Srpen 2008

Přehnutý jablečný závin

12. srpna 2008 v 19:13 | VV |  rolády, záviny
400 g hladké mouky, 250 g tuku nebo másla, 12 lžic studené vody, 2 žloutky, vejce na potření, na posypání krystalový cukr, sekané mandle nebo ořechy (nemusí být). Náplň: větší mísa nahrubo strouhaných jablek, 1 vanilkový pudink, rozinky, skořice, sekané mandle nebo ořechy (nemusí být), cukr dle chuti
Z přísad zpracujeme na vále v těsto, při propracování můžeme trochu podsypávat hladkou moukou, aby se těsto nelepilo. Těsto necháme asi hodinu odležet a připravíme náplň. Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a promícháme s ostatními přísadami. Na vál dáme pečící papír ve velikosti plechu. Těsto rozdělíme na polovinu, aby byly 2 koláče. Polovinu těsta vyválíme na lehce pomoučněném papíře na vále do tvaru obdélníka, doprostřed dáme jablečnou směs, přehneme strany (NEBALÍME JAKO ZÁVIN!), zmáčkneme, aby jablka při pečení nevytékala, pomažeme vejcem, posypeme krystalovým cukrem a chceme-li též ořechy nebo mandlemi. S papírem přesuneme na suchý plech a pečeme v elektrické troubě při 180 °C až 190 °C do zlatova. Koláč z druhé poloviny těsta utvoříme stejným způsobem. Po upečení necháme úplně vychladit a až potom krájíme na řezy. Před podáváním můžeme jednotlivé řezy postříkat šlehačkou.

Tvarohový závin

12. srpna 2008 v 18:49 | VV |  rolády, záviny
250 g másla, 250 g hladké mouky, 250 g měkkého tvarohu, jablka, rozinky, ořechy, skořicový cukr, vejce na potření, případně krystalový cukr nebo mandle či ořechy na posypání
Máslo, tvaroh a mouku zpracujeme v těsto, necháme asi 30 minut odpočinout. Potom vyválíme užší dlouhý plát, posypeme jablky, rozinkami, sekanými ořechy a skořicovým cukrem. Přehneme, dobře kraje umačkáme, aby jablka nevytékala, potřeme rozšlehaným vejcem, opatrně přeneseme na plech a pečeme v horké troubě (200 - 220 °C v elektrické troubě). Krájíme až po vychladnutí.
Poznámka I. : Vejcem pomazaný závin můžeme před pečením ještě posypat krystalovým cukrem nebo sekanými ořechy či mandlemi.
Poznámka II. : místo jablek můžeme plnit tvarohovou nádivkou nebo tvarohovou nádivkou, do které přidáme nasekané čerstvé nebo kompotované ovoce (hrušky, třešně, jahody, borůvky atd.). potření

Kynutá bábovka s ořechy

11. srpna 2008 v 18:35 | VV |  bábovky a muffiny

400 g polohrubé mouky, 100 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 30 g droždí,
120 g másla nebo rostlinného tuku, 2 vejce, 1 žloutek, cca 1/4 l mléka (dle potřeby),
150 g sekaných vlašských ořechů, špetička soli,
špetka nastrouhaného muškátového oříšku,
tuk a hrubá mouka , příp. ořechy na formu

Droždí rozdrobíme, přidáme lžičku cukru, 2 lžíce mouky a trochu vlažného mléka. Necháme v teple vzejít na kvásek. Máslo utřeme s vejci, zbylým cukrem a žloutkem do pěny. Přidáme vzešlý kvásek a střídavě s moukou (do které jsme přidali špetičku soli a špetku strouhaného muškátového oříšku) vlažné mléko. Vypracujeme řidší těsto a nakonec do něho vpracujeme sekané vlašské ořechy. Bábovku vymastíme tukem, vysypeme moukou nebo strouhankou a do hřbetů bábovky můžeme (ale nemusíme) nalepit půlky jader ořechů. Do formy naplníme těsto, uhladíme a přikryté utěrkou necháme kynout. Vykynutou bábovku pečeme asi 1 hodinu v hodně vyhřáté troubě. Ke konci pečení teplotu snížíme. Zdá-li se nám, že nahoře hnědne a není ještě úplně propečená, můžeme přikrýt formu namaštěným alobalem nebo pečícím papírem. Upečenou bábovku necháme asi 1/4 hodiny ve formě a teprve potom ji opatrně vyklopíme a ihned sypeme cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem, aby se vytvořila cukrová kůrčička.

Cuketová buchta

11. srpna 2008 v 18:22 řezy bez ovoce
měříme na čtvrtlitrové hrnky:
3 vejce, 3 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky cukru, 1 hrnek rostlinného oleje, 2 kávové lžičky skořice, lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 sáček prášku do pečiva, 2 hrnky na malé kostičky nakrájené cukety (může se i hrubě nastrouhat ), 1/2 - 3/4 hrnku mléka (dle potřeby). Na dohotovení zavařenina a libovolná poleva.
Všechny přísady v míse promícháme, pekáč s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo jen vyložíme pečícím papírem. Do pekáče vyloženého pečícím papírem nebo vymazaného tukem a vysypaného strouhankou nebo hrubou moukou nalijeme těsto a pečeme při 170 °C - 180 °C asi 1/2 hodiny. Po upečení necháme vychladnout. Vychladlé naplocho rozkrojíme, namažeme zavařeninou, opět spojíme a na povrchu a po stranách potřeme libovolnou polevou (čokoládovou, citrónovou apod.). Po zaschnutí krájíme na řezy.
Poznámka: I.místo skořice můžeme dát perníkové koření (ne prášek do perníku, ale perníkové koření)
II. zavařeninou můžeme potřít i na povrchu a po stranách a na to nalít polevu
III. V případě, že se cuketa strouhá a pustí vodu, tak ji buď slijeme nebo dáme o to méně mléka
IV. nakrájenou cuketu můžeme zalít cca 1 dl rumu a nechat asi hodinu vsáknout, pak vmícháme to těsta, v tom případě dáme méně mléka
V. část mouky můžeme nahradit kokosem nebo strouhanými ořechy

Kefírová bábovka nebo chlebíček

11. srpna 2008 v 18:14 | VV |  bábovky a muffiny
200 ml pískového cukru (může být tmavý třtinový nebo řepný nerafinovaný). 2 vejce, 200 ml rostlinného oleje, 400 - 500 ml kefírového nebo acidofilního mléka, 1 prášek do pečiva, 400 g polohrubé mouky, sekaná čokoláda na vaření, sekané sušené nebo kandované ovoce, sekané mandle nebo ořechy. Tuk na vymazání formy a strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy
Vejce, cukr, olej našleháme metlou nebo robotem, mouku smícháme s práškem do pečiva a sekanými přísadami. Do ušlehané hmoty přidáváme střádavě moučnou směs a kefír až do podoby litého těsta. Promícháme a nalijeme do vymaštěné a vysypané formy na bábovku nebo chlebíček. Ve formě pěkně uhladíme, několikrát do těsta před pečením píchneme špejlí nebo vidličkou a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C (po zapečení můžeme snížit na 170 °C) asi 3/4 hodiny.
Upečenou prochladlou bábovku vyklopíme na plochou podložku a pocukrujeme nebo podle libosti polijeme polevou a ozdobíme ořechy, ovocem apod.
Poznámka: Na bábovku můžeme dát do těsta jenom jeden druh přísad např. pouze čokoládu nebo rozinky či ořechy. Prostě co zrovna máme doma. Děláme-li chlebíček dáváme co nejvíce různých přísad a po upečení ho vždy polijeme čokoládovou polevou.