Listopad 2009

Nugetové měsíčky

29. listopadu 2009 v 18:47 | VV |  vánoční cukroví pečené
200 g lískooříškové pomazánky Nugeta nebo Nutella, 100 g másla nebo rostlinného tuku, 50 g moučkového cukru, 1 vejce, 200 g hladké mouky, 100 g mletých lískových oříšků, na špičku nože přášek do pečiva, trochu vanilkového cukru Náplň: 8 lžic Nugety (Nutely), 8 lžic strouhaných oříšků, 2 lžíce rybízové zavařeniny, rum. Čokoládová poleva, strouhané oříšky na posypání

Nugetu utřeme společně s máslem a cukrem do pěny. Přidáme ostatní ingredience a zpracujeme na vále v těsto. Těsto necháme v chladu odpočinout nejlépe přes noc (nejméně 2 hodiny v lednici). Potom vyválíme a vykrajujeme měsíčky nebo jiné tvary a upečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při teplotě 180 °C. Upečené měsíčky necháme vychladnout na rovném tácu. Studené slepujeme náplní, pocákáme čokoládovou polevou a posypeme strouhanými oříšky, nebo zdobíme dle vlastní fantazie. Náplň: Nugetu promícnáme se zavařeninou, přidáme oříšky a rum podle chuti. Je-li náplň řídká zahustíme oříšky nebo strouhanými piškoty, je-li tuhá přidáme rum nebo zavařeninu.ové zavařeniny, rum. Čokoládová poleva, oříšky na ozdobu

Slané pečivo z Ementálu

29. listopadu 2009 v 18:13 | VV |  slané pečivo
310 g hladké mouky, 200 g strouhaného sýra typu Ementál např. Madeland, Primátor, Ementaler apod., 220 g másla nebo rostlinného tuku, 9 lžic tekuté šlehačky, troška soli, troška papriky (nemusí být). Žloutek na potření, kmín, sezam, mák, sekané mandle na posypání

Ze sýra, másla, mouky, šlehačky, soli, papriky zpracujeme na vále těsto. Necháme ho odpočinout v chladu asi hodinu. Potom na lehce pomoučněném vále vyválíme, potřeme rozšlehaným žloutkem, mírně posolíme a posypeme kmínem, sezanem atd. (prostě tím co máme k dispozici nebo nám chutná), lehce přejedeme válečkem a vykrajujeme čtverečky, obdélníčky nebo měsíčky. Je nejlepší vykrajovat tyto tvary, protože se může vykrajovat těsně vedle sebe a nejsou žádné zbytky těst po vykrajování, jako je například u kytiček. Můžeme také rádýlkem vykrajovat kratší tyčinky. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při 180 °C. Upečené necháme vychladit a podáváme nebo ukládáme do krabice.

Anglický vánoční chlebíček

21. listopadu 2009 v 22:42 | VV |  vánoční buchty (štoly, vánočky apod.)
500 g směsi sušeného ovoce a rozinek (pokud možno polovina světlého ovoce a polovina tmavého), 100 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g strouhaných mandlí nebo kokosu, 3 lžíce polohrubé mouky, 100 ml (možno i více) rumu, 125 g másla nebo Hery, 150 g cukru, 4 vejce, 200 polohrubé mouky, 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva. Rum na pokapání hotového moučníku

Ovoce nakrájíme na kousky, smícháme s mletými ořechy, mandlemi a 3 lžícemi mouky a promícháme. Zalijeme rumem a necháme přes noc táhnout. Druhý den utřeme máslo, cukr a vejce. Do utřeného základu vmícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec ovocnou rumovou směs. Promícháme a těsto klademe do vymaštěné a strouhankou vysypané větší chlebíčkové formy (nebo dvou menších, či do jiné formy). Pečeme zvlona asi při 160°C cca 45 minut. Upečený chlebíček necháme prochladnout, vyklopíme na plochý tác a dost silně pokapeme rumem. Úplně vychladlý zabalíme do alobalu a necháme nejméně týden uležet v chladu. Pak vyjmeme pocukrujeme nebo polijeme polevou dle chuti, krájíme na plátky a podáváme. Zabalený v alobalu vydrží i několik týdnů vláčný.ky prášku do pečiva. Rum na pokapání hotového chlebíčku.

Anglický vánoční chlebíček s vínem

21. listopadu 2009 v 22:09 | VV |  vánoční buchty (štoly, vánočky apod.)
200 g sušeného ovoce ( lepší je polovina světlého ovoce a polovina tmavého např. meruňky, papaja, ananas - švestky, datle, brusinky atd.), 200 g sušených fíků, 250 g mletého máku, 100 g rozinek, 200 g sekaných loupaných mandlí, 150 ml červeného vína, 150 g másla nebo Hery, 4 vejce, 200 g polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 300 g moučkového cukru Poleva: 100 g moučkového cukru, asi 6 lžic červeného vína

Sušené ovoce, rozinky, fíky, mák a mandle zalijeme vínem a necháme přes noc táhnout. Druhý den utřeme cukr s tukem do pěny a postupně zašleháváme jedno vejce po druhém (nejlépe se to dělá v robotu). Do utřené hmoty vmícháme mouku promíchanou s práškem do pečiva a nakonec ovocno-makovou směs. Promícháme. Větší chlebíčkovou formu (nemáme-li může být i forma na věnec či pekáček apod.) vymažeme tukem a vysypeme strouhankou, naplníme těstem, povrch urovnáme a pečeme asi 45 minut při 170 °C. Po upečení necháme chvilku prochladnout, vyklopíme na plochý tác, necháme úplně vychladnout, potíráme polevou a zdobíme ovocem a mandlemi podle fantazie. Můžeme také přes růžovou vinnou polevu pocákat čokoládovou polevou. Chlebíček necháme úplně zaschnout a na několik dní zabalíme do alobalu, aby se rozležel. Zabalený v chladu vydrží klidně i měsíc či déle. Kdo nemá rád cukrovou polevu může polévat čokoládovou polevou nebo jen lehce pocukrovat. Před podáváním krájíme chlebíček na slabé řezy.na

Formičkové rohlíčky plněné mléčným krémem

14. listopadu 2009 v 20:01 | VV |  vánoční cukroví pečené
280 g hladké mouky, 1 vrchovatá lžíce lžíce kakaa, 80 g cukru, 180 g másla nebo rostlinného tuku, 100 g vlašských ořechů, půl lžičky skořice (nemusí být). Tuk na vymazání formiček

Krém: 1 slazené kondenzované mléko Salko, rum, hrst strouhaných ořechů


Na vále zpracujeme těsto, které necháme asi půl hodiny odležet. Formičky rohlíčků vymastíme tukem a těsto do nich vtlačíme ve slabé vrstvě. Pečeme na plechu při teplotě asi 180 °C. Upečené vlažné vyklopíme a necháme vychladnout. Vychladlé po dvou slepujeme krémem. Špičky rohlíčků můžeme namočit v čokoládové polevě nebo je čokoládovou polevou jen pocákáme.

Krém: Plechovku s mlékem ponoříme do hrnce s vodou a vaříme zvolna asi 1,5 - 2 hodiny (můžeme si uvařit několik plechovek a uskladnit je do lednice na pozdější použití). Uvařené mléko necháme vychladnout, otevřeme plechovku, obsah dáme do mísy, přidáme rum a ořechy dle chuti. Promícháme a plníme do rohlíčků. Necháme pár dní rozležet, krásně zvláční.

Poznámka: Tuto náplň můžeme používat i do vánočních ořechů.

Makrónky oříškové nebo ořechové

14. listopadu 2009 v 19:44 | VV |  vánoční cukroví pečené
280 g mletých oříšků nebo ořechů, 4 bílky, 240 g moučkového cukru, zrnko soli, zavařenina (nejlépe rybízová)


Z bílků ušleháme se zrnkem soli hustý sníh, přidáme cukr a ještě chvíli šleháme až je sníh hustý a lesklý. Nakonec lehce vmícháme mleté ořechy nebo oříšky. Plech vyložíme pečícím papírem, na který lžičkou klademe hromádky. Dáváme je dál od sebe, protože pečením nabudou. Do každé hromádky uděláme malý důlek a dáme do něj kousek tuhé marmelády. Pečeme zvolna při nízké teplotě do té doby než jsou proschlé a jdou lehce odlepit od papíru.