Prosinec 2007

Ořechové koláčky

1. prosince 2007 v 23:20 | VV |  vánoční cukroví pečené
280 g hladké mouky, 200 g másla nebo rostlinného tuku, 100 g cukru, 100 g vlašských ořechů
Náplň: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 50 g mletých ořechů, lžíce rumu nebo vaječného koňaku, je-li potřeba piškotové drobečky na zahuštění nebo rum či vaj. koňak na rozředění
Zpracujeme v těsto, necháme odpočinout nejméně hodinu. Potom vyválíme, vykrájíme kolečka nebo jiné tvary (nejlépe s hladkými okraji) a upečeme při 180 °C. Před podáváním naplníme krémem, polijeme libovolnou polevou a zdobíme půlkou ořechu.
Náplň: utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme ořechy a likér. Je-li řídké zahustíme piškoty nebo ořechy.
Poznámka: 1)do těsta můžeme přidat 2 lžíce kakaa, nebo půl lžičky skořice. Místo ořechů se mohou dát mleté mandle. V tom případě doporučuji přidat kakao pro výraznější chuť.
2) náplň se nemusí dávat, moc dobré jsou s pikantním džemem a polevou z hořké čokolády nebo čokoládových kaštanů
3) náplň možno dát stejnou jaká je v receptu "drobné čtverečky s ořechovou náplní"

Mocca vykrajovánky

1. prosince 2007 v 22:57 | VV |  vánoční cukroví pečené
300 g hladké mouky, 200 g másla nebo rostlinného tuku, 60 g mletých neloupaných mandlí, 100 g moučkového cukru, 1 lžička jemně mleté kávy, 2 žloutky
Náplň: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 lžička instantní kávy, 1 lžíce slazeného kondenzovaného mléka Salko
Můžeme též použít náplň, které je v této kuchařce u pečiva jménem "galetky" nebo "kávové cukroví"
Poleva: 100 g přesátého moučkového cukru, 1 lžíce rostlinného oleje bez výrazné chuti, silná vařená káva
Zpracujeme v těsto, necháme odpočinout, potom vyválíme asi na 2 mm a vykrajujeme oválky nebo lístečky příp. jiné tvary podle fantazie. Pečeme při 180 °C. Upečené slepíme náplní, polijeme kávovou polevou a můžeme pocákat čokoládou nebo ozdobíme čokoládovým kávovým zrnem či podle fantazie.
Náplň: Máslo utřeme s cukrem a mlékem do pěny a přidáme rozpustnou kávu
Poleva: Do cukru nakapeme olej, přidáme horkou kávu dle potřeby a utřeme až je poleva lesklá a hladká

Skořicové perníčky

1. prosince 2007 v 22:36 | VV |  vánoční cukroví pečené
200 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 80 g strouhaných lískových oříšků nebo neloupaných mandlí, 100 g másla nebo rostlinného tuku, 1 lžička skořice nebo míchaného perníkového koření, 1 lžíce medu, 1 malé vejce
Náplň: 150 g másla, 30 g moučkového cukru, 30 g medu, troška skořice
Poleva: 100 g moučkového cukru (přesátého), lžíce rozehřátého másla, několik lžic silné kávy
Na posypání strouhaná čokoláda nebo oříšky či mandle
Zpracujeme na vále v těsto, necháme odpočinout. Možno i přes noc, ale nejméně 2 hodiny. Vyválíme asi na 3 mm, vykrajujeme kolečka a v horké troubě (190 °C ) pečeme. Po upečení na několik dní uložíme do krabičky a potom plníme náplní a dále zdobíme.
Náplň: Máslo, cukr a med utřeme a ochutíme skořicí. Podle chuti můžeme přidat med.
Poleva: Do prosátého cukru přidáme rozehřáté máslo a horké silné kávy tolik, aby se utřela hladká lesklá poleva
Na polevu nasypeme strouhané oříšky, mandle nebo čokoládu
Můžeme plnit a zdobit podle vlastní fantazie