Srpen 2007

Chlebíček ze šlehačkového těsta

29. srpna 2007 v 21:12 | VV |  chlebíčky
(měřeno na litry, používám odměrku nebo čtvrtlitrový hrnek)
1/2 l polohrubé mouky, 1/4 l cukru, 1/4 l tekuté šlehačky, 3 větší vejce, 1 a půl prášku do pečiva, 100 g sekané nebo nahrubo nastrouhané hořké čokolády, 200 g sekaného sušeného ovoce (část ovoce se může nahradit sekanými ořechy nebo mandlemi). Poleva: čokoládová nebo rumová
Ve šlehačce rozkvedláme vejce. V míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Do sypké hmoty nalijeme šlehačku s vejcemi a dobře promícháme. Nakonec do těsta přidáme čokoládu a ovoce. Větší formu na chlebíček vymastíme, vysypeme hrubou moukou a vlijeme těsto. Pečeme při 180 °C v elektrické troubě nebo při 150 °C v horkovzdušené troubě nebo oba způsoby pečení zkombinujeme (tzn. nejprve pečeme v elektrické a po zapečení přepneme na horkovzduch a dopečeme - tak je to nejrychlejší). Upečený chlebíček necháme chvíli prochladnout ve formě a vyklopíme. Podle chuti můžeme polévat libovolnými polevami a zdobit čokoládou nebo ořechy či mandlemi.

Čokoládový dort na hodně způsobů

9. srpna 2007 v 23:26 | VV |  dorty
100 g změklé hořké čokolády, 60 g másla nebo rostlinného tuku, 100 g krupicového cukru, 5 žloutků, 100 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, sníh z 5 bílků

Čokoládu nalámeme na dílky a necháme změknout ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Tuk utřeme s cukrem a žloutky (nejlépe v robotu na vysoké otáčky), do ušlehané hmoty zatřeme změklou prochladlou čokoládu a nakonec přidáváme střídavě mouku s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Naplníme do dortové formy (vymazané tukem a vysypané strouhankou nebo hrubou moukou) a pečeme při 180 °C, později teplotu snížíme a dopečeme .
Upečený necháme vychladnout ve formě, po vychladnutí vyjmeme z formy a druhý den plníme náplněmi.
Vyzkoušené způsoby plnění:
1) jako Harlekýn - jsou z toho 2 dorty - prořízneme na polovinu - každou ozdobně nastříkáme bílou a pařížskou šlehačkou a bohatě posypeme hoblinkami hořké čokolády (chceme-li, aby dort lépe držel je dobré do šlehačky přidat ztužovač - někdy se prodává pod názvem šlehačka fix)
2) šlehačkový s ovocem - korpus prořízneme, obě strany pomažeme pikantní zavařeninou, poklademe ovocem nejlepší jsou banány nebo kompotovaný osušený ananas, potřeme šlehačkou a spojíme k sobě. Povrch i strany dortu potřeme také šlehačkou a zdobíme kousky ovoce, čokolády, ořechy apod. nebo na povrchu dortu šlehačku uhladíme, pokapeme vaječným likérem a rozbrázdíme ozdobně vidličkou nebo posypeme strouhanou čokoládou
3) krémový - korpus prořízneme a naplníme libovolným máslovým nebo tvarohovým krémem nebo pro urychlení krémem Oetker - příprava dle návodu na sáčku a dále zdobíme dle fantazie, ovocem, ořechy atd atd.
4) zavařeninový - 2 x prořízneme, potřeme pikantní zavařeninou (malinová, rybízová), složíme korpus a celý i po stranách potřeme zavařeninou a hustě posypeme jemně strouhanou čokoládou. Je-li zavařenina hustá, můžeme ji rozředit lžící rumu nebo vody
5) tvarohový dort - krém z měkkého tvarohu, cukru a másla (500 g měkkého tvarohu, 250 g másla, 150 g cukru), do kterého můžeme nasekat libovolné ovoce čerstvé nebo sušené
6) Sacher - 1 - 2 x prořízneme, potřeme meruňkovou zavařeninou, složíme. Celý povrch potřeme meruňkovou zavařeninou a polijeme čokoládovou polevou. Když nakrájíme z korpusu řezy můžeme je před podáváním ozdobně postříkat neslazenou šlehačkou.
Jistě jsou i další možnosti, takže nezbývá než dále zkoušet...

Jogurťák - malý koláček

9. srpna 2007 v 23:05 | VV |  koláče a řezy s ovocem
1 bílý jogurt, 1 a půl jogurtového kelímku polohrubé mouky, 1/2 jogurtového kelímku cukru, 1 vejce, 3/4 balíčku prášku do pečiva, ovoce dle potřeby, drobenka z hrubé mouky, cukru a másla (nemusí být)
Všechny přísady promícháme a rozetřeme do koláčové formy nebo na menší plech (formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem a již nevymazáváme). Poklademe libovolným ovocem, můžeme posypat drobenkou nebo jen trochou přírodního nebo krystalového cukru a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 25 minut. Hotový necháme prochladnout a krájíme na čtverečky.

Muffiny s čokoládou Margot

9. srpna 2007 v 22:35 | VV |  bábovky a muffiny
400 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 malá lžička (rovná) jedlé sody, 2 vejce, 7 lžic rostlinného oleje, vlažné mléko dle potřeby, 150 g moučkového cukru, 2 kokosové čokolády Margot (celkem 200 g), 80 g sekaných ořechů nebo mandlí, 100 g rozinek, sušeného nebo kandovaného ovoce

Poleva dle chuti (nejlépe čokoládová nebo rumová)

Čokolády Margot nasekáme na menší kostičky, používáme-li sušené nebo kandované ovoce, tak také nasekáme (rozinky necháme vcelku). Ušleháme vejce, cukr a olej do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a sodou a zaděláme vlažným mlékem v lité těsto. Nakonec vmícháme nakrájené přísady. Plníme do košíčků na muffiny cca do 3/4 jejich výšky a pečeme na příslušném plechu asi 25 minut při 180 °C. Po upečení povrch muffinek polijeme spirálově čokoládou. Z této dávky je cca 17 muffinek.
Poznámka: 1)rozinky nebo ovoce můžeme před přidáním do těsta namočit na několik hodin do rumu či kokosového likéru.
2) nemáme-li jedlou sodu můžeme přidat o trochu víc prášku do pečiva.
3) aby nám čokoláda, ořechy a ovoce nepropadaly na dno košíčků obalíme je v několika lžících mouky, kterou odebereme z celkového množství mouky

Rozinkové smažené noky

9. srpna 2007 v 22:24 | VV |  sladká jídla
260 g polohrubé mouky, cca 1/8 l mléka, 2 vejce, 2 lžíce cukru, 100 g rozinek předem namočených a vysušených, špetička soli, 2 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva. Tuk na smažení
Všechny přísady důkladně promícháme, necháme asi půl hodiny odležet a potom vykrajujeme lžící noky a vkládáme do rozehřátého tuku - na pánev nebo do fritovacího hrnce. Během smažení otáčíme. Hotové vyjmeme a odkládáme na ubrousky vyloženou misku, aby se z pečiva odsál přebytečný tuk po smažení. Hotové pocukrujeme.
Poznámka: rozinky můžeme namočit na několik hodin do rumu a potom mírně osušit a přidat do těsta.

Jablkový závin bez cukru II

9. srpna 2007 v 22:12 | VV |  rolády, záviny
250 g hladké mouky, 150 g Hery, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva, několik lžic studené vody (množství se řídí se podle suchosti mouky a velikosti vejce). Náplň: jablka, skořice, je-li potřeba krystalový cukr nejlépe třtinový, rozinky, mandle, ořechy..., rozšlehané vejce na potření
Z uvedených přísad zpracujeme na vále těsto. Necháme asi půl hodiny odpočinout a potom rozdělíme na 2 díly. Každý díl samostatně vyválíme na obdélník, do středu narovnáme nahrubo nastrouhaná jablka, posypeme skořicí, podle potřeby cukrem (nemusí být) a přidáme rozinky, mandle či ořechy (rozinky ani jádroviny nemusíme dávat, když je nemáme). Kraje přeložíme do středu přes sebe, umačkáme, potřeme vejcem a pečeme v dobře předehřáté troubě cca na 200 °C.
Poznámky:
1) práci urychlíme, když závin rovnou tvarujeme na pečícím papíru velikosti plechu a až zabalený přeneseme na plech.
2) rozválenou placku můžeme před tím než na ni navršíme jablka posypat kokosem, strouhanými ořechy nebo strouhankou či strouhaným perníkem. Toto je vhodné zejména v případě, že jsou jablka hodně šťavnatá např. letní. Jsou-li jablka hodně šťavnatá můžeme též do nich zamíchat vrchovatou lžíci pudinkového vanilkového prášku. V tom případě jablka netečou a po upečení jsou rosolovitější.
3) potřený závin můžeme před pečením posypat sekanými mandlemi nebo ořechy