Duben 2007

Skořicovo-kávová bábovka

23. dubna 2007 v 18:07 | VV |  bábovky a muffiny
4 vejce, 280 g polohrubé mouky, 150 g krupicového cukru, 1 lžička skořice, 2 lžičky kávy, 1 prášek do pečiva, 250 ml šlehačky, 100 g - 150 g sekané čokolády
Vejce a cukr ušleháme nejlépe v robotu. Šlehačku mírně ohřejeme a rozmícháme v ní skořici a kávu. Mouku promícháme s práškem do pečiva a sekanou čokoládou a společně se šlehačkou zašleháváme do utřené hmoty. Formu na bábovku vymastíme, vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou a upečeme v předehřáté troubě při 170 - 180 °C. Hotovou a mírně prochladlou bábovku vyklopíme, pocukrujeme nebo poléváme čokoládovou či kávovou polevou.
Poznámka: Z těsta se krásně dělá velikonoční beránek ve velké kameninové formě

Banánová bábovka

23. dubna 2007 v 17:54 | VV |  bábovky a muffiny
3 banány, 1 - 1,5 dl směsi vody rumu a citrónové šťávy, 1 prášek do pečiva, 200 g cukru krupice, 150 g másla nebo rostlinného tuku, 300 g polohrubé mouky, 2 vejce, 100 g mletých ořechů, hrst rozinek nebo sekaného sušeného ovoce
Banány rozmačkáme s vodou, rumem a citrónovou šťávou. Cukr a tuk utřeme, postupně zašleháváme vejce a rozmačkané banány. Ořechy, mouku, ovoce a prášek do pečiva promícháme a přimícháme do utřené banánové hmoty. Bábovkovou formu vytřeme tukem a vysypeme strouhankou, naplníme těstem a pečeme při 170 °C. Prochladlou vyklopíme a pocukrujeme. Bábovka vydrží dlouho vláčná.
Poznámka: z těsta můžeme upéct i velikonočního beránka

Ořechová bábovka s čokoládou II.

23. dubna 2007 v 17:37 | VV |  bábovky a muffiny
200 g másla nebo rostlinného tuku, 200 g cukru, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, 180 g mletých vlašských ořechů, 100 g strouhané čokolády na vaření nebo jiné hořké čokolády, vlažné mléko dle potřeby (cca 1/2 až 1 dl dle velikosti vajec a suchosti mouky), 50 g předem namočených osušených rozinek (nemusí být)
Utřeme máslo s cukrem do pěny, postupně přidáváme vajíčka a znovu důkladně vyšleháme - nejlepší je pracovat v robotu. Mouku, čokoládu, rozinky a prášek do pečiva promícháme a společně s mlékem přidáváme do našlehané hmoty. Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C. Před koncem pečení můžeme teplotu snížit na cca 160 °C. Vlažnou bábovku vyklopíme z formy a pocukrujeme nebo ozdobíme libovolnou polevou dle fantazie.