Listopad 2008

Zvířátka nebo i jiné tvary

17. listopadu 2008 v 17:52 | VV |  vánoční cukroví pečené
400 g polohrubé mouky, 100 g tekutého medu, 100 g moučkového cukru, 100 g másla nebo rostlinného tuku, 1 lžička skořice, 1/2 lžičky zázvoru, 4 roztlučené hřebíčky, 5 polévkových lžic tekuté šlehačky, 1/2 lžičky prášku do pečiva

Poleva: 250 g moučkového cukru, 1 čerstvý bílek, 2 lžíce rumu nebo citrónové šťávy (je-li bílek malý a hmota se zdá hustá, přidat trošku vody), příp. potravinářské barvivo


Z přísad uhněteme na vále těsto, propracujeme a necháme zabalené v mikrotenovém sáčku nejméně 8 hodin odpočinout. Pak vyválíme plát a vykrajujeme tvary zvířátek, zvonečků, komet apod. Pečeme v předehřáté troubě při 190 °C. Po upečení necháme vychladit na rovné podložce a studené zdobíme podle fantazie polevou, kterou necháme buď bílou nebo ji rozdělíme na několik dílů a přidáme rozličné potravinářské barvy.

Košíčky pečené s náplní

17. listopadu 2008 v 17:15 | VV |  vánoční cukroví pečené
Těsto: 350 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 2 velké žloutky, 220 g másla nebo rostlinného tuku (je-li potřeba při zpracování, tak přidáme několik lžic mléka). Tuk na vymazání formiček

Náplň: 3 vejce, 320 g moučkového cukru, 200 g strouhaných ořechů nebo oříšků nebo kokosu (prostě co máme rádi), 100 g nasekaných a v rumu namočených rozinek



Na vále zpracujeme těsto, je-li při zpracovávání suché, přidáme několik lžic mléka. Těsto necháme odležet v chladu a připravíme náplň.

Po odležení těsto vtlačíme ve slabé vrstvě do tukem vymazaných formiček a dáme lžičkou náplň a uhladíme. Náplň nedáváme úplně do roviny s vrchní hranou košíčku, protože náplň při pečení trochu nabyde. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C (u horkovzduchu asi při 160 °C) do zlatova.

Náplň: Vejce a cukr ušleháme, nejlépe ve šlehači. Přidáme ořechy (oříšky nebo kokos) a rozinky.


Poznámka I:
Můžeme použít i jinou náplň: 160 g tuku, 160 g moučkového cukru, 160 g strouhaných ořechů, oříšků nebo kokosu, 2 žloutky, 2 bílky, strouhanka či piškotové drobečky dle potřeby

U této náplně třeme tuk s cukrem a žloutky do pěny. Přidáme nastrouhané ořechy (oříšky, kokos), neušlehané bílky a podle potřeby zahustíme strouhankou nebo strouhanými piškoty. Dáváme do košíčků stejně jako předchozí náplň

Křehký koláč od tety Růži

7. listopadu 2008 v 21:48 | VV |  koláče a řezy s ovocem
300 g hladké mouky, 120 g změklé Hery nebo másla, 100 g cukru, 1 vejce, 1/2 sáčku prášku do pečiva
Náplň: jablka, skořice, ořechy, rozinky

Zpracujeme na vále v těsto. Necháme asi 1/2 hodiny v chladu odpočinout. Potom 1/2 těsta vyválíme (můžeme vyvalovat rovnou na plechu na pečícím papíře nebo na vále mezi dvěma igelitovými foliemi), dáme na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný tukem. Poklademe plátky jablek, posypeme skořicí rozinkami a ořechy (nemusí být). Z druhé poloviny těsta vyválíme plát a dáme ho na jablka. Okraje hodně přitiskneme. Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova. Po upečení posypeme cukrem a po vychladnutí nakrájíme na čtverečky.

Poznámka I: Do poloviny těsta můžeme dát lžíci kakaa

Poznámka II: Před pečením můžeme koláč potřít vejcem a posypat ořechy nebo cukrem nebo nechat neposypaný - jen potřený

Poznámka III: Místo jablek lze dát i tvarohovou nebo makovou nádivku

Kokosový salám

7. listopadu 2008 v 21:40 | VV |  vánoční cukroví nepečené
160 g dětských piškotů, 160 g ztuženého tuku, 110 g moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 1 vejce, rum, 3 lžíce kokosu, kokos dle potřeby na obalování (asi 200 g)


Piškoty nakrájíme na kostičky a dáme do misky. Přidáme ostatní přísady a zaděláme úplně rozpuštěným tukem. Vše smícháme v míse v těsto. Potom uděláme na vále šišky a obalujeme v kokosové moučce (šišky již tvoříme na vále vysypaném vrstvou kokosové moučky). Šišky necháme několik hodin v chladu odpočinout a potom krájíme ostrým nožem na plátky.

Kokosová bábovka

7. listopadu 2008 v 21:35 | VV |  bábovky a muffiny
200 g másla nebo rostlinného tuku, 200 g cukru, 4 žloutky, 100 g nasekané čokolády na vaření, 100 g kokosové moučky, 150 g polohrubé mouky, 50 g bramborového škrobu Solamyl, 1/2 prášku do pečiva, 4 bílky na sníh tuk a strouhanka na formu


Tuk utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Přidáme hrubě sekanou čokoládu a kokosovou moučku. Mouku, Solamyl a prášek do pečiva smícháme a přidáváme do utřeného základu střídavě se sněhem z bílků. Těsto nalijeme do vymaštěné a strouhankou nebo hrubou moukou vysypané formy, urovnáme a pečeme při 180 °C. Po upečení pocukrujeme nebo poléváme čokoládovou polevou a sypeme kokosem.

Roláda s KOKA náplní

7. listopadu 2008 v 21:31 | VV |  rolády, záviny
5 vajec, 5 lžic cukru, 1 lžíce oleje, 6 lžic polohrubé mouky
Náplň: 1 balíček KOKA sušenek, 200 g másla, 1 šlehačka, 100 g cukru, nasekané rozinky, ořechy, kandované ovoce, želé bonbony...

Celá vejce ušleháme s cukrem, přikapeme olej a přidáme mouku. Nalijeme na hodně vymaštěný a strouhanou houskou vysypaný papír a zvolna upečeme. Po upečení ještě teplé srolujeme a papír odstraníme. Připravíme si náplň: Sušenky umeleme nebo rozdrtíme válečkem, zalijeme tekutou šlehačkou a necháme nasát. Mezitím utřeme máslo s cukrem, přidáme sušenkovou kaši a nasekané ořechy a ovoce (nemusí být všechny druhy, přidáme co máme zrovna k disposici). Promícháme. Roládu rozbalíme, potřeme náplní, pevně zavineme a povrch můžeme potřít šlehačkou nebo čokoládovou polevou. Necháme vychladit a krájíme na šikmé plátky.

Jablečný koláč bez cukru - 2 druhy

7. listopadu 2008 v 21:25 | VV |  koláče a řezy s ovocem
300 g hladké mouky, 220 g Hery, cca 1/8 l studené vody, 2 žloutky
Náplň: jablka, skořice, ořechy, větší hrnek drobného červeného ovoce - maliny, jahody, rybíz (nemusí být)

Zpracujeme na vále v těsto. Vyválíme, přeneseme na plech, poklademe jablky, posypeme skořicí, ořechy a drobným ovocem (může být čerstvé, mražené nebo kompotované). Přikryjeme další plackou těsta, na několika místech propícháme vidličkou a upečeme v hodně vyhřáté troubě. Studené krájíme na čtverečky a můžeme pocukrovat, případně ozdobit šlehačkou.

Povrch můžeme potřít vejcem nebo mlékem a sypat krystalovým cukrem nebo sekanými ořechy a cukrem.

Stejný postup - jiný rozpis surovin
360 g hladké mouky, 300 g tuku, 2 žloutky, špetka soli, cca 6 lžic studené vody

Lučinový desert

7. listopadu 2008 v 21:04 | VV |  nepečené moučníky
1 hrnek silné kávy, 0,5 dl rumu, 4 Lučiny, 4 lžíce moučkového cukru, 1 šlehačka, dětské nebo cukrářské piškoty, strouhaná čokoláda nebo granko

Smícháme kávu s rumem. V této tekutině namáčíme piškoty. Do misek nebo pohárů se dají namočené piškoty, na to hmota z Lučiny, potom opět piškoty a opět hmota. Povrch sypeme grankem nebo čokoládou. Necháme důkladně vychladit a podáváme.

Lučinová hmota: utřeme Lučiny s cukrem a přidáme ušlehanou šlehačkou.

Sladké kluziště

7. listopadu 2008 v 20:04 | VV |  řezy bez ovoce
160 g másla nebo Hery, 160 g cukru, 3 vejce, 160 g polohrubé mouky, 160 g strouhané čokolády

Poleva: 200 g cukru, 4 lžíce rumu, 1 lžička rostlinného oleje, je-li potřeba trocha horké vody

Na ozdobu: pikantní zavařenina, ořechy


Máslo, cukr, vejce ušleháme ve šlehači. Potom přidáme mouku a čokoládu a lehce promícháme. Vzniklé těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný tukem a vysypaný strouhankou. Pečeme při 180 °C. Ještě vlažné těsto potřeme pikantní zavařeninou, necháme zaschnout (nejlépe do druhého dne) a přelijeme rumovou polevou. Než poleva zaschne, sypeme ořechy a krájíme na čtverečky. Nemáme-li ořechy, můžeme sypat strouhanou čokoládou.


Poleva: všechny ingredience třeme až je poleva lesklá a hladká


Bábovka ovocná čokoládová

7. listopadu 2008 v 19:54 | VV |  bábovky a muffiny

2 čtvrtlitrové hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 100 g strouhané čokolády na vaření, 50 g strouhaných lískových nebo vlašských ořechů (nemusí být), 200 g nakrájeného sušeného nebo kandovaného ovoce (nebo směs), rum, mléko, Tuk a strouhanka na formu

Ovoce zalijeme rumem a necháme asi 1 hodinu odležet až se rum do ovoce vsákne. Na nabobtnané ovoce nasypeme strouhanou čokoládu a ořechy a promícháme tak, aby se ovoce obalilo. Potom smícháme ostatní přísady, zaděláme je mlékem na hustší lité těsto (nejlépe ve šlehači) a do hladkého těsta vmícháme ovoce v čokoládě a v oříškách. Dobře promícháme a vlijeme do vymaštěné a strouhankou vysypané bábovkové formy. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C a po zapečení snížíme na 160 °C. Celková doba pečení je asi 1 hodinu. Ještě mírně teplou bábovku vyklopíme a ihned pocukrujeme moučkovým cukrem. Necháme asi 1 den uležet a podáváme.

Poznámka I: bábovku můžeme podle chuti polévat libovolnými polevami a zdobit ořechy nebo ovoce

Poznámka II: místo sušeného či kandovaného ovoce můžeme přidat okapané a osušené kompotované ovoce (lepší tužší druhy jako např. ananas, broskve, hrušky atd.)

PoznámkaIII: nemusí se péci v bábovkové formě, ale lze na pekáčku nebo na plechu se zvýšeným okrajem a různě zdobit jako řezy

Bábovka ze svařeného červeného vína

7. listopadu 2008 v 19:41 | VV |  bábovky a muffiny
1/4 l červeného vína, 1 sáček koření na svařené víno (nemáme-li, tak několik hřebíčků a 2 kousky celé skořice), 300 g másla nebo jiného tuku na pečení (např. Hera), 250 g cukru, 380 g polohrubé mouky, 1 lžička skořice, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, 150 g strouhané čokolády, 2 lžíce pomerančové nebo citrónové šťávy (nemusí být)
Poleva: 200 g moučkového cukru, špetka tlučeného hřebíčku nebo mleté skořice, několik lžic vína, čokoláda nebo čokoládová poleva na dozdobení (nemusí být)

Víno přivedeme k varu a vylouhujeme v něm sáček koření nebo skořici a hřebíček, necháme louhovat do vychladnutí (můžeme svařit večer a do těsta dáme až druhý den). Máslo s cukrem utřeme v robotu do pěny, přidáme vejce, skořici, šťávu z pomeranče nebo citrónu a kakao a ještě promícháme. Potom střídavě přidáváme mouku promíchanou s práškem do pečiva a s čokoládou a víno, ze kterého jsme vyndali koření. Bábovku vymažeme tukem vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou, vlijeme těsto a pečeme při 170 °C asi 3/4 hodiny až hodinu, ke konci pečení snížíme teplotu na 150 °C a dopečeme. Po upečení necháme prochladnout, vyklopíme a vychladlou bábovku polijeme polevou. Na polevu můžeme ještě nastrouhat čokoládu nebo počárat povrch čokoládovou polevou.

Poleva: utřeme cukr s kořením a vínem na hladkou lesklou polevu.


Poznámka: Z uvedeného těsta můžeme také upéct řezy v pekáčku nebo na plechu se zvýšeným okrajem.

Žluté dortíky

6. listopadu 2008 v 0:05 | VV |  vánoční cukroví pečené
200 g másla, 100 g mletých ořechů nebo oříšků, 80 g cukru, 350 g hladké mouky, 1 vejce

Poleva: 100 g moučkového cukru, 2 větší žloutky (natírá se před pečením)

Krém: 200 g másla, 100 g cukru, trochu rumu, hrst strouhaných ořechů, strouhané ořechy na obalení


Na vále zpracujeme v těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka. S y r o v á !! kolečka potřeme polevou a zvolna upečeme. Vychladlá kolečka slepujeme nepolevovanou stranou k sobě krémem, kterým potřeme i okraje koleček, které obalíme ve strouhaných oříšcích.
Poleva: utřeme žloutky s cukrem asi 8 minut.
Náplň: utřeme máslo s cukrem, přidáme rum a strouhané ořechy.

Šohajdy do papírových košíčků

5. listopadu 2008 v 23:55 | VV |  vánoční cukroví nepečené
250 g tuku Omega, 100 g kakaa, 250 g moučkového cukru
Náplň: 200 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g moučkového cukru, rum, rozinky namočené v rumu (nemusí být)
Malé papírové košíčky, ořechy a barevná rýže na dozdobení

Rozpustíme ztužený tuk, přidáme prosátý cukr a kakao a mícháme nad párou dohladka. Nevaříme! Rozpuštěnou čokoládovou hmotu nalijeme asi v 1/2 cm vrstvě do košíčků a necháme ztuhnout. Mezitím připravíme náplň - ořechy, cukr, rum smícháme. Chceme-li dát rozinky, tak dáme tak dvě na ořechovou hmotu. Na zchladlou čokoládu dáme kopeček náplně a zalijeme zbylou částí čokoládové hmoty. Zdobíme vlašskými ořechy a barevnou rýží.

Poznámka I: čokoládovou hmotu stále udržujeme nad párou v teple, aby nám neztuhla než do košíčků dáme ořechovou hmotu.

Poznámka II: Místo čokoládové hmoty z cukru, kakaa a tuku můžeme pro urychlení práce použít čokoládovou polevu v sáčku nebo v kelímku, kterou koupíme jako polotovar v supermarketu nebo rozehřejeme několik balení ledových kaštanů s trochou tuku Omega

Slané pečivo plněné (listové těsto)

5. listopadu 2008 v 23:46 | VV |  slané pečivo
1 balení listového těsta, vejce, sůl, kmín
Náplň: 200 g Lučiny, 200 g šunky, strouhaný křen, sůl, pepř, podle potřeby trochu mléka

Listové těsto vyválíme, vykrájíme kolečka a polovinu jich potřeme vejcem, posypeme solí a kmínem. Druhou polovinu potřeme pouze vejcem. Pečeme na plechu, který nevymazáváme tukem, ale jen vypláchneme vodou. Pečeme při 220 °C do růžova. Vychladlá kolečka slepujeme vyšší vrstvou náplně (vždy jedno posypené kmínem a druhé bez). Na náplň utřeme Lučinu se solí, pepřem a přidáme umletou šunku a strouhaný křen. Je-li náplň příliš hustá můžeme ji zředit trochou mléka.

Ořechové koláčky plněné rumovou náplní

5. listopadu 2008 v 23:29 | VV |  vánoční cukroví pečené
200 g hladké mouky, 80 g cukru, 150 g tuku, 1 žloutek, 60 g mletých ořechů, na špičku nože skořice
Náplň: 100 g másla, 50 g cukru, 200 g mletých piškotů, rum
Poleva: 200 g cukru, 2 lžíce rumu, pár kapek rostlinného oleje
Na ozdobu kousky kandovaného ovoce nebo sekané ořechy

Zpracujeme na vále v těsto, necháme odpočinout, pak vyválíme, vykrajujeme hladká kolečka a upečeme. Vychladlá kolečka spojujeme krémem, poléváme polevou a zdobíme kandovaným ovocem nebo sekanými ořechy.
Na náplň: piškoty pokapeme rumem a necháme prosáknout. Utřeme máslo s cukrem a přidáme namočené piškoty. Promícháme. Na polevu vše utřeme dohladka (je-li řídká, přidáme cukr, v opačném případě ředíme horkou vodou nebo rumem).

Babiččiny pracny

5. listopadu 2008 v 23:21 | VV |  vánoční cukroví pečené

340 g hladké mouky, 160 g moučkového cukru, 160 g másla nebo rostlinného tuku, 70 g strouhaných lískových oříšků nebo neloupaných mandlí, 1 vejce, trochu skořice, strouhaného muškátového oříšku, 2 tlučené hřebíčky, citrónová kůra, trochu mléka (asi 2 lžíce), cukr na obalení, tuk na vymazání formiček

Všechny přísady zaděláme na vále v těsto. Necháme asi 30 minut odležet a potom plníme do ztuženým tukem vymazaných formiček. Po upečení ještě teplé obalujeme v cukru. Tyto pracny jsou moc dobré, ale musí se nechat alespoň 14 dní rozležet, nejlépe v uzavřené dóze nebo krabici.

Rozinkové kouličky

5. listopadu 2008 v 23:15 | VV |  vánoční cukroví nepečené

80 g másla, 80 g cukru, 2 lžíce rumu, 250 g strouhané hořké čokolády, 100 g v rumu naložených rozinek


Máslo, cukr a rum utřeme, přidáme čokoládu a v rumu naložené rozinky. Promícháme a dáme nejméně na 1 hodinu ztuhnout do lednice. Potom tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhané čokoládě nebo čokoládové rýži. Dáváme do malých papírových košíčků.


Poznámka: Rozinky je nejlepší naložit do rumu na delší dobu, např. přes noc.

Ořechovo-ovocné kuličky

5. listopadu 2008 v 23:05 | VV |  vánoční cukroví nepečené
200 g mandlí, 200 g mletých ořechů, 200 g moučkového cukru, 200 g kandovaného ovoce, 300 g sušených švestek, 1 bílek, šťáva z 1 citrónu

Vše pomeleme na mlýnku na maso, promísíme s bílkem a šťávou. Z hmoty tvoříme kuličky, necháme oschnout, polijeme čokoládou a zobíme kouskem kandovaného ovoce nebo želé. Můžeme též hned po zadělání hmoty tvořit kuličky a vyvalovat je ve strouhaných nebo sekaných ořeších či mandlích nebo v čokoládové rýži.

Anýzáky

5. listopadu 2008 v 23:00 | VV |  vánoční cukroví pečené
400 g hladké mouky, 3 žloutky, 150 g cukru, 200 g Hery, 1 lžíce umletého nebo utlučeného anýzu
Povrch: sníh ze 3 bílků, 100 g cukru, 130 g strouhaných lískových oříšků, 1 lžíce kakaa, zavařenina, rum

Na ozdobu poleva z bílé čokolády (koupená v sáčku jako polotovar) nebo udělaná z bílé tabulkové čokolády a lžíce ztuženého tuku

Ze všech přísad zpracujeme na vále těsto. Necháme odpočinout, vyválíme, plát přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a zapečeme při 180 °C až povrch částečně zaschne. Vyjmeme z trouby, pomažeme zavařeninou rozředěnou rumem a na to naneseme oříškovou hmotu. Vrátíme do trouby a dopečeme v mírně teplé troubě. Po upečení krájíme na malé čtverečky, které pocákáme nebo počárujeme bílou čokoládou. Nemusí se však zdobit vůbec.

Oříšková hmota: ušleháme sníh z bílků, vešleháme cukr a vmícháme mleté oříšky a kakao.


Pečeme-li přes rok a ne na Vánoce, krájíme řezy větší jako koláč.

Oříškové kytičky s čokoládou

5. listopadu 2008 v 22:52 | VV |  vánoční cukroví pečené
250 g Hery nebo másla, 100 g cukru, 50 g strouhané hořké čokolády, 100 g mletých lískových oříšků, 250 g hladké mouky

Zpracujeme na vále v těsto. Necháme asi 1/2 hodiny v chladničce odpočinout. Potom vyválíme, vykrajujeme kolečka nebo kytičky a pečeme při 180 °C na plechu vyloženém pečícím papírem. Po vychladnutí plníme zavařeninou (nejlépe malinovou) nebo libovolným krémem. Na povrch slepených koleček kápneme kopeček čokoládové polevy, do které vtlačíme opražený lískový oříšek.

Ořechové čtverečky ruské

5. listopadu 2008 v 22:47 | VV |  vánoční cukroví nepečené
200 g mletých vlašských ořechů, 150 g moučkového cukru, 1 bílek, trochu rumu
Poleva: 100 g moučkového prosátého cukru, 1 lžíce horké vody, 1 lžička rostlinného oleje nebo rozehřátého ztuženého tuku, citrónová šťáva
Na ozdobu: ořechová jádra

Zpracujeme v těsto, opatrně vyválíme (nejlépe na pocukrovaném igelitu nebo vále). Polijeme citrónovou polevou, když poleva začíná zasychat, nakrájíme na čtverečky nožem, který namáčíme do vody a na každý čtvereček vmáčkneme půlku jádra ořechu. Necháme zaschnout. Nepečeme.
Poleva: vše utřeme do zhoustnutí.

Třípatrové ořechové dortíky

5. listopadu 2008 v 22:42 | VV |  vánoční cukroví pečené
240 g hladké mouky, 240 g másla, 70 g cukru, 120 g mletých ořechů, 1 vanilkový cukr

Na dohotovení: malinová zavařenina, rum nebo jiný likér (pro abstinenty silný ovocný čaj či káva), čokoládová poleva

Zpracujeme na vále v těsto, necháme hodinu odpočinout. Potom vyválíme plát, vykrajujeme malá kolečka. Upečeme a necháme vychladit. Potom spojujeme zavařeninou 3 kolečka k sobě. Prostřední kolečko pokapeme rumem. Spojená kolečka potíráme čokoládovou polevou na povrchu i po stranách. Zdobíme jádrem vlašského ořechu. Na čokoládovou polevu rozehřejeme ve vodní lázni čokoládu na vaření se ztuženým tukem.

Poznámka: místo zavařeniny použijeme ke slepení libovolný máslový krém, kterým můžeme potřít i hrany, a čokoládovou polevu dáváme jen navrch. Přes krém na bocích ji můžeme nechat nepravidelně stékat po kapkách, které pak ztuhnou - je to docela zajímavá ozdoba.

Další variantou je, že hrany potřené krémem obalíme ve strouhaných ořeších.

Pokapeme-li prostřední kolečka kávou, můžeme slepovat kávovým krémem, polévat kávovou polevou a navrch zdobit kávovým čokoládovým zrnkem.

Marokánky

5. listopadu 2008 v 22:30 | VV |  vánoční cukroví pečené

1/2 l mléka, 6 - 8 zarovnaných lžic hladké mouky, 7 zarovnaných lžic krupicového cukru, 100 g másla, 400-500 g směsi mandlí, rozinek, kandovaného ovoce, buráků, ořechů, oříšků (část ovoce a část jádrovin ne jeden druh), čokoládová poleva

Mléko, mouku a cukr zahříváme ve vodní lázni nebo v teflonovém kastrole na mírném ohni do zhoustnutí, přidáme máslo. Do husté hmoty zamícháme směs mandlí, rozinek, kandovaného ovoce, buráků, ořechů, oříšků apod. Promícháme a ze vzniklé kaše tvoříme na plech ( vyložený pečícím papírem) pomocí lžičky a kulatého nože placičky (nožem kopečky roztíráme na placičky). Pečeme asi při 180 °C - 200 °C, tak dlouho až okraje mírně zhnědnou. Z plechu sundaváme ještě teplé obracečkou nebo podebereme nožem. Dáváme vychladnout na plochý tác nebo plech, aby se nezkroutily, pečivo ztuhne a druhý nebo třetí den spodní část poléváme čokoládou. Chutné vydrží i měsíc.

Kokosové válečky

5. listopadu 2008 v 22:18 | VV |  vánoční cukroví nepečené
250 g cukru, 60 g kakaa, 100 g kokosové moučky umleté v mlýnku na mák, 80 g změklého másla, 1 lžíce meruňkové zavařeníny, rum

Všechny přísady zpracujeme, vznikne lepkavá hmota, ze které tvoříme válečky. Válečky obalujeme v kakau a necháme usušit.

Kytičky s ořechovým sněhem

5. listopadu 2008 v 22:13 | VV |  vánoční cukroví pečené
300 g hladké mouky, 150 g másla, 5 lžic tekuté šlehačky, na špičku nože prášku do pečiva
Povrch: 4 bílky, 240 g cukru, 160 g mletých vlašských ořechů

Těsto zpracujeme na vále, necháme asi 30 minut odpočinout. Potom těsto rozválíme, vykrájíme kytičky (můžeme i jiné tvary). Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Na každou kytičku naneseme lžičku ořechové hmoty, vpíchneme do ní kousek ořechu a pečeme v předehřáté troubě. Nejprve v teplejší troubě, potom dopékáme v mírné troubě.
Povrch: ušleháme sníh, do něho postupně zašleháme cukr a vmícháme ořechy.

Upečené kytičky můžeme pocákat rozpuštěnou hořkou čokoládou.

Kokosky šlehané v páře nebo mikrovlnce

5. listopadu 2008 v 21:44 | VV |  vánoční cukroví pečené
140 g cukru moučky, 2 bílky, 70 g strouhaného kokosu, 20 g strouhanky


Bílky s cukrem ušleháme, pak nádobu postavíme do vodní lázně a šleháme až je sníh lesklý a teplý, zašleháme cukr a lehce vmícháme kokos smíchaný se strouhankou. Necháme zchladnout a lžičkou děláme malé hromádky na plech s pečícím papírem. Pečeme při mírné teplotě asi 20 minut.

Poznámka: můžeme zpracovat i v mikrovlnné troubě. Do husta ušleháme sníh, přendáme do nádoby, kterou lze dát do mikrovlnné trouby a zahříváme na 140 W asi 1 - 2 minuty, pak promícháme a opakujeme tak dlouho až je sníh lesklý a teplý. Pak vyndáme, zašleháme moučkový cukr a lehce vmícháme kokos a strouhanku.


Kávové ořechy

5. listopadu 2008 v 21:30 | VV |  vánoční cukroví nepečené
250 g mletých vlašských ořechů, 150 g cukru, 2 lžíce meruňkové zavařeniny, několik lžic silné černé kávy
Poleva: 130 g cukru, 3 lžíce černé kávy, 1 lžička rostlinného oleje
Na ozdobu: jádra vlašských ořechů

Vypracujeme těsto, tvoříme kuličky, polijeme polevou a do polevy vmáčkneme jádro ořechu. Necháme zaschnout a ukládáme. Podáváme ve směsi vánočního cukroví. Nejlepší je podávat v malých papírových košíčkách.

Na polevu přesijeme cukr a utřeme do hladka s kávou a olejem.

Kakaové mandlové vykrajovánky

5. listopadu 2008 v 21:20 | VV |  vánoční cukroví pečené
100 g cukru, 230 g Hery, 300 g polohrubé mouky, 30 g kakaa, 50 g strouhaných loupaných mandlí, 1 vejce, 1 žloutek
Náplň: 150 g cukru, 150 g mletých mandlí, rum, meruňková zavařenina, piškotové drobečky dle potřeby
čokoládová poleva, mandle


Zpracujeme těsto, vyválíme plát, vykrajujemehvězdičky, kdytičky nebo různé tvary a upečeme v troubě asi při 190 °C. Necháme vychladit, slepujeme náplní. Potom celé tvary potřeme čokoládovou polevou a do středu dáme půlku loupané mandle.

Na náplň přidáme do zavařeniny cukr, rum a strouhané mandle, je-li náplň řídká, zahustíme piškotovými drobečky.

Cukroví z kandovaného ovoce

5. listopadu 2008 v 21:13 | VV |  vánoční cukroví pečené
230 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 60 g mletých ořechů, 50 g jemně sekaného nebo strouhaného kandovaného ovoce, 160 g másla, 2 žloutky

Na slepení: džem

Poleva: 200 g prosátého moučkového cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, lžíce vody, kandované ovoce na ozdobu


Zpracujeme na vále v těsto. Necháme odležet. Vyválíme plát, vykrajujeme kolečka nebo oválky, upečeme v mírné troubě. Hotové slepíme džemem, polijeme citrónovou polevou a zdobíme kousky kandovaného ovoce. Na polevu utřeme všechny přísady dohladka. Můžeme též světlou polevu pocákat nebo mřížkovat čokoládovou polevou. V tom případě již nedávám navrch kandované ovoce.