Červenec 2007

Tvarohový dort DROBENKA

19. července 2007 v 16:56 | VV |  Tvarohové koláče a j. tvarohové moučníky
380 g hrubé mouky, 120 g krupicového cukru, 150 g másla nebo Hery, 1 větší vejce, 1/2 prášku do pečiva
Náplň: 750 g měkkého tvarohu, 250 g krupicového cukru, 1,5 dl mléka, 1 dl rumu, 2 vejce, 1,5 balíčku vanilkového pudinku, 1 dl oleje, rozinky, ořechy, kandované nebo sušené ovoce, mandle
Všechny přísady dáme do misky a zpracujeme na drobenku. 2/3 drobenky nasypeme do důkladně vymaštěné dortové formy, polijeme náplní, uhladíme a povrch posypeme zbytkem drobenky. Pečeme cca při 160 °C asi 45 minut v elektrické troubě nebo při 150 °C v horkovzdušné troubě. Necháme vychladit (nejlépe do druhého dne) a krájíme na řezy. Povrch můžeme nepravidelně pokapat po upečení čokoládou a ozdobit ořechy nebo mandlemi.
Náplň: všechny přísady promícháme do hladké směsi a přidáme rozinky, sekané ořechy, mandle a kandované ovoce ( přidáme směs ovoce a ořechů co máme k dispozici nebo je nemusíme dávat vůbec).
Poznámka: místo kandovaného ovoce můžeme přidat na kostičky nakrájené čerstvé ovoce, které není moc šťavnaté např. jablka, hrušky, ananas nebo drobné ovoce např. borůvky. Nedoporučuji ovoce mražené nebo měkké, které pustí hodně šťávy. Také se může dát do poloviny směsi na spodní díl dortu lžíce kakaa.

Koláček na lžíce

17. července 2007 v 21:30 | VV |  Tvarohové koláče a j. tvarohové moučníky
3 žloutky, 3 lžíce pískového cukru, 3 lžíce vařící vody, 2 lžíce oleje, 3 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1/4 prášku do pečiva, sníh ze 3 bílků
Krém: 1 tvaroh, 100 g másla, 100 g cukru, zavařenina
Poleva: 2 tyčinky ledových kaštanů, 1 lžíce ztuženého tuku
Žloutky, vodu, cukr a olej utřeme, přidáme střídavě sníh z bílků a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Lehce promícháme a upečeme v dortové formě. Upečený korpus pomažeme zavařeninou, naneseme tvarohový krém, uhladíme a polijeme polevou z ledových kaštanů. Povrch můžeme zdobit ovocem, ořechy apod.
Krém: utřeme máslo s cukrem a zašleháme tvaroh.
Poleva: ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozehřejeme ledové kaštany s tukem a promícháme dohladka.
Poznámka: chceme-li mít koláč větší děláme z dvojité dávky, nebo těsto necháme dle jedné dávky a tvarohový povrch uděláme z 500 g tvarohu, 200 g másla a 100 g cukru

Posypané řezy

17. července 2007 v 21:05 | VV |  řezy bez ovoce
180 g změklého másla nebo rostlinného tuku, 180 g krupicového cukru (nejlépe přírodního tmavého), 180 g polohrubé nebo hladké mouky, 3 vejce, několik lžic vlažného mléka, 2 lžičky prášku do pečiva.
Sypání: 100 g hořké čokolády nebo čokolády na vaření, 1 lžička skořice, 80 g krupicového cukru (nejlépe přírodní tmavý), 100 g sekaných mandlí, oříšků nebo ořechů (případně směs jádrovin, které máme k dispozici)
Vejce utřeme s máslem a cukrem, do utřené hmoty přidáme ostatní přísady a promícháme až vznikne kašovité těsto. Menší pekáček se zvýšeným okrajem vyložíme pečícím papírem nebo vymastíme a vysypeme strouhankou a do pekáčku rozetřeme těsto, pěkně uhladíme a posypeme sypáním, které lehce zatlačíme do těsta. Pečeme v elektrické troubě při 180 °C nebo v horkovzdušné při 160 °C. Po upečení necháme prochladnout a krájíme na menší kostky.
Sypání: čokoládu a ořechy (mandle) nasekáme na kousky a promícháme se skořicí a cukrem.

Černý řez

15. července 2007 v 18:16 | VV |  řezy bez ovoce
2 vejce, 100 g Hery nebo másla, 250 g cukru, 300 g polohrubé mouky, 3 vrchované lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, cca 1/3 l mléka
džem, rum, čokoládová poleva ze sáčku (nebo udělaná z čokolády na vaření a Omegy - 100 g čokolády, 30 g Omegy), ananasový kompot, šlehačka
Ušleháme vejce, cukr a tuk nejlépe v robotu. Potom přidáme ostatní suché přísady a nakonec přiléváme mléko. Promícháme a těsto nalijeme na vymaštěný a strouhankou nebo hrubou moukou vysypaný plech s vyšším okrajem. Příp. plech vyložíme papírem na pečení a nevymašťujeme. Povrch uhladíme a pečeme asi 30 minut. Upečený a ještě vlažný moučník potřeme džemem, do kterého jsme přidali několik lžic rumu a po krátkém zaschnutí polijeme čokoládovou polevou. Použijeme polevu hotovou v sáčku (koupenou v supermarketu) nebo doma vyrobíme z čokolády na vaření nebo z kakaa, jak je kdo zvyklý. Na polevu ještě před zaschnutím poklademe kousky kompotovaného ananasu, který jsme před tím nechali okapat. Po zaschnutí čokolády krájíme řezy, které zdobíme ušlehanou šlehačkou - nejlépe neslazenou a můžeme posypat trochou strouhané čokolády.

Koláč s tvarohovo-jablečnou náplní

15. července 2007 v 18:03 | VV |  Tvarohové koláče a j. tvarohové moučníky
100 g másla,
120 g hladké mouky,
1 lžíce cukru,
1 žloutek,
1 lžička prášku do pečiva,
trošku mléka


Náplň:
500 g měkkého tvarohu,
1 vrchovatá lžíce cukru,
1 vanilkový cukr,
2 žloutky,
hrst rozinek,
hrst sekaných ořechů nebo mandlí,
sníh ze 2 bílků,
1 lžíce rozehřátého másla,
1 lžíce vanilkového pudinkového prášku nebo Solamylu,
3 velká jablka,
skořice

Na povrch:
120 g másla,
120 g krupicového cukru,
160 až 200 g hrubé mouky,
50 g sekaných mandlí nebo ořechů
Na vál nebo do mísy dáme mouku, prášek do pečiva, cukr a rozdrobené máslo. Tyto přísady zaděláme v těsto žloutkem rozkvedlaným v trošce mléka (asi 1 lžíce podle toho jak je suchá mouka). Těsto necháme chvíli v chladu odpočinout a pak ho vyválíme na plát a dáme do vymaštěné dortové formy i na strany asi do výše 2 cm. Chceme-li si práci ulehčit nemusíme vyvalovat - stačí, když těsto do formy namačkáme rukou. Na těsto naneseme nádivku, na ní žmolenku a v předtopené troubě pečeme zvolna asi při 160 - 170 °C.

Náplň: Tvaroh utřeme s rozehřátým tukem, cukry, žloutky, pudinkovým práškem. Do utřené hmoty přidáme spařené rozinky, sekané ořechy (mandle) a nahrubo nastrouhaná jablka okořeněná skořicí. Nakonec vmícháme do nádivky tuhý sníh z bílků.

Žmolenka: Lehce rozdrobíme prsty máslo, přidáme cukr, mouku a ořechy (mandle) a utvoříme žmolenku, kterou sypeme na jablečný tvaroh.

Tvarohovo-ovocný koláč pro nečekanou návštěvu

15. července 2007 v 18:01 | VV |  Tvarohové koláče a j. tvarohové moučníky

Těsto:
250 g hrubé mouky,
3 lžíce cukru,
100 g másla nebo tuku,
1 vejce,
1/2 prášku do pečiva,
špetka soli,
několik lžic mléka ( je-li potřeba podle suchosti mouky a velikosti vejce)
tuk na formu

Náplň: 500 g měkkého tvarohu,
1 žloutek,
cukr dle potřeby,
2 lžíce rozehřátého másla

Ovoce dle momentální zásoby

Drobenka: 80 g hrubé mouky,
70 g krupicového cukru
50 g másla

V míse nebo na vále zpracujeme těsto. Vtlačíme do vymaštěné remosky nebo dortové či koláčové formy. Těsto natlačíme i na okraj formy asi do výšky 1,5 cm. Na těsto natřeme tvarohovou nádivku, poklademe ovocem, které máme k dispozici (čerstvé, mražené nebo okapané kompotované) a posypeme drobenkou. V remosce pečeme asi 30 minut. V troubě při 180 °C také asi 30 minut.

Na tvarohovou náplň vše promícháme do hladka.

Dvoubarevný jablečný koláč

15. července 2007 v 17:57 | VV |  koláče a řezy s ovocem

500 g polohrubé mouky,
250 g másla nebo rostlinného tuku (Hera),
3 lžíce cukru,
1 balíček prášku do pečiva,
3 lžíce mléka (případně dle potřeby, aby se těsto dobře zpracovávalo),
1 lžíce kakaa (jestliže se hůře zapracovává přidat lžičku mléka) do poloviny těsta
Náplň:
1 a 1/2 kg oloupaných na plátky nakrájených jablek,
13 lžic krupicového cukru,
3 sáčky vanilkového pudinku,
2 sáčky vanilkového cukru,
skořice,
1 čtvrtlitrový hrnek mletých vlašských ořechů nebo kokosu
100 g rozinek


Na potření:
1 rozšlehané vejce,
sekané vlašské ořechy,
krystalový cukr

Přísady mimo kakaa zpracujeme na vále v těsto. Rozdělíme na půlku a do jedné poloviny zapracujeme kakaový prášek. Těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme asi hodinu v chladu odpočinout. Potom plech vyložíme pečícím papírem nebo vymastíme tukem. Tmavé těsto vyválíme (můžeme vyvalovat přímo na pečícím papíru) a vyložíme jím plech. Na to nanesme směs jablek, uhladíme a přikryjeme druhou plackou ze světlého těsta. Kraje pěkně umačkáme. Vejce rozšleháme v hrníčku vidličkou, pomažeme jím vrchní plát těsta, bohatě posypeme sekanými ořechy a krystalovým nebo krupicovým cukrem (kdo nechce moc cukru, dá jen ořechy) a na několika místech propíchneme vrchní plát vidličkou, aby mohla odcházet pára z jablek. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C do zlatova. Po vychladnutí krájíme na čtverečky, které před podáváním můžeme ozdobit kopečkem šlehačky.
Náplň: V míse promícháme jablka s cukrem, pudinky, ořechy, rozinkami a skořicí.

Ovocný koláč s ořechovou posypkou

15. července 2007 v 16:25 | VV |  koláče a řezy s ovocem
400 g polohrubé mouky, 30 g čerstvého droždí, 60 g másla, 100 g pískového cukru, 2 vejce (nebo 1 vejce a 1 žloutek), špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru, dle potřeby mléko (cca 2 dl)
Na posypku: 200 g mletých vlašských ořechů, 170 g másla, 170 g polohrubé mouky, 120 g cukru, špetka skořice
Vykynutým kváskem zaděláme běžným způsobem volnější kynuté těsto. Po vykynutí rozprostřeme na plech, posypeme hustě borůvkami nebo jiným ovocem a překryjeme posypkou. Na posypku všechny přísady prsty rozdrobíme v míse a rovnoměrně nasypeme na borůvky. Necháme ještě asi 30 minut kynout a potom upečeme v předehřáté troubě. Pečeme asi 30 minut při 180 °C. Místo borůvek můžeme použít švestková povidla rozředěná rumem.

Lívanečky vločkové (školní)

15. července 2007 v 16:05 | VV |  sladká jídla
100 g polohrubé mouky, 2 vrchovaté lžíce ovesných vloček, 1 vejce, 1/4 l vlažného mléka, 20 g cukru, 15 g droždí, špetka soli
Droždí rozdrobíme do hrnku, přidáme trochu vlažného mléka, lžíci cukru a lžíci mouky - necháme vykynout kvásek. Ostatní sypké přísady dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek a mléko a zaděláme lité těsto. Necháme asi 30 minut kynout a potom lijeme na lívanečník a opékáme z obou stran. Hotové mažeme zavařeninou a zdobíme tvarohem, zakysanou smetanou nebo jogurtem.

Ananasová bábovka tmavá

15. července 2007 v 14:56 | VV |  bábovky a muffiny

měříme na čtvrtlitrové hrnky:
2 hrnky polohrubé mouky,
1 prášek do pečiva,
1 hrnek cukru krupice,
1/2 hrnku oleje,
1 vanilkový cukr (nemusí být),
1/2 hrnku strouhaných ořechů (vlašských nebo lískových),
2 vejce,
100 g strouhané hořké čokolády,
mléko dle potřeby (asi 1/2 hrnku),
rum,
1 ananasový kompot

tuk, strouhanka na formu

Na ozdobu: čokoládová poleva, půlky ořechů, barevná rýže
Ananas slijeme, nakrájíme na drobné kostičky, zakapeme několika lžícemi rumu, přisypeme ořechy, promícháme a necháme odstát (ananas se v oříškách obalí). Nejlépe v robotu ušleháme vejce, olej, cukry a strouhanou čokoládu do pěny. Do napěněné hmoty zamícháme mouku s práškem do pečiva střídavě s mlékem a nakonec ananas s ořechy. Promícháme a vlijeme do vymaštěné a vysypané formy. Pečeme při 180 °C asi 45 minut, ke konci pečení teplotu snížíme cca na 160 °C. Upečenou a vychladlou bábovku můžeme zdobit dle libosti. Dobrá je čokoládová poleva extra tmavá, ořechy a barevná cukrová rýže.
Poznámka: nechceme-li bábovku, tak se z uvedené dávky těsta dají upéci 2 chlebíčky ve střední formě.

Ananasová bábovka světlá

15. července 2007 v 14:54 | VV |  bábovky a muffiny

200 g moučkového cukru,
3 vejce,
2 dl rostlinného oleje,
1 balíček vanilkového cukru,
1 ananasový kompot velký nebo 2 menší,
vlažné mléko dle potřeby (asi 2 dl) - část mléka je možno nahradit šťávou z kompotu
3/4 balíčku prášku do pečiva,
500 g polohrubé mouky,
tuk na vymazání formy,
strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy

Olej, cukry a žloutky třeme do pěny. Potom přidáváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko až vznikne hustší lité těsto. Nakonec do těsta vmícháme na drobné kostičky nakrájený a osušený kompotovaný ananas a lehce zabalíme sníh z bílků. Formu na bábovku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou a do formy nalijeme těsto. Pečeme v elektrické troubě při 180 °C cca 45 minut. Ke konci pečení můžeme snížit na 160 °C a dopečeme. Bábovku necháme po upečení ve formě mírně vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.
Poznámka: ananas můžeme obalit v trošce mouky, nepadá při pečení dolů.

PoznámkaII: další variantou je, že můžeme svařit kompotovou šťávu s cukrem, do vzniklého sirupu přidáme trochu rumu. Bábovku propícháme na několika místech vidličkou nebo špejlí a poléváme ji sirupem. Necháme vychladnout a cukrujeme. Dobré je k podávání přidat zakysanou smetanu nebo šlehačku.

Hovno čertovo

15. července 2007 v 14:52 | VV |  řezy bez ovoce

250 g cukru,
350 g polohrubé mouky,
4 vejce,
150 ml rostlinného oleje,
mléko dle potřeby,
1 prášek do pečiva,
3 lžíce kakaa,
směs rozinek, mandlí, ořechů, kandovaného nebo sušeného ovoce, kokosu - čím více tím lépe

tuk a strouhanka na plech

Všechny přísady dáme do mísy a vlažným mlékem zaděláme lité těsto. Menší plech s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo strouhankou, nalijeme těsto, povrch uhladíme a upečeme při cca 170 - 180 °C. Upečený koláč krájíme na užší delší řezy. Můžeme nepravidelně pokapat čokoládou.

Chlebíček s vínem a ovocem

15. července 2007 v 14:49 | VV |  chlebíčky
200 g směsi sušeného ovoce (jahody, švestky, meruňky, třešně, hrušky apod. - prostě použijeme druhy, které máme),
200 g sušených fíků nebo datlí,
250 g mletého máku,
100 g rozinek,
100 g kandovaného ovoce (může se nahradit sušenými brusinkami nebo sušeným ananasem),
150 ml červeného vína,
200 g sekaných mandlí nebo ořechů,
150 g tuku,
4 vejce,
200 g polohrubé mouky,
1 balíček kypřícího prášku,
100 g moučkového cukru

tuk a hrubá mouka na chlebíčkovou formu

Poleva: moučkový cukr prosátý a několik lžic červeného vína - utřít

Ozdoba: různobarevné kandované ovoce (není nutné stačí poleva)

Mák umleme, smícháme s nakrájeným ovocem, rozinkami, fíky, mandlemi a kandovaným ovocem. Zalijeme 150 ml vína a necháme přes noc táhnout. Máslo s cukrem utřeme do pěny, postupně zašleháváme jedno vejce po druhém. Potom přidáme mouku s kypřícím práškem a nakonec přimícháme ovocno-makovou směs. Vymastíme a vysypeme 2 chlebíčkové formy, naplníme těstem, uhladíme povrch a pečeme asi 45 minut při 180 °C. Ke konci pečení můžeme teplotu snížit. Po upečení polijeme vínovou polevou, posypeme sekaným ovocem (nemusíme) a necháme zaschnout. Kdo nemá rád červené víno, můžeme ho nahradit silným ovocným čajem. Tento chlebíček vydrží zabalený v alobalu i 3 týdny.

Ořechové řezy s mléčným krémem

15. července 2007 v 14:47 | VV |  řezy bez ovoce
300 g cukru,
170 g másla nebo Hery,
4 žloutky,
180 g mletých ořechů,
200 g polohrubé mouky,
1 prášek do pečiva,
sníh ze 4 bílků,
asi 1/8 l vlažného mléka

Krém:
250 g másla,
1 balíček vanilkového cukru,
1/2 konzervy slazeného kondenzovaného mléka Salko,
1 lžíce rumu

Poleva: čokoládová (čokoláda na vaření nebo čokoládové kaštany a tuk Omega - rozpustit ve vodní lázni), příp. koupená tmavá čokoládová poleva v sáčku
Utřeme tuk, cukr a žloutky do husta. Do utřeného základu přidáme směs mouky, ořechů a prášku do pečiva střídavě s mlékem. Nakonec do těsta zabalíme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech se zvýšeným okrajem (na pečící papír nebo plech vymastíme a vysypeme strouhankou). Upečeme při 180 °C v elektrické troubě (horkovzdušná 160 °C). Po upečení necháme vychladnout a potom natřeme krémem, dobře uhladíme, necháme vychladnout a polijeme polevou. Potom krájíme na menší řezy.

Krém: utřeme máslo s vanilkovým krémem a lžící rumu do pěny. Do našlehaného másla přidáváme po lžičkách slazené kondenzované mléko a dobře našleháme.

Kakaové řezy s kokosem

15. července 2007 v 14:45 | VV |  řezy bez ovoce
150 g polohrubé mouky, 1/3 balíčku kypřícího prášku, 120 g másla, 2 zarovnané lžíce kakaa, 2 zarovnané lžíce kokosové moučky, 200 g cukru, 2 vejce, špetička soli, 1 balíček vanilkového cukru, trošku mléka asi 3 lžíce

tuk, strouhanka nebo hrubá mouka na plech

Poleva: 240 g přesátého moučkového cukru, 1 rovná lžíce kakaa, 1 lžička instantní kávy, 100 g másla nebo stoprocentního tuku Omega,

Na posypání: kokosová moučka

Máslo napěníme s cukrem a kakaem. Do napěněného základu přišleháváme jedno vejce po druhém a znovu šleháme. Nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva, kokosovou moučkou a špetičkou soli střídavě s několika lžícemi mléka. Těsto nalijeme na menší plech vyložený pečícím papírem nebo na plech vymaštěný tukem a vysypaný strouhankou nebo moukou. Těsto dobře uhladíme a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečený koláč polijeme polevou a hustě posypeme kokosem. Po ztuhnutí krájíme na menší čtverečky.

Poleva: Cukr a kakao prosijeme, přidáme kávu, rozehřátý tuk a utřeme v hladkou polevu. Ihned roztíráme na moučník.

Tmavé řezy s jíškovým krémem (a banánem)

15. července 2007 v 14:15 | VV |  řezy bez ovoce
3 vejce,
100 g cukru,
3 lžíce horké vody,
30 g kakaa,
70 g hrubé mouky,
1/2 kávové lžičky prášku do pečiva

Náplň:
30 g másla,
30 g polohrubé mouky,
1/4 l mléka,
100 g cukru,
100 g másla,
40 g kakaa

zavařenina
banány

čokoládová poleva
Příprava:
Žloutky s horkou vodou a cukrem ušleháme do pěny. Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva. Do ušlehaného základu zamícháme moučnou směs střídavě s tuhým sněhem z bílků. Těsto rozprostřeme na menší plech nebo pekáček vyložený pečícím papírem nebo vymazaný tukem a vysypaný strouhankou nebo hrubou moukou a upečeme při teplotě 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C). Po úplném vychladnutí natřeme plát těsta zavařeninou, na to položíme podélně rozkrojené banány (řezem na těsto), na banány naneseme krém a necháme ztuhnout. Potom krém polijeme čokoládovou polevou a krájíme na řezy.
Poznámka: moučník je ještě lepší, když uděláme náplň z dvojité dávky.

Náplň: ze 30 g másla a 30 g mouky uděláme jíšku, rozředíme ji mlékem a uvaříme kaši. Necháme vychladit a mezi tím utřeme 100 g másla s cukrem a kakaem. Prochladlou kaši vmícháme po lžících do utřeného másla. Necháme vychladit a naneseme na banány

Jablečný koláč se švestkami nebo meruňkami II

15. července 2007 v 12:58 | VV |  koláče a řezy s ovocem
400 g nahrubo nastrouhaných jablek,
200 g krupicového cukru,
4 vejce,
150 g rozehřátého prochladlého másla nebo oleje,
2 vrchovaté lžíce kakaa,
1/2 lžičky skořice,
200 g polohrubé mouky,
1 prášek do pečiva,
tuk, hrubá mouka na plech
Na povrch: cca 1 kg švestek nebo meruněk (můžou být i mražené nebo okapané kompotové),
60 g krupicového cukru,
70 g másla,
80 g hrubé mouky,
40 g kokosové moučky (nemusí být), nedáme-li kokos dáme trochu méně másla
Příprava:
Jablka oloupeme, nastrouháme a promícháme s cukrem a rozkvedlanými vejci. Necháme asi 10 minut stát. Pak přidáme rozehřátý prochladlý tuk nebo olej, kakao, skořici a mouku s práškem do pečiva. Promícháme a nalijeme na papírem vyložený nebo vymaštěný a moukou vysypaný menší plech s vyšším okrajem nebo pekáč. Uhladíme a povrch obložíme půlenými švestkami nebo meruňkami (řeznou plochou nahoru). Z másla, mouky, cukru a kokosu (nemáme-li ho můžeme nahradit ořechy nebo nedávat vůbec) uděláme drobenku a nasypeme na švestky. Pečeme v troubě při teplotě cca 200 °C (ke konci pečení můžeme teplotu snížit). Peče se dobře i v horkovzdušné troubě cca při 170 °C.
Poznámka: použijeme-li meruňky, tak do drobenky dáme víc cukru nebo pod drobenku ještě meruňky posypeme krupicovým cukrem. Meruňky při pečení trochu kysnou, tak je lépe přisladit.

Univerzální lité těsto na 8 druhů moučníků

15. července 2007 v 12:50 | VV |  univerzální těsta
400 g polohrubé mouky,
200 g moučkového cukru,
2 vejce,
7 lžic oleje,
1 prášek do pečiva,
1 vanilkový cukr
mléko

Vlažným mlékem zpracujeme přísady v lité těsto. Z tohoto těsta lze dělat řadu moučníků:

1) bábovka - do půlky těsta možno přidat kakao s lžící mléka a je bábovka mramorová

2) bábovka mandlová (ořechová) - do těsta přidáme sekané mandle nebo ořechy a rozinky namočené v rumu, do hřbetů bábovky na vymazanou a strouhankou vysypanou formu nalepíme půlky mandlí nebo ořechů

3) bublanina - na těsto rozprostřené do pekáčku nasypeme třešně, višně nebo jiné ovoce

4) mramorový koláč - do půlky těsta přidáme kakao s lžící mléka a na vymaštěný a vysypaný pekáček nebo menší plech s vyšším okrajem klademe vždy 1 lžíci tmavého a jednu lžíci světlého těsta. Nakonec stěrkou uhladíme povrch a upečeme. Po upečení pokapeme rumem, potřeme pikantní zavařeninou a na to nalijeme citrónovou nebo rumovou polevu a krájíme na řezy, které jsou dvoubarevné

5) biskupský chlebíček - přidáme do mouky ještě malou lžičku jedlé sody nebo 1/2 prášku do pečiva a dáme sekanou čokoládu, sekané mandle, ořechy, kandované nebo sušené ovoce, rozinky apod. Z tohoto těsta jdou i muffinky nebo lze péci v pekáčku nebo na plechu s vyšším okrajem a po upečení poléváme čokoládovou polevou s můžeme sypat mandlemi atd.

6) jablkový koláč - do těsta přidáme lžičku skořice, 2 nahrubo nastrouhaná oloupaná jablka a hrst rozinek

7) perník - místo prášku do pečiva dáme kypřící prášek do perníku, 1/2 lžičky skořice, 2 lžíce kakaa, rozinky a sekané kandované nebo sušené ovoce či ořechy nebo mandle. Pečeme na pekáčku nebo na plechu s vyšším okrajem a po upečení poléváme libovolnými polevami a zdobíme ořechy, mandlemi atd.

8) muffinky - do těsta přidáme čtvrtlitrový hrnek drobného ovoce (rybíz, maliny, borůvky) a do mouky špetku jedlé sody

Jistě je ještě řada dalších možností, ale ty nemám vyzkoušené.

Těsto olejové pečeme nejprve při 180 °C a ke konci dopékáme při 150 °C. Plníme vždy do forem vymaštěných tukem a vysypaných hrubou moukou nebo strouhankou (s výjimkou muffinek - u těch těsto plníme do papírových košíčků)

Slehačkový propadlý koláč s tvarohem a ovocem

15. července 2007 v 12:38 | VV |  Tvarohové koláče a j. tvarohové moučníky
Těsto:
1/2 l polohrubé mouky, 1/4 l cukru, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1/4 l tekuté šlehačky

Povrch:
500 g měkkého tvarohu, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce rumu (i více), cukr dle chuti,mléko dle potřeby (záleží na tom jaký použijeme tvaroh a kolik dáme rumu), špetka skořice

mražené nebo čerstvé maliny, jahody či borůvky (může být i jiné ovoce dle chuti)

Všechny přísady rozmícháme v těsto (metlou nebo robotem). Větší pekáček nebo menší plech se zvýšeným okrajem vyložíme pečícím papírem a těsto na něj rozetřeme. Lžičkou na těsto klademe tvarohovou hmotu (jako puntíky vždy kousek od sebe) nožem nebo lžičkou uhladíme a do mezer mezi tečky dáme ovoce. Pečeme asi při 180 °C, ke konci pečení dopékáme při 160 °C nebo pečeme při 150 °C na horkovzduch. Během pečení se tvaroh a ovoce propadnou do těsta, což však vůbec není na závadu. Tenhle koláč dělám, když chci mít něco jednoduchého a dobrého.
Povrch: tvaroh, cukry, olej, pudinkový prášek, rum, vejce, skořici promícháme, je-li potřeba přidáme trochu mléka. Povrch má mít jemnou kašovitou konzistenci, ke konci pečení dopékáme při 160 °C nebo pečeme při 150 °C na horkovzduch. Během pečení se tvaroh a ovoce propadnou do těsta, což však vůbec není na závadu. Tenhle koláč dělám, když chci mít něco jednoduchého a dobrého.
Povrch: tvaroh, cukry, olej, pudinkový prášek, rum, vejce, skořici promícháme, je-li potřeba přidáme trochu mléka. Povrch má mít jemnou kašovitou konzistenci

Univerzální těsto na ovocný koláč (kynuté)

15. července 2007 v 12:33 | VV |  univerzální těsta
400 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky ,vlažné mléko (cca 2 dl podle suchosti mouky a velikosti vajec), 100 g cukru, 120 g změklého másla nebo tuku, 30 g droždí, 2 menší vejce nebo 1 vejce a 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, špetka strouhaného muškátového oříšku, špetička soli
Příprava:
Z několika lžic mléka, droždí a lžíce cukru necháme vykynout kvásek. Přidáme ostatní přísady a zpracováváme (nejlépe v robotu) těsto tak dlouho až se nelepí na mísu a je krásně lesklé a vláčné. Z těsta utvoříme kouli, posypeme lehce hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi půl hodiny vykynout na teplejším místě. Z hotového těsta tvoříme koláč na plech nebo kulaté koláče do koláčových forem a poklademe libovolným ovocem a sypeme drobenkou nebo oslazeným mletým mákem. Z těsta můžeme též tvořit kulaté domažlické koláče s několika náplněmi (maková, tvarohová, povidla, na ozdobu rozinky, mandle, ořechy). S těstem se krásně pracuje, takže můžeme tvořit koláče dle fantazie.

Poznámka: velmi dobrý je koláč se švestkami posypaný perníkovou žmolenkou (strouhaný perník, trochu másla a cukru prohněteme na žmolenku), příp. meruňkový s marcipánovou žmolenkou ( máslo, strouhaný marcipán, cukr prohněteme na žmolenku). Ale můžeme dělat koláče s libovolným ovoce, co má kdo rád.

Perník z kefíru nebo acidofilního mléka

15. července 2007 v 11:54 | V.V. |  perníky
350 g polohrubé mouky, 250 g pískového cukru nejlépe třtinového, 3 - 4 dl kefírového nebo acidofilního mléka, 2 dl rostlinného oleje, 1 sáček vanilkového cukru, 1 vejce, 1 kypřící prášek do perníku, 1 lžička skořice, 2 lžičky kakaa (nemusí být), cca 200 g sekaného sušeného ovoce nebo sekaných mandlí či ořechů (může být směs všeho co máme doma). Libovolná poleva, kokos, mleté ořechy či mandle na posypání
Vejce, olej a cukry našleháme metlou nebo v robotu. Ovoce a ořechy promícháme s moukou a práškem do perníku. Do našlehaného vejce přidáváme střídavě mouku a kefírové (acidofilní) mléko a dobře promícháme. Lijeme na pekáček vyložený pečícím papírem nebo vymazaný tukem a vysypaný moukou, dobře uhladíme a pečeme v elektrické troubě při 180 °C. V horkovzdušené při 160 °C. Hotový perník necháme prochladnout a polijeme libovolnou polevou a zdobíme dle fantazie.
Poznámka: perník po vychladnutí můžeme proříznout a naplnit zavařeninou nebo švestkovými povidly.