Březen 2007

Kořeněný bochánek

24. března 2007 v 19:39 | V.V. |  velikonoční pečivo
500 g polohrubé mouky, 30 g droždí, cca 1/4 l vlažného mléka, 2 vejce, 70 g cukru, špetka strouhaného muškátového oříšku, špetka mletého nového koření, špetka skořice, 125 g změklého másla, 50 g jemně nasekané kandované pomerančové kůry nebo jiného kandovaného ovoce, 50 g rozinek, 50 g sekaných mandlí. Žloutek na potření, sekané mandle na posypání
Mouku prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, trochu mléka, promícháme a necháme vykynout kvásek. Potom přidáme ostatní přísady (bez ovoce a mandlí) a zpracujeme mlékem těsto, které se na mísu nelepí. Nakonec zapracujeme sekané ovoce a mandle. Lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout asi půl hodiny. Z vykynutého těsta uděláme na vále 2 malé nebo 1 velký bochánek. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě čtvrt hodiny kynout. Troubu předehřejeme na 190 °C. Před vložením do trouby potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme hodně mandlemi. Nahoře rozstříhneme nebo nakrojíme v těstě malý křížek. Pečeme asi 40 minut.

Šlehačkový beránek

24. března 2007 v 19:24 | V.V. |  velikonoční pečivo
5 dl polohrubé mouky, 2,5 dl moučkového cukru, 250 ml šlehačky, 3 vejce, 1 a čtvrt balíčku prášku do pečiva, 3 lžíce citrónové šťávy, 5 lžic rumu, 50 g kandované pomerančové kůry, 100 g rozinek, 50 g sekaných sušených brusinek nebo třešní, 50 g sekaných mandlí nebo ořechů
Ovoce a ořechy nasekáme a namočíme nejlépe přes noc do rumu. Žloutky, cukr a citrónovou šťávu ušleháme do pěny. 1 dl mouky odebereme z celkového množství a promícháme s nabobtnaným ovocem. Do utřené hmoty vmícháme 4 dl mouky s práškem do pečiva, šlehačku, ovoce v mouce a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto naplníme do vymaštěné a strouhankou vysypané formy a pečeme při 180 °C v elektrické troubě (v horkovzdušné 160 °C). Prochladlého beránka vyklopíme a zdobíme libovolnou polevou.

Beránek z pomazánkového másla

24. března 2007 v 19:15 | V.V. |  velikonoční pečivo
200 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 1 krabička pomazánkového másla bez příchutě (200-250 g), 2 větší vejce, 3/4 balíčku prášku do pečiva, 3 lžíce rozinek, 3 lžíce sekaného sušeného nebo kandovaného ovoce, 2 lžíce sekaných mandlí nebo ořechů, podle potřeby několik lžic vlažného mléka
Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny. Ovoce, mandle a prášek do pečiva promícháme s moukou a společně s několika lžícemi mléka přidáváme do ušlehané hmoty. Nakonec lehce zašleháme tuhý sníh z bílků. Formu na beránka vymažeme tukem, vysypeme strouhankou, naplníme do ní těsto a pečeme při cca 180 °C v elektrické troubě (u horkovzdušené 160 °C). Prochladlého beránka vyklopíme z formy a můžeme zdobit libovolnými polevami.

Mixovaný beránek

24. března 2007 v 19:07 | V.V. |  velikonoční pečivo
140 g polohrubé mouky, 50 g hladké mouky, 130 g moučkového cukru, 80 g mletých ořechů nebo oříšků, 60 g másla nebo rostlinného tuku, 1 vejce, 1 žloutek, cca 1,5 dl mléka, 1/2 prášku do pečiva
Mléko, vejce, žloutek a změklý tuk rozmixujeme. Mouku smícháme s ostatními sypkými surovinami. Do sypké směsi přidáme rozmixovanou směs a promícháme. Vlijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané menší formy a pečeme v troubě při teplotě asi 180 °C. Upečeného beránka necháme prochladnout, vyjmeme z formy a můžeme polít cukrovou nebo čokoládovou polevou.