

Z mouky, tuku a ostatních surovin zpracujeme těsto. Vyválíme na slabý plát. Rádlem vykrájíme tyčinky, obdélníčky, čtverečky..., potřeme vejcem a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme do růžova při 180°C.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

24. ledna 2017 v 0:07 | VV |  sladká jídla
300 g hrubé mouky, 200 g předem uvařených strouhaných brambor (studené), 2 vejce, špetka soli, trošku mléka

Na plnění: ovoce, nejlepší jsou švestky. Na posypání a polití: máslo, cukr, mák, strouhaný perník, opečená strouhanka, ořechy, tvaroh - co má kdo rád


Brambory rozstrouháme na vál, přidáme mouku, vejce a několik lžic mléka (množství podle druhu brambor a suchosti mouky) a zpracujeme vláčné, ale nelepivé těsto. Rozválíme, nakrájíme na čtverečky a plníme švestkami. Těsta dáváme tenkou vrstvu. Zabalené házíme do vařící vody a vaříme cca 8 minut. Hotové omastíme, ocukrujeme a posypeme tím, co má kdo rád. Místo švestek můžeme použít jablka, třešně, meruňky..

Plněné i neplněné cukroví z karotky

23. ledna 2017 v 21:40 | VV |  vánoční cukroví pečené
250 g 100 % tuku (Omega), 250 g strouhané karotky, 250 g hladké mouky, na špičku lžičky prášku do pečiva, strouhaná citrónová kůra, může se přidat špetka strouhaného muškátového oříšku nebo muškátového květu

Z přísad zpracujeme těsto, které necháme asi 2 hodiny (lépe přes noc) odpočinout. Potom vyváláme a

A) vykrajujeme kolečka či kroužky, pečeme v hodně horké troubě a ještě horké obalujeme v cukru s vanilkou nebo

B) vykrajujeme rádýlkem čtverečky, naplníme povidly zahuštěnými strouhaným perníkem nebo strouhanými piškoty, dva protilehlé rohy spojíme do šátečku a prudce pečeme. Hotové obalujeme v cukru s vaniklou. Místo povidel můžeme použít ořechovou, oříškovou nebo makovou náplň

Jemné mandlové šátečky

23. ledna 2017 v 21:25 | VV |  vánoční cukroví pečené
200 g hladké mouky, 140 g másla nebo rostlinného tuku, 1 vejce, špetička soli
Náplň: 100 g oloupaných nastrouhaných mandlí, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 2 vařené prolisované žloutky, možno přidat špetku skořice nebo citrónové kůry

Z mouky, půlky vejce (polovinu rozšlehaného vejce necháme na potření šátečků), másla a soli vypracujeme těsto. Necháme nejméně 3 hodiny, nejlépe přes noc, odpočinout. Po odpočinutí těsto vyválíme, nakrájíme čtverečky, plníme nádivkou. Čtverečky s nádivkou přehneme tak, aby vznilky trojúhelníčky. Kraje pěkně přitlačíme, aby náplň nevytékala. Uzavřené šátečky potřeme vejcem. posypeme krystalovým cukrem a ozdobíme půlkou mandle. Můžeme také jen potřít vajíčkem, ozdobit mandlí a až po upečení obalovat v cukru s vanilkou. Pečeme v troubě při 200°C.

Náplň: syrové vejce utřeme s cukrem, přidáme jemně nastrouhané nebo prolisované vařené žloutky a ještě chvíli třeme. Nakonec zamícháme mandle.

Závin z pomazánkového másla

21. ledna 2017 v 23:45 | VV |  rolády, záviny
250 g pomazánkového másla bez příchuti, 250 g polohrubé mouky, strouhanka nebo rozdrobené piškoty (může být i strouhaný perník), jablka, cukr, skořice, rozinky, ořechy, máslo na potření

Z pomazánkového másla a mouky zpracujeme vláčné těsto. Rozdělíme ho na 2 díly a necháme chvíli odpočinout. Potom vyválíme z každé části plát. Posypeme strouhankou, poklademe jablky, sypeme cukrem, skořicí, rozinkami, ořechy. Zavineme, dáme na tukem potřený pečící papír na plech, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme při 180° - 200°C. Místo jablek můžeme do náplně dát nádivku z rebarbory.

Základní palačinky (škola)

21. ledna 2017 v 23:35 | VV |  sladká jídla
250 ml vlažného mléka, 2 vejce, 10 g cukru, 120 g hladké mouky, špetka citrónové kůry

Zpracujeme všechny přísady v lité těsto. Dobře promícháme, aby bylo těsto jemné a bez hrudek. Pečeme na rozpáleném tuku po obou stranách. Hotové plníme dle chuti.

Bramborové lívance

21. ledna 2017 v 23:30 | VV |  sladká jídla
500 g studených uvařených brambor, 1 vejce, 10 g droždí, 30 g cukru, špetka soli, 200 g hladké mouky, 500 ml vlažného mléka

Z droždí, cukru a 2 lžic mouky zpracujeme kvásek, necháme vykynout. Do vlažného mléka zamícháme ostatní přísady, nakonec přidáme vzešlý kvásek a ještě důkladně promícháme, aby v těstě nebyly žmolky. Necháme na teplém místě asi půl hodiny kynout. Potom naléváme lívance na vymaštěný lívanečník a smažíme po obou stranách do růžova. Z hotových odsajeme ubrouskem přebytečný tuk. Mažeme matmeládou, sypeme tvarohem nebo perníkem, případně doprostřed dáme kopeček jogurtu či zakysané smetany. Lívance také můžeme podávat s různými ovocnými rozvary (jablka, hrušky, borůvky, jahody)

Bramborové palačinky

21. ledna 2017 v 23:22 | VV |  sladká jídla
500 ml mléka, 400 g předem uvařených studených brambor, 2 vejce, 1 lžíce cukru, špetka soli, 4 lžíce polohrubé mouky

Brambory jemně nastrouháme a smícháme s ostatními přísadami. Těsto necháme asi 20 minut odpočinout a potom lijeme na pánev středně silné palačinky. Smažíme po obou stranách. Po vyjmutí z pánve, odsajeme papírovou utěrkou přebytečný tuk a potíráme marmeládou nebo sypeme skořicovým cukrem.

V případě, že se první palačinka trhá, tak přidáme trochu mouky. Množství mouky závisí na druhu brambor.

Pivní závin

21. ledna 2017 v 23:14 | VV |  rolády, záviny
300 g hladké mouky, 15 lžic světlého piva, 250 g 100 % tuku (Omega, Iva)

Tuk jemně nastrouháme a spojíme na vále s moukou a pivem v těsto. Necháme chvíli odpočinout pod nahřátým kastrůlkem. Těsto rozdělíme na dvě části. Každou část slabě vyválíme, posypeme opečenou strouhankou nebo drcenými piškoty. Poklademe strouhanými jablky, ocukrujeme podle chuti, posypeme skořicí, rozinkami a sekanými ořechy a zabalíme do závinu. Potřeme rozehřátým máslem a pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova.

Roláda se zavařeninou (škola)

21. ledna 2017 v 21:33 | VV |  rolády, záviny
3 vejce, 60 g cukru, špetka strouhané citrónové kůry, citrónová šťáva z 1/2 citrónu, vanilkový cukr, 40 g polohrubé mouky, 20 g hladké mouky (mouky můžeme nahradit 60 g polohrubé mouky)

Náplň: libovolná zavařenina. Poleva: 60 g 100 % tuku nebo másla, 2 lžičky kakaa, 60 g moučkového cukru, 1 lžíce mléka, 1 lžička pudinkového prášku

Z bílků ušleháme sníh. Žloutky utřeme s oběma cukry, citrónovou šťávou a kůrou. Do utřených žloutků vmícháme střídavě mouku a sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymaštěný pečící papír a pečeme rychle při 200°C (těsto nesmí moc vyschnout). Horké těsto stočíme a necháme schladnout. Potom naplníme zavařeninou, pevně stočíme a polijeme polevou. Poleva: máslo rozpustíme, přidáme kakao a cukr, promícháme. Do této směsi nalijeme mléko s pudinkovým práškem a zahříváme (mícháme). Nesmí se vařit. Zhoustlou polevu nalijeme na roládu a necháme vychladit.

Dort s vaječným likérem

21. ledna 2017 v 21:10 | VV |  dorty
5 vajec, 150 g cukru, 150 g polohrubé mouky, lžíce kakaa, lžička prášku do pečiva
Krém: 200 g másla, 50 g cukru, vaječný likér - necelý 1 dl
Poleva: čokoládová

Ušleháme bílky do tuhého sněhu, potom zašleháme cukr a lehce vmícháme rozšlehané žloutky. Nakonec přidáme mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Nalijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané dortové formy. Pečeme při 180°C, ke konci pečení snížíme na 160°C. Prochladlý vyjmeme z formy a necháme důkladně vychladnout na mřížce. Studený prokrojíme, namažeme krémem uvnitř i na povrchu. Potom celý pocákáme nepravidelně čokoládou a můžeme mezi čokoládu nepravidelně pokapat i hustým vaječným likérem (nemusíme).

Jednoduchý litý ovocný koláč - 2 druhy

21. ledna 2017 v 20:56 | VV |  koláče a řezy s ovocem
Odměřujeme na 1/4 l hrnky

2 vejce, 1 hrnek cukru, 1 neplný hrnek mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, 3/4 prášku do pečiva, 120 g rozpuštěného másla nebo rostlinného tuku
Drobenka: máslo, hrubá mouka, cukr, případně část mouky nahradit kokosem, strouhaným marcipánem nebo strouhanými ořechy (množství cukru v drobence se řídí druhem a kyselostí ovoce)

Všechny přísady na těsto rozmícháme v míse a nalijeme do vymaštěného a vysypaného pekáčku. Poklademe libovolným ovocem (čerstvé, mražené, okapaný kompot), posypeme drobenkou a pečeme při °170°C, příp. při 150°C na horkovzduch, do růžova. Necháme vychlanout, krájíme na řezy a sypeme cukrem s vanilkou

Jiný rozpis - 2 vejce, 150 g cukru, 300 g polohrubé mouky, 150 g rozpuštěného másla nebo tuku, 1/2 prášku do pečiva, 150 ml mléka, citrónová kůra, citrónová šťáva, vanilkový cukr - postup stejný, jako výše

Tvarohové tyčinky

21. ledna 2017 v 20:33 | VV |  slané pečivo
Stejné těsto, jako na "tvarohové šátečky"

Těsto rozválíme na plát, zarovnáme rádlem nebo nožem do čtverce. Čtverec těsta pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí a kmínem nebo mákem a nakrájíme na tyčinky. Tímto způsobem zpracujeme celou dávku těsta. Pečeme v hodně teplé troubě do růžova. Můžeme podávat k vínu nebo k pomazánkám či polévce.

Tvarohové šátečky

21. ledna 2017 v 20:30 | VV |  Tvarohové koláče a j. tvarohové moučníky
400 g měkkého tvarohu, 350 g polohrubé mouky, 250 g 100% tuku Omega. Na potření před pečením: rozšlehané vejce. Na obalení po upečení: moučkový cukr

Zpracujeme na vále v těsto, Omegu jemně nastrouháme, aby se nám lépe zapracovávala. Vyválíme , nakrájíme na čtverečky. Do každého čtverečku dáme kousek náplně (tvarohová, maková, povidla, ořechová) a přeložíme do šátečku. Potřeme vejcem a pečeme při 200°C. Hotové obalujeme v cukru.

Babiččina roláda

21. ledna 2017 v 20:16 | VV |  rolády, záviny
5 vajec, 5 lžic cukru, 1 lžíce oleje, 6 lžic polohrubé mouky. Krém 250 g másla, 1 karamelové mléko Salko (Karamelo), Poleva: 1 vrchovatá lžíce přesátého moučkového cukru, 1 vrchovatá lžíce kakaa, 1 vrchovatá lžíce solamylu nebo pudinku.

Vejce ušleháme s cukrem, do ušlehané hmoty přidáme olej a polohrubou mouku. Plech vyložíme pečícím papírem, namastíme a vylijeme na něj těsto. Pečeme rychle při 200 °C (nesmí moc vyschnout, protože by se lámala). Po upečení plát těsta dáme na vlhkou utěrku, necháme prochladnout, natřeme krémem a srolujeme. Povrch poléváme polevou a dozdobujeme krémem.

Krém: máslo třeme a zašleháme karamelové kondenzované mléko

Poleva: Máslo rozpustíme, přidáme ostatní přísady a za stálého míchání na mírném ohni zahříváme (nesmí se vařit!!). Když začne houstnout, nalijeme ji na roládu.

Hrnkový drobenkový koláč

21. ledna 2017 v 19:49 | VV |  koláče a řezy s ovocem
Na odměřování surovin použijeme čtvrtlitrový hrníček

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 130 g másla nebo rostlinného tuku, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, necelý hrnek mléka, 1/2 lžičky skořice

Z mouky, cukru, másla, vanilkového cukru a skořice připravíme drobenku. Jeden hrnek drobenky odebereme a do zbylé přidáme vejce, mléko, prášek do pečiva a zamícháme v těsto. Těsto nalijeme do vymaštěného a moukou vysypaného pekáčku nebo koláčové formy a poklademe čerstvým, kompotovým (mraženým) ovocem a posypeme odebranou drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.

Perníkový chlebíček s banánem

21. ledna 2017 v 19:39 | VV |  chlebíčky
500 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do perníku, 2 lžíce kakaa, 100 g strouhaných ořechů nebo oříšků, 200 g moučkového cukru, 2 vejce, 100 ml rostlinného oleje, mléko nebo kefír dle potřeby, 2 banány. Poleva: kakaová, cukrová dle chuti

Vejce šleháme s cukrem do pěny, postupně přikapáváme olej. Ostatní sypké přísady promícháme a přidáváme do ušlehaného základu střídavě s mlékem, až vznikne hustější lité těsto. Banány nakrájíme na kostičky a úplně nakonec vmícháme do těsta. Nalijeme do chlebíčkové formy (vymazané tukem a vysypané strouhankou) a pečeme při 180°C asi 30 minut. Hotový vyklopíme na mřížku a necháme prochladnout. Můžeme polévat cukrovou nebo kakaovou polevou.

Ořechový dort od Aničky z Lysé

21. ledna 2017 v 19:26 | VV |  dorty
Kolik váží 4 vejce, tolik cukru, 20 ustrouhaných jader vlašských ořechů, hurbá mouka - mouka a ořechy mají mít dohromady váhu, jaku mají 4 vejce, lžička prášku do pečiva, lžíce kakaa (nemusí být), 4 lžíce horké vody

Z bílků ušleháme tuhý sníh, zvolna do něj vmícháme ve vodě rozšlehané žloutky, cukr a nakonec do sněhu zabalíme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Těsto naplníme do vymazané, strouhankou či hrubou moukou vysypané formy a pečeme zvolna cca 45 minut. Po prochladnutí vyjmeme dort z formy a necháme do druhého dne odpočinout. Potom rozřízneme a plníme zavařeninou, krémem nebo šlehačkou - každý dle své chuti.

Ořechový dort

21. ledna 2017 v 16:55 | VV |  dorty
40 g másla, 4 žloutky, 300 g cukru, 200 g strouhaných vlašských ořechů, 40 g kakaa, 360 g g polohrubé mouky, 1/4 l černé kávy, 4 bílky, 1 prášek do pečiva

Náplň: 125 g másla, 100 g prosátého moučkového cukru, 100 g strouhaných vlašských ořechů, necelá 1/8 l mléka.
Na povrch: šlehačka, ořechy,

Máslo utřeme se žloutky a s cukrem. Postupně přidáváme ořechy, kakao, mouku s práškem do pečiva, sníh z bílků a kávu. Těsto naplníme do vymazané, hrubou moukou vysypané dortové formy. Pečeme při 180°C cca půl hodiny. Vychladlý dort prořízneme, naplníme krémem, povrch můžeme dozdobit šlehačkou a ořechy.

Náplň: Ořechy uvaříme v mléce. Necháme vychladnout a přidáme do utřeného másla s cukrem. Můžeme zahustit piškotovými drobečky.

Jablkové čtverečky ze strouhaných jablek

21. ledna 2017 v 16:42 | VV |  koláče a řezy s ovocem
400 g strouhaných jablek, 125 g prochladlého tekutého tuku, 250 g cukru, 270 g hladké mouky, 3 vejce, 50 g rozinek, lžička skočice, 1 prášek do pečiva, 80 g sekaných vlašských ořechů, špetka strouhaného muškátového oříšku. Na ozdobu: zavařenina, čokoládová či citrónová poleva, ořechy

Všechny přísady promícháme ve větší míse v těsto. V případě, že se nám zdá husté, přidáme několik lžic mléka (hustota těsta různá, podle šťavnatosti použitých jablek). Pekáček s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem a urovnáme do něj těsto. Upečeme v předehřáté troubě při cca 175°C cca 25 minut. Vychladlý koláč potřeme zavařeninou nebo džemem, necháme chvíli zaschnout a přelijeme libovolnou polevou. Zdobíme sekanými nebo půlenými ořechy a krájíme na čtverečky.

Bramborové vdolky od babičky

21. ledna 2017 v 16:31 | VV |  sladká jídla
750 g vařených brambor, 1 lžíce cukru, 20 g droždí, trocha mléka, špetka soli, 1 vejce, hladké mouky tolik, aby vzniklo tužší nelepivé těsto. Tuk na smažení, povidla, tvaroh na ozdobu

Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek, necháme vykynout. Předem uvařené studené brambory nastrouháme , dáme do mísy spolu s vejcem a solí, přidáme vykynutý kvásek a tolik mouky, aby vzniklo nelepivé těsto. Necháme vykynout, potom vyválíme a vykrajujeme vdolečky (kolečka). Smažíme ve vyšší vrstvě oleje po obou stranách. Podáváme namazané povidly a sypané strouhaným tvarohem či perníkem. Také můžeme jen obalit ve skořicovém cukru.

Kokosky na sušence

20. ledna 2017 v 17:23 | VV |  vánoční cukroví pečené
Linecká kolečka (např. dle receptu na tomto blogu "kočičí oči"). Sněhové těsto: 4 bílky, 250 g krupicového cukru, 100 g kokosové moučky, 100 g strouhaných vlašských ořechů. Na slepení: nugeta nebo nutela, zavařenina. Na polevu: čokoládová poleva

Upečeme linecká kolečka,
Na sněhové tvary: Lehce prošleháme bílky, zašleháme do nich cukr a šleháme na vodní lázni do tuhé a lesklé pěny. Po prochladnutí vmícháme kokos a ořechy. Lžičkou nebo zdobícím sáčkem stříkáme na plech pusinky o velikosti lineckého kolečka. Pečeme při teplotě cca 110°C do doby, než jdou lehce odloupnout od pečícího papíru. Vychladlé slepujeme s lineckým kolečkem a spodky máčíme v čokoládové polevě. Slepujeme tak, že na kolečko nastříkáme kroužek z nugety, doprostřed dáme zavařeninu a na to nalepíme kokosku.

Marokánky se strouhanými ořechy (kočičáky)

20. ledna 2017 v 16:15 | VV |  vánoční cukroví pečené
250 ml mléka nebo smetany na vaření, 170 g krupicového cukru, 50 g hladké mouky, 200 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g kandovaného nebo sekaného sušeného ovoce, 100 g rozinek, 150 g másla nebo tuku. Poleva: čokoláídová

V mléce rozšleháme cukr a mouku a svaříme na kaši. Do horké zašleháme máslo. Necháme vychladnout a vmícháme ořechy s ovocem. Z hmoty tvoříme na plech (na pečící papír) placičky a pečeme při 180°C do růžova. Vychladnout necháme na plochém tácu, aby se nezkroutily a pak polijeme po spodní straně čokoládovou polevou, kterou můžeme zvrásnit vidličkou.

Rohlíčky s brusinkami

20. ledna 2017 v 15:40 | VV |  vánoční cukroví pečené
50 g nasekaných sušených brusinek, 200 g másla, 2 balíčky vanilkového cukru, 60 g moučkového cukru, 2 žloutky, 280 g hladké mouky, 100 g mletých loupaných mandlí

Zpracujeme na vále těsto, necháme nejméně hodinu odpočinout. Tvarujeme rohlíčky, pečeme při 180°C (horkovzduch 155°C) asi 10-15 minut. Horké obalujeme v cukru.

Rohlíčky se skořicí

20. ledna 2017 v 15:36 | VV |  vánoční cukroví pečené
100 g mletých mandlí nebo lískových oříšků, 200 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 180 g másla nebo Stelly či Hery, 2 lžičky mleté skořice

Zpracujeme na vále v těsto (v případě, že se hůře zpracovává, tak můžeme přidat 1 malý žloutek nebo několik lžic mléka). Těsto necháme v chladu odpočinout, pak tvarujeme rohlíčky a pečeme při 190 stupních do růžova. Můžeme též na horkovzduch při 160 stupních - 2 plechy najednou. Po částečném prochlazení obalíme rohlíčky v moučkovém cukru, ve kterém jsme rozmíchali trochu mleté skořice.

Rohlíčky z praženého kokosu

20. ledna 2017 v 13:56 | VV |  vánoční cukroví pečené
90 g strouhaného kokosu, 230 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetka citrónové kůry (strouhaná z bio citrónu nebo špetka sušené), 200 g másla nebo rostlinného tuku

Na suché pánvi na plotně (lze i v troubě) opražíme 70 g kokosu do světle růžova a necháme vychladnout. Ze všech přísad,vč. vychladlého opraženého kokosu, zpracujeme těsto. Necháme v chladu odpočinout a z kousků těsta tvoříme rohlíčky. Pečeme při 180°C (horkovzdušná 150°C) cca 10-15 minut. Zbytek kokosu( 20 g) a moučkový cukr v misce smícháme a v této směsi obalujeme horké rohlíčky.

Plněné formičkové rohlíčky ořechové

20. ledna 2017 v 13:30 | VV |  vánoční cukroví pečené
Těsto: 300 g hladké mouky, 220 g másla nebo rostlinného tuku, 50 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, 1 žloutek
Náplň: 125 g másla, 70 g strouhaných piškotů, 60 g mletých vlašských ořechů, rum nebo vaječný koňak
Poleva: čokoládová nebo kakaová

Z přísad zpracujeme na vále těsto, necháme odpočinout v chladu a pak ve slabé vrstvě plníme do formiček rohlíčků (vymazaných tukem). Pečeme při 180 °C cca 15 minut. Vyklepáváme až po částečném prochladnutí. Zchladlé plníme po dvou k sobě krémem a pocákáme čokoládovou polevou. Krém: Máslo utřeme s cukrem do pěny, potom zašleháme směs piškotů a ořechů, nakonec přidáme rum nebo jiný likér.

Burákovo-brusinkové marokánky

20. ledna 2017 v 13:10 | VV |  vánoční cukroví pečené
250 ml smetany na vaření (10-12% tuku), 3 lžíce krupicového cukru, 3 lžíce hladké nebo špaldové mouky, 60 g másla nebo Hery( Stelly), 200 g hrubě drcených buráků (polovina může být půlených, polovina drcených), 150 g sušených brusinek (můžeme nahradit sekanými sušenými meruňkami). Poleva: čokoláídová

Smetanu, cukr, mouku prošleháme a svaříme na mírném ohni na kaši. Odstraníme a přidáme tuk, mícháme do rozpuštění a spojení s kaší. Necháme částečně vychladnout a přidáme ořechy a ovoce. Na plech s pečícím papírem děláme placičky, které pečeme při 180°C do zrůžovění okrajů. Zchladlé sejmeme špachtlí z plechu a necháme na rovné podložce vychladnout. Pak poléváme čokoládovou polevou po spodní straně.

Vánočka zadělávaná v domácí pekárně

17. ledna 2017 v 22:46 | VV |  vánoční buchty (štoly, vánočky apod.)
500 g polohrubé mouky, špetka soli, 250 ml vlažného mléka, 2 žloutky, 100 g krupicového cukru, 100 g rozehřátého másla nebo tuku, 42 g droždí, špetka strouhaného muškátového oříšku (nemusí být). 50 g sekaných mandlí, 50 g v rumu namočených rozinek, může být i sušené nakrájené ovoce. Na potření: rozšlehané bílky, na posypání plátky mandlí.

Mléko, žloutky, máslo rozmícháme a nalijeme do pekárny. Na to nasypeme mouku, sůl, koření, cukr a navrch rozdrobíme droždí. Zapneme na program "kynuté těsto" (bez pečení). Po zvukovém signálu přisypeme mandle a rozinky. Po vykynutí těsto vyjmeme na vál a upleteme jednu velkou nebo dvě menší vánočky. Na plechu ještě necháme cca 15 minut kynout, pak potřeme bílkem, posypeme mandlemi, zajistíme asi 3 špejlemi, aby nesjela, a upečeme v předehřáté troubě. Pečeme cca 50 minut, nejprve na 180°C, když se zapeče, tak snížíme na 150°C a dopečeme. Kdyby se zdálo, že už se dost barví a není ještě propečená, tak ji zakryjeme namaštěným alobalem nebo pečícím papírem a dopékáme.

Snídaňový sladký chléb z domácí pekárny

17. ledna 2017 v 19:03 | VV |  pečivo s droždím velké tvary
250 ml vlažného mléka, 125 g vlahého rozpuštěného tuku (máslo, Hera, Stella), 125 ml (1/2 hrnku) krupicového cukru (může být i tmavý třtinový), špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru, špetka strouhaného muškátového oříšku, 1/2 lžičky skořice, 500 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 6 lžic sekaného sušeného ovoce, rozinek, ořechů, mandlí (dle chuti)

Zpracováváme v domácí pekárně. Nejprve do ní nalijeme mléko s rozehřátým tukem, na to sypké přísady. Úplně navrch rozdrobené droždí s částí cukru. Program "kynuté sladké", velikost střední, propečení kůrky střední. Po zvukovém signálu přidáme ovoce a ořechy. Po upečení vyklopíme na mřížku, pocukrujeme a necháme úplně vyhladnout. Pak teprve krájíme.

Poznámka: z uvedeného těsta můžeme upéct i vánočku nebo mazanec. V tom případě nastavíme program pekárny pouze na Těsto sladké (bez pečení). Po vykynutí vyjmeme na vál a vytvarujeme vánočku nebo mazanec (raději 2 menší), potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme v troubě do růžova.

Sýrové rohlíky II.

17. ledna 2017 v 16:16 | VV |  slané pečivo
250 g másla nebo rostlinného tuku (Hera, Stella), 1 vejce, 40 g droždí, 100 ml mléka, 500 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli. Na potření rozšlehané vejce, na sypání: strouhaný sýr

Ze všech ingrediencí zpracujeme na vále těsto ( kvásek neděláme - do mouky rozdrobíme droždí a zpracováváme). Z těsta uděláme kouli, dáme do mísy, přikryjeme mikrotenovou folií nebo utěrkou a necháme asi 1 hodinu na teplém místě kynout. Po vykynutí vyklopíme těsto na vál, rozválíme na kruh, nakrájíme na trojúhelníky a od širší strany ke špičce zamotáváme rohlíky. Hotové potřeme vejcem a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme při 180°C do zlatova, cca 15-20 minut - dle velikosti. Můžeme též péct na horkovzduch při 150°C. Hotové jsou pěkně chroupavé. Z uvedené dávky dělám 17 menších rohlíčků.

Sýrové rohlíky

17. ledna 2017 v 16:06 | VV |  slané pečivo
400 g polohrubé mouky, 3/4 kostičky droždí, 50 g vlažného rozpuštěného másla nebo sádla, 1 lžička soli, 1 lžička medu, 200 ml vlažné vody. Na potření: vlažná voda, na posypání: strouhaný sýr (cca 200 g)

V pekárně či ručně zpracujeme kynuté těsto. Necháme vykynout. Z vykynutého tvoříme rohlíky či žemle. Dáme na plech (vyložený pečícím papírem nebo folií). Potřeme vlažnou vodou a hustě posypeme strouhaným sýrem. Necháme na plechu ještě 20 minut kynout a pak pečeme v předehřáté troubě na 200°C do růžova. Rohlíky necháme prochladnout na mřížce.

Mléčné housky

14. ledna 2017 v 18:55 | VV |  slané pečivo
400 g polohrubé mouky (může se dát část špaldové či pšeničné celozrnné), 30 g droždí, 250 ml mléka, 1 lžička cukru, 2 žloutky, 90 g rozpuštěného másla nebo jiného tuku, sůl. Na potření: žloutky s mlékem, na posypání: kmín, mák, sezam...., hrubá sůl

Žloutky rozšleháme s mlékem, část odebereme na potření rohlíků. Zbytek nalijeme do pekárny, přidáme rozpuštěné máslo a na to dáme suché přísady. Droždí rozdrobíme a spolu s cukrem dáme nahoru na mouku. Zapneme na program kynuté těsto (bez pečení). Po vykynutí vyndáme z pekárny, vytvarujeme housky nebo žemličky, potřeme žloutkem s mlékem, posypeme solí a semínky či kořením (druh sypání dle chuti). Pečeme při 180°C do růžova.

Koláčky a rohlíčky máčené v rumovém másle

14. ledna 2017 v 18:28 | VV |  koláčky, buchty a jiné malé tvary s droždím
500 g hladké mouky, 3 žloutky, 250 ml mléka, 50 g droždí, 200 ml oleje, 3 lžíce cukru, špetka soli. Náplň: maková, ořechová nebo tvarohová, drobenka. Na máčení po pečení: 125 g másla, 1 dl rumu. Moučkový cukr s vanilkou na obalení

Z cukru, droždí, mléka a několika lžic mouky uděláme kvásek. Vykynutý zpracujeme s ostatními přísadami na hladké a nelepivé těsto. NENECHÁVÁME kynout a hned kousky těsta plníme náplněmi. Zabalíme, jako malé buchtičky nebo rohlíčky, spojem položíme na plech (pečící papír či folii), potřeme máslem nebo vajíčkem, posypeme žmolenkou (máslo, hrubá mouka, cukr, špetka skořice) a pečeme v předehřáté troubě při 180°C. Ještě horké namáčíme ve směsi rozehřátého másla s rumem a obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Cukr utvoří na koláčku krustu. Ukládáme do chladna. Takto upravené koláčky vydrží měkké a vláčné několik dní a nevysychají.

Poznámka: Z uvedeného těsta lze dělat i koláče na plech, kulaté s různými náplněmi.

Dalamánky

12. ledna 2017 v 16:19 | VV |  slané pečivo
250 g špaldové nebo žitné chlebové mouky, 250 g hladké mouky, 1,25 dl světlého piva, 1,25 dl vlažné vody, 80 g nasekaných nebo hrubě umletých škvarků, 20 g droždí, 0,5 dl vlažného mléka, 1 lžička soli, kmín nebo chlebové koření, 1 malá lžička octa, 1 lžíce oleje
Vejce na potření, sůl, kmín na posypání

V pekárně zpracujeme na program "kynuté těsto" nebo zpracujeme v míse bez pekárny. Vykynuté těsto nakrájíme asi na 12-15 ks. Uválíme malé bochánky, navrch nastřihneme nůžkami do křížku. Dáme je na plech (vyložený pečícím papírem nebo folií) a necháme ještě asi 15 minut kynout. Potom potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme solí a kmínem. Pečeme při 180°C do růžova (asi 20-25 minut podle velikosti).

Bramborový chléb

12. ledna 2017 v 16:07 | VV |  slané pečivo
500 g špaldové mouky (nebo část špaldové a část pšeničné bílé hladké, nebo část žitné chlebové, celozrnné pšeničné - prostě do 500 g hmotnosti dáme mouku, kterou máme k dispozici), 200 ml vlažné vody (množství řídíme dle druhu a suchosti mouky), 120 g strouhaných vařených brambor, 25 g čerstvého droždí nebo 2 1/2 lžičky sušeného, 1 lžička soli, 1 lžička kmínu nebo chlebového koření, 1 lžička cukru
Do těsta se můžou přidat sekané ořechy, semínka, sekané olivy, sekané zelené bylinky, sušená cibule....co má kdo rád ..není to však nutné

Zpracujeme v domácí pekárně, nejprve vložíme tekuté suroviny, po nich sypké, na povrch droždí s cukrem. Po zvukovém signálu můžeme přidat semínka, ořechy atd.Pečeme na základní program, velikost a kůrka střední. Po upečení vyjmeme z nádoby a necháme vychladnout na mřížce.

Kmínové pečivo

12. ledna 2017 v 14:26 | VV |  slané pečivo
200 g hladké mouky, 125 g másla nebo rostlinného tuku, 2 žloutky, sůl, 1 lžíce smetany Na potření: 1 rozšlehané vejce nebo žloutek, na posypání: sůl hrubě mletá, kmín

Zpracujeme na vále v těsto a necháme v chladu odpočinout nejméně hodinu. Z těsta pak vyválíme plát ( vysoký cca 3 mm), potřeme vejcem, sypeme kmínem a solí. Vejce necháme chvilku zaschnout a pak nožem nebo rádýlkem nařežeme pásky, čtverečky, trojúhelníčky... Pečeme v trobuě cca na 180-200°C. Podáváme k čaji, vínu nebo s různými pomazánkami.

Škvarkové placky či rohlíky

12. ledna 2017 v 14:17 | VV |  slané pečivo
500 g polohrubé mouky, 20 g čerstvého droždí, 2 žloutky, 3 hrsti nasekaných škvarků, 1/3 l vlažného mléka, 1 lžíce sádla, sůl, pepř

Zpracovat kynuté těsto buď ručně nebo v pekárně na program "kynuté těsto". Po vykynutí vyválíme asi 1 cm silnou placku, vykrajujeme formičkou nebo skleničkou kulaté tvary, potřeme bílkem, posypeme kmínem a pečeme při 190°C do růžova.

Poznámka: z těsta lze udělat i rohlíky!

Špaldový chleba

12. ledna 2017 v 14:02 | VV |  slané pečivo
400 g špaldové mouky, 250 ml vlažné vody, 1/2 lžíce medu nebo melasy, 1 lžička soli, kmín nebo chlebové koření, 15 g čerstvého droždí. Můžeme přidat hrst semínek (slunečnicová, sezamová, dýňová)

Zpracovat v pekárně, když by se zdálo, že je těsto při zpracování tuhé, přidat několik lžic vody a naopak, bude-li se zdát lepivé, přidat trochu mouky. Po zvukovém signálu nasypat semínka. Péci na program celozrnný chléb, velikost střední, propečení střední.

Parmazánové čtverečky (obdélníčky)

9. ledna 2017 v 18:02 | VV |  slané pečivo
300 g hladké mouky, 250 g másla nebo jiného tuku, 3-4 žloutky, 120 g strouhaného parmazánu nebo grand moravia

Vypracujeme na vále těsto, necháme chvilku odležet. Vyválíme, vykrajujeme tvary. Pečeme při 200°C. Na plechu necháme po upečení prochladnout a teprve pak sundáme. Uchováváme v uzavřené krabici.

Syrovátkový chléb

9. ledna 2017 v 17:43 | VV |  slané pečivo
350 ml syrovátky, 350 g polohrubé mouky, 150 g žitné chlebové mouky, 1 vrchovatá lžíce sádla (necháme rozpustit), 20 g droždí, 1 lžička cukru, 1 lžíce kmínu, hrst různých semínek (sezamová, lněná, slunečnicová.....), lžička soli

Zpracujeme v domácí pekárně, nejprve do ní dáme tekuté suroviny, na ně sypké. Semínka po zaznění zvukového signálu. Pečeme na základní program, velikost střední, kůrka střední. Po upečení necháme vychladnout na mřížce.

Poznámka: syrovátku můžeme také použít sušenou a rozdělat ji ve vodě na potřebovaný objem. Čerstvou běžně kupuji v prodejnách zdravé výživy či na farmářských trzích.

Poznámka II: množství tekutiny se řídí suchostí mouky, takže se může stát, že někdy přidám po začátku hnětení tekutinu, někdy mouku. Místo polohrubé mouky se může použít mouka špaldová.

Mandlové slané pečivo

9. ledna 2017 v 17:27 | VV |  slané pečivo
200 g strouhaného tvrdého sýra, 100 g strouhaných loupaných mandlí, 300 g hladké mouky, 250 g másla nebo jiného tuku, 2 žloutky, lžička prášku do pečiva

Na potření: vejce, na sypání: sekané či půlené mandle, sůl, koření dle chuti (paprika, kmín...)

Zpracujeme těsto, necháme zabaleníé v chladu odležet (nejlépe do druhého dne). Vyválíme, dobře se vyvaluje mezi foliemi, vykrajujeme kolečka, potíráme vejcem a zdobíme sekanými mandlemi a kořením. Můžeme také dát doprostřed půlku mandle a okolo koření a sůl. Pečeme při 180°C do růžova.
Kolečka lze slepovat různými slanými pomazánkami.

Sýrové pečivo z Rakouska

9. ledna 2017 v 17:20 | VV |  slané pečivo
m250 g hladké mouky, 120 g másla, 120 g tučnějšího taveného sýra, 1/4 lžičky soli
Na potření: vejce, posypání kmín a sůl nebo sekané mandle a sůl

Zpracujeme na vále v těsto, zabalíme do mikrotenu a necháme přes noc odpočinout v chladu. Druhý den vyválíme asi na 3 mm plát, vykrajujeme tvary, potíráme vejce, sypeme kmínem (mandlemi) a solí. Pečeme cca 12 minut při 180°C.

Pečivo po upečení můžeme zdobit různými pomazánkami např. z Lučiny, tvarohu, pomazánkového másla. V tom případě před pečením nesypeme kmínem a solí, jen potřeme vajíčkem. Slepujeme-li slanými krémy dvě k sobě, tak potíráme a sypeme jen polovinu tvarů.

Pečivo z taveného sýra (od paní R.)

9. ledna 2017 v 16:01 | VV |  slané pečivo
200 g polohrubé mouky, 150 g taveného sýra, 200 g tuku (Hera, Stella), několik lžic mléka, kysané smetany nebo jogurtu (množství volíme dle druhu sýra, suchosti mouky - aby se dobře zadělávalo), sůl, mletý nebo drcený kmín
Na potření: rozkvedlané vajíčko, na sypání: kmín, mák, sýr a paprika - dle chuti

Zpracujeme na vále v těsto, potom zabalíme do mikrotenu a dáme nejméně na hodinu do chladna odležet. Pak vyválíme 5 mm silný plát, potíráme vejcem, sypeme ingrediencemi podle chuti a krájíme na čtverečky, tyčinky, obdélníčky. Pečeme na plechu (vyloženém pečícím papírem) při 180°C do světle růžova. Kdo chce vykrajovat různé tvary (kytičky, hvězdičky..), tak maže vejcem a sype až po vykrojení.

Poznámka: množství taveného sýra můžeme nahrait - 100 g taveného sýra a 50 g tvrdého strouhaného

Jogurtový chléb

9. ledna 2017 v 15:46 | VV |  slané pečivo
200 ml bílého jogurtu, 200 ml mléka nebo vody, 1 lžíce jablečného octa, 2 lžičky kmínu nebo chlebového koření, 2 lžičky soli, 1 vrchovatá lžička sušeného droždí, 400 g špaldové mouky, 100 g hladké mouky, 2 lžíce oleje

Do nádoby pekárny dáme nejprve tekuté suroviny, pak mouku, koření, droždí. sůl. Péčeme na základní program, velikost střední, kůrka střední.

Poznámka: celé množství mouky lze nahradit hladkou pšeničnou moukou.
Poznámka II: jogurt a mléko možno nahradit kefírovým mlékem nebo podmáslím.

Pivní chlebík

9. ledna 2017 v 15:25 | VV |  slané pečivo
1/4 l světlého piva (může být i nealkoholické), 100 ml vlažné vody, 2 lžičky kmínu nebo chlebového koření (např. směs z DM), 1,5 lžičky soli, 20 g čerstvého droždí nebo vrchovatá lžička sušeného, 150 g chlebové žitné mouky, 170 g špaldové mouky, 180 g hladké mouky, 70 g semínek (dýňová, slunečnicová, sezamová...podle chuti)

Suroviny vložíme do pekárny, zapneme základní program, velikost střední, kůrka střední. Zpracováváme vše mimo semínek, ta vložíme až po zaznění zvukového signálu.

Poznámka: celé množství mouky může být nahrazeno moukou hladkou, anebo můžeme míchat mouky dle libosti (špaldová, žitná, celozrnná pšeničná atd.)

Rohlíky z domácí pekárny

9. ledna 2017 v 14:40 | VV |  slané pečivo
400 g hladké mouky, 50 g změklého sádla, 200 ml vlažné vody, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, 25 g čerstvého droždí. Na potření před pečením: 1 vajíčko, na sypání: hrubá sůl, mák, kmín, sezam, sýr - prostě co má kdo rád

Do pekárny dáme vodu, sůl, sádlo. Na to nasypeme mouku, na ni nadrobíme droždí a zasypeme cukrem. Dáme na program "kynuté těsto" a zpracujeme podle typu pekárny.

Vykynuté těsto vyndáme na vál, rozválíme na kolo, rozkrájíme na trojúhelníky a od širší strany trojúhelníku motáme rohlíky. Můžeme také jen z těsta oddělovat kousky (z této dávky asi 10-12 kousků) a z nich vytvarujeme rohlíky. Hotové přendáme na plech (vyložený pečícím papírem nebo folií). Na plechu necháme asi 20 minut ještě kynout, pak potřeme vajíčkem, posypeme podle chuti a pečeme při 200 °C asi 12 minut. Necháme vychladnout na mřížce.

Do těsta můžeme přidat trochu sekaných bylinek nebo škvařené sádlo s bylinkami.