Prosinec 2009

Muffiny zadělávané jogurtem

13. prosince 2009 v 18:54 | VV |  bábovky a muffiny

2 vejce, 100 g pískového cukru, 1/2 čtvrtlitrového hrnku rostlinného oleje, 150 g polohrubé mouky, 50 g celozrnných ovesných vloček, 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva, 120 g bílého jogurtu (může se místo části jogurtu dát vaječný koňak), 200 g směsi sušeného sekaného ovoce (dobré je předem namočit v rumu alespoň přes noc) a sekané čokolády na vaření.
Tuk šleháme s cukrem za postupného přidávání vajec. Mouku smícháme s práškem do pečiva, vločkami, sušeným ovocem a rozinkami a střídavě s jogurtem vmícháme do utřené hmoty. Pečeme na muffinovém plechu v košíčkách do růžova. Košíčky plníme těstem tak do 3/4 výšky, pečením nabydou. Z uvedené dávky je asi 15 ks.

Poznámka: místo sušeného ovoce a čokolády můžeme přidat sekané ořechy, oříšky, kokos apod. Nebo čerstvé drobné ovoce (maliny, jakody, rybíz atd, či sekané broskve, ananas, meruňky) .Čerstvé ovoce zamícháme do těsta až nakonec.

Rakouské voňavé sušenky

13. prosince 2009 v 17:54 | VV |  vánoční cukroví pečené

odměřujeme na čtvrtlitrové hrnky :
2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek opražených lískových oříšků, 250 g másla nebo rostlinného tuku, 1/2 hrnku jemného krupicového cukru, 1 pytlíček vanilkového cukru, špetička soli, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička prášku do pečiva, 1 vejce, na špičku lžičky strouhaný muškátový oříšek (nemáme-li můžeme nahradit mletým novým kořením)

Máslo ušleháme s cukrem do pěny, potom zašleháme vejce. Všechny ostatní sypké přísady promícháme a zpracujeme s utřeným máslem na těsto (jestliže se lepí, přidáme ještě trochu mouky při zpracovávání). Zabalíme ho do mikrotenového sáčku a dáme nejméně na 2 hodiny do chladna (nejlépe přes noc). Potom vyválíme na vále v plát (lehce podmoučíme nebo vyvalujeme mezi foliemi) Vykrajujeme rozličné tvary, do poloviny z nich vykrojíme kolečko nebo hvězdičku, srdíčko či jiný tvar, ukládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180 °C v předehřátí troubě. Hotové a vychladlé tvary slepujeme k sobě - vždy jednu plnou a jednu s dírkou - rybízovým nebo jiným pikantním džemem. Před slepováním můžeme tvary s dírkou obalit v cukru, ale nemusíme.

Kokosky cukrářské

13. prosince 2009 v 17:16 | VV |  vánoční cukroví pečené
320 g krupicového cukru, 160 g bílků, 170 g kokosu, 10 g meruňkové marmelády (asi necelá 1 lžíce)

1/3 bílků odložíme stranou na dodatečné doředění. Zbylé bílky smícháme s cukrem a na vodní lázni šleháme a zahříváme až do teploty 60 °C (když nemáme cukrářský teploměr, tak vyzkoušíme vložením prstu do hmoty - musí mírně pálit). Potom přidáme kokos a marmeládu a šleháme už bez nahřívání. Hmota houstne, tak naředíme odloženými bílky a znovu prošleháme. Plech vyložíme pečícím papírem a stříkáme na něj kulaté kokosky nebo je můžeme dělat i lžičkou či kuličky rukou. Pečeme při 125 °C v horkovzdušné troubě do zlatova, tak dlouho až se nelepí na papír a jdou sundat. Během pečení plech několikrát otočíme.

Poznámka: Hmotu nahřívám také v mikrovlnné troubě. Zahřeji asi 40 vteřin při 300-400 W, prošlehám a opakuji několikrát až je hmota teplá na 60 °C .

Medáky

11. prosince 2009 v 21:17 | VV |  vánoční cukroví pečené
400 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 2 lžíce medu, 2 vrchovaté lžičky perníkového koření, 60 g másla nebo tuku, 2 vejce, 1 lžička prášku do pečiva
Náplň: 1/8 l mléka, 2 lžíce polohrubé mouky, 100 g másla, 2 lžíce medu (kdo má rád sladké, může dát i více)

Ze všech přísad zpracujeme na vále těsto (je-li suché, přidáme trochu mléka, je-li patlavé, tak přidáme trochu mouky), Necháme odpočinout nejméně 2 hodiny, nejlépe přes noc. Potom vykrájíme kolečka a upečeme v horké troubě do růžova. Necháme odležet a spojujeme krémem, povrch poléváme polevou a zdobíme dle chuti např. suchým ovocem, mandlí, ořechem, sypeme kokosem atd.
Náplň: Uvaříme kaši z mléka a mouky. Máslo s medem utřeme a zašleháme do něj vychladlou uvařenou kaši. Můžeme ochutit kakaem, čokoládou, citrónovou šťávou, rumem, kávou - prostě tím co má kdo rád nebo neochucujeme a tím vynikne více medová chuť.

Poznámka: Nemusíme zdobit polevou, ale před pečením polovinu koleček potřeme rozšlehným žloutkem (po rozšlehání musíme nechat stát, aby spadla pěna, jinak by nebyl povrch hezký, ale hrbatý) a poklademe mandlí, oříškem nebo sušeným ovocem. Při slepování toto kolečko dáváme nahoru. Čokoládová nebo citrónová poleva

Rumové kostky

11. prosince 2009 v 20:54 | VV |  vánoční cukroví pečené
120 g másla nebo rostlinného tuku, 3 vejce, 250 g pískového cukru, 100 g mletých lískových oříšků, 1 prášek do pečiva, 500 g polohrubé mouky, vlažné mléko dle potřeby . Poleva: 250 g ztuženého tuku Omega, 10 lžic vlažné vody, 10 lžic rumu, 40 g kakaa. Na obalení 200 g kokosu (i více), 200 g moučkového nebo jemného pískového cukru

Tuk utřeme šlehačem s cukrem, postupně zašleháváme jedno vejce po druhém. Prášek do pečiva a oříšky rozmícháme s moukou a střídavě s mlékem vmícháváme do utřeného základu až utvoříme kašovité těsto. Plech s vyšším okrajem nebo pekáček vyložíme pečícím papírem nebo vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Na plech rozetřeme těsto, pěkně uhladíme a upečeme do růžova. Zda je již upečené, vyzkoušíme špejlí. Když se těsto na špejli nelepí, tak je upečeno. Moučník necháme do druhého dne vychladnout. Pak nakrájíme na menší kostky. Na polevu rozpustíme v mikrovlnné troubě na menší výkon nebo na slabém ohni na plotně tuk, přidáme kakao, vodu a rum a dobře promícháme. V této polevě namáčíme celé kostky a pak je obalíme v cukru a kokosu. Necháme ztuhnout a chvíli proležet a můžeme podávat nebo uchováme v zavřené krabici a podáváme společně s jinými druhy výnočného pečiva.

Když nechceme podávat spolu s cukrovím, ale např. během roku jako moučník, tak děláme kostky větší, jako řezy.

Medové marokánky

11. prosince 2009 v 20:24 | VV |  vánoční cukroví pečené
150 ml smetany, 70 g másla, 40 g tekutého medu, 150 g sekaných mandlí nebo buráků, 250 g směsi sušeného ovoce a rozinek, 100 g hladké mouky, 120 g pískového cukru

Smetanu, máslo, med a mouku dobře promícháme, dáme na plotnu a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme mandle (buráky nebo i směs) a ovoce a ještě mícháme a provaříme. Odstavíme a necháme částečně prochladnout. Na plech vyložený pečícím papírem klademe lžičkou hromádky, nožem je zploštíme a pečeme při 180 °C do růžova. Prochladlé sejmeme na plochý tác a necháme úplně vychladnout. Pak spodní stranu namáčíme v čokoládě, kterou vrásníme vidličkou /nemusíme, poleva může zůstat hladká/.

Vánoční šátečky

5. prosince 2009 v 22:31 | VV |  vánoční cukroví pečené

250 g másla nebo rostlinného tuku, 220 g hladké mouky, 1 balíček vanilkového pudinkového prášku, 1 vejce, 1 lžička octa Náplň: 150 g mletých lískových oříšků (nejlépe opražených), 4 lžíce cukru, 1 dl mléka nebo smetany, 80 g sekaných rozinek namočených několik hodin v rumu, 1 lžíce medu, špetka skořice, na zahuštění strouhané piškoty nebo strouhaný perník. Na potření : rozšlehané vejce, krystalový cukr (nejlépe tmavý třtinový) na posypání


Ze všech přísad zpracujeme na vále těsto, které necháme nejméně hodinu odpočinout. Potom vykrájíme čtverečky, doprostřed navršíme náplň a dva protější rohy přehneme přes náplň a vytvoříme tak šáteček. Potřeme vajíčkem a posypeme cukrem. Pečeme při 180 °C do růžova (v horkovzdušné troubě při 160 °C). Náplň: Mléko s cukrem uvedeme k varu, přidáme oříšky a provaříme. Odstavíme z ohně, přidáme ostatní přísady, promícháme a zahustíme perníkem nebo piškoty. Necháme prochladnout a plníme do šátečků.

Voňavé kokosové tvary

5. prosince 2009 v 22:03 | VV |  vánoční cukroví pečené
200 g hladké mouky, 100 g cukru jemná krupice, 125 g strouhaného kokosu, 170 g másla nebo rostlinného tuku, 1 blíček vanilkového cukru, 3 žloutky, několik lžic tekuté smetany nebo mléka, 1/2 lžičky prášku do pečiva, na špičku nože mletý badyán (hvězdičkové koření), špetka muškátového květu


Ze všech surovin zpracujeme na vále těsto. Necháme v chladu odpočinout a potom zpracováváme. Můžeme tvořit na vále rohlíčky nebo vytlačujeme tvary nástavcem masového mlýnku nebo moukou vysypeme formičky rohlíčků a do nich natlačíme těsto a vyklepneme rohlíček na plech. Tvary, které vytvoříme, pečeme na plechu při 170 °C a po upečení obalujeme v cukru s vanilkou nebo poléváme částečně čokoládou. Vytlačujeme-li masovým mlýnkem pásky, tak je můžeme slepovat zavařeninou nebo libovolným krémem a konce namáčíme v čokoládové polevě.

Ořecháče

5. prosince 2009 v 20:02 | VV |  vánoční cukroví pečené
250 g hladké mouky, 140 g másla nebo rostlinného tuku, 40 g mletých ořechů, 40 g moučkového cukru, 2 žloutky. Zavařenina nebo libovolný krém na plnění, čokoládová poleva na zdobení, 1/2 vlašských ořechů na ozdobu


Ze všech surovin zpracujeme na vále těsto. Zabalíme ho do folie a necháme nejméně 2 hodiny odpočinout. Vyválíme plát, rádýlkem nebo formičkou vykrájíme čtverečky a pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při 180 °C. Hotové necháme vychladnout a slepujeme malinovou nebo rybízovou zavařeninou či libovolným krémem. Poléváme tmavou čokoládovou polevou, do které vsadíme půlku jádra vlašského ořechu.

Obměna I: poloviny čtverečků můžeme pomazat rozšlehaným žloutkem, do kterého zasadíme půlku ořechového jádra a upečeme. Takto ozdobené čtverečky dáváme při slepování nahoru a už nepoléváme polevou nebo jen polevou ozdobně pocákáme.

Obměna II: Můžeme slepovat Nugetou nebo jinou čokoládovou pomazánkou a zdobit citrónovou ledovou polevou (1 bílek, 150 g dvakrát přesátý moučkový cukr, citrónová šťáva dle potřeby, 1 malá lžička rostlinného oleje bez výrazné chuti - utřeme až je poleva hladká a lesklá)

Spekulky

5. prosince 2009 v 19:28 | VV |  vánoční cukroví pečené
125 g másla nebo rostlinného tuku, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 150 g hladké mouky, na špičku nože sušené citrónové kůry nebo strouhaná kůra z půlky citrónu(nemusí být), 50 g strouhaných loupaných mandlí, 2 lžičky perníkového koření (ne kypřící prášek do perníku, ale perníkové koření), 1 lžička prášku do pečiva. Na povrch rum a na plátky sekané mandle (mohou být se slupkami i bez nich). Hotové se můžou pocákat jakoukoliv polevou.

Máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce a potom zapracujeme ostatní přísady. Z těsta uhněteme těsto, utvoříme z něj kouli a dáme do chladna odpočinout (nejlépe přes noc, nejméně 2 hodiny). Potom těsto vyválíme asi na půl cm, plát těsta potřeme mašlovačkou rumem, posypeme plátkovými mandlemi a válečkem je zaválíme do těsta a tím plát těsta ještě trochu rozválíme. Potom vykrajujeme různé tvary a stranou s mandlemi je pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme do růžova při 180 °C. Hotové položíme mandlemi nahoru na tác a vychladlé můžeme různě pocákat jakoukoliv polevou. Polévat polevou nemusíme, můžeme podávat mezi směsí cukroví i bez polevy.