Listopad 2007

Oříškové skořicové koláčky

22. listopadu 2007 v 13:48 | VV |  vánoční cukroví pečené
300 g polohrubé mouky, 200 g másla nebo rostlinného tuku, 100 g mletých oříšků nejlépe lískových, 1 žloutek, 70 g moučkového cukru, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 vrchovatá lžička mleté skořice
Zpracujeme na vále v těsto. Vytvoříme z něj kouli, zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme asi hodinu odležet v chladnu. Potom vyválíme asi na 2 mm (nejlépe mezi 2 igelity bez podyspávání nebo na vále lehounce podsypeme moukou) a vykrajujeme kolečka se zubatým krajem nebo jiné tvary. Pečeme při 180 °C v elektrické troubě nebo v horkovzdušné troubě při 150 °C. Upečené sejmeme z plechu na plochý tác, aby se nezkroutily. Slepujeme zavařeninou nebo libovolnou náplní a navrch kápneme čokoládu a do té zasadíme opražený lískový oříšek. Nebo poléváme rumovou polevou a sypeme sekanými oříšky nebo rozdrceným griliášem.
Pečivo nemusíme vůbec slepovat, stačí, když před pečením potřeme tvary rozšlehaným žloutkem a posypeme skořicovým cukrem nebo cukrem a sekanými oříšky.
Příklad náplně:
1)rybízová zavařenina, cukr, rum, strouhané oříšky, špetka skořice
2)nugeta rozmíchaná s rybízovou zavařeninou a rumem
3) oříšky, med, piškotové drobečky namočené v rumu, je-li potřeba zavařenina
4) libovolné máslové náplně

Florentýny

8. listopadu 2007 v 19:56 | VV |  vánoční cukroví pečené
100 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 150 g cukru, 1 lžíce medu, 125 ml mléka nebo smetany, 200 g mandlových lupínků
Poleva: 100 g čokolády na vaření, vrchovatá lžíce tuku Omega
Máslo nakrájíme na kousky a dáme do kastrolku. Přidáme cukr, med, mléko, zahříváme a mícháme až se máslo s ostatními surovinami spojí. Potom zamícháme mouku a zahříváme až hmota zhoustne na řidší kašovitou hmotu. Odstavíme z plotny a přisypeme mandle. Plech vyložíme pečícím papírem a lžičkou na něj klademe kopečky, které nožem trochu rozplácneme. Pečeme v troubě při 190 °C až zrůžoví okraje a pečivo trochu ztuhne. Plochou podběračkou nebo širším nožem sundáme z plechu na plochý tác a necháme vychladnout. Potom spodní část florentýn potíráme čokoládou.

Střapáči

8. listopadu 2007 v 19:41 | VV |  vánoční cukroví pečené
200 g hladké mouky, 200 g másla nebo rostlinného tuku, 80 g cukru, 200 g strouhaného kokosu, 1 vejce, 3 lžíce kakaa
Náplň: 150 g másla, 80 g moučkového cukru, lžíce kakaa, 80 g kokosu, rum nebo vaječný koňak dle potřeby
Čokoládová nebo kakaová poleva, kokos na posypání
Zpracujeme na vále v těsto. Necháme odpočinout nejméně 2 hodiny. Potom vyválíme plát asi 2 mm vysoký a vykrajujeme kolečka nebo jiné tvary, které mají hladké okraje. Pečeme v předejřáté troubě při 180 °C. Po upečení z plechu sundaváme na plochý tác, aby se tvary neprohnuly. Necháme vychladnout, slepujeme náplní, polévíme čokoládovou nebo kakaovou polevou a sypeme kokosem,
Náplň: utřeme máslo s cukrem a kakaem do pěny. Do utřeného másla přidáme kokos a alkohol a dobře promícháme. Před slepováním dáme vychladit do lednice.

Mandlové ze strojku

8. listopadu 2007 v 19:27 | VV |  vánoční cukroví pečené
240 g hladké mouky, 180 g másla nebo rostlinného tuku, 120 g mletých mandlí, 60 g cukru moučka, 2 malé žloutky nebo 1 velký
Zpracujeme na vále v těsto, necháme odpočinout a nástavcem na masovém strojku vytlačujeme rohlíčky, věnečky, pásky, esíčka apod. Pečeme v troubě při teplotě cca 180 °C do růžova. Horké obalujeme v moučkovém cukru, který jsme ochutili vanikou.

Oříškové makrónky

8. listopadu 2007 v 19:21 | VV |  vánoční cukroví pečené
140 g strouhaných ořechů nebo oříšků, 2 bílky, 120 g přesátého moučkového cukru, zavařenina na plnění
Ořechy nebo oříšky nastrouháme. Chuť je výraznější, když je před nastrouháním opražíme, ale není to nutné. Z bílků ušleháme hustý sníh, přidáme do něj cukr a ještě šleháme až je sníh lesklý a hustý. Nakonec vařečkou zamícháme mleté ořechy. Plech vymastíme nebo vyložíme pečícím papírem a lžičkou na něj klademe malé hromádky. Dáváme je dál od sebe, protože pečením nabudou. Do každé hromádky uděláme důlek a dáme do něj kousek husté zavařeniny. Pečeme ve velmi mírné troubě až lehce zrůžoví a jdou odlepit od papíru.