Leden 2007

Tvarohový dort nepečený

23. ledna 2007 v 20:53 | VV |  nepečené moučníky
1 balíček želatiny (20 g), 100 ml mléka nebo šťávy z kompotu, 500 g měkkého tvarohu, 120 g moučkového cukru, drobně nakrájené nebo částečně rozmačkané čerstvé, mražené nebo kompotované ovoce, 1 balíček hrubě nakrájených nebo celých dětských piškotů, 200 ml ušlehané šlehačky. Máslo na formu, strouhaná čokoláda a ovoce na ozdobení
Želatinu rozpustíme v horkém mléce nebo šťávě z kompotu. Tvaroh utřeme s cukrem, vmícháme ovoce, teplou želatinu, piškoty (část celých piškotů můžeme nechat na povrch) a ušlehanou smetanu. Směs vlijeme do dortové formy vyložené máslem potřeným mikrotenem, alobalem nebo pečícím papírem. Uhladíme, povrch ozdobíme piškoty, ovocem a dáme ztuhnout do lednice (nejlépe přes noc). Před podáváním posypeme strouhanou čokoládou nebo kakaem a zdobíme šlehačkou.

Tvarohová štola nekynutá

23. ledna 2007 v 20:32 | VV |  vánoční buchty (štoly, vánočky apod.)
200 g másla, 180 g moučkového cukru, 2 vejce, 3 lžíce rumu, 250 g měkkého tvarohu, 500 g polohrubé mouky, 100 g rozinek, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 100 g sekaných loupaných mandlí, 100 g sekaného kandovaného nebo sušeného ovoce, 1/4 lžičky skořice, špetka strouhaného muškátového oříšku, špetka kardamomu (nemáme-li koření nemusí být) Na povrch po upečení: 3 lžíce rozpuštěného másla, 1 lžíce rumu, moučkový cukr
Máslo s cukrem ušleháme do pěny, postupně zašleháváme vejce, potom přidáme po lžičkách rum a znovu zašleháváme. Vmícháme tvaroh, mouku s kořením a kypřícím práškem. Vše promícháme. Těsto vyklopíme na pomoučněný plech a zapracujeme do něj mandle a předem namočené a usušené rozinky a ovoce. Zpracujeme hladké těsto. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme dvěma vrstvami pečícího papíru nebo alobalem. Z těsta vytvoříme štolu (těsto vyválíme na silnou placku a její konce přes sebe přeložíme směrem do středu., špičky podhrneme, hranou dlaně utvoříme přes štolu žlábek, a vytvoříme pěkný vyšší tvar). Opatrně přeneseme na plech a pečeme asi 50 minut nejprve při 180 °C, při dopečení snížíme teplotu na cca 160 °C. Ještě horkou štolu po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem s rumem a bohatě sypeme cukrem. Necháme asi 2 dny odležet a krájíme na slabé plátky.
Poznámka: 1) Štola se výborně zmrazuje
2) ovoce a rozinky můžeme na několik hodin namočit do rumu, pak je otřeme a přidáme do těsta

Jogurtový ovocný koláč

23. ledna 2007 v 20:10 | VV |  koláče a řezy s ovocem
odměřujeme na kelímky od jogurtu (jedná se o jogurt o hmotnosti 150 g)
2 kelímky bílého jogurtu, 2 vrchovaté kelímky polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 kelímek cukru moučka, 1/2 kelímku rostlinného oleje, 1 vanilkový cukr, 2 vejce. Ovoce čerstvé, mražené nebo okapané z kompotu. Sekané nebo plátkované mandle, skořicový cukr
V míse metlou našleháme vejce, cukr, olej a jogurty. Přidáme mouku s práškem do pečiva a promícháme na lité těsto. Koláčovou formu nebo menší pekáček se zvýšeným okrajem vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo vyložíme pečícím papírem. Do formy nalijeme těsto, povrch urovnáme, hustě poklademe ovocem, posypeme dle chuti skořicí s cukrem (je-li ovoce sladké nemusíme) a sekanými mandlemi. Pečeme v předehřátí troubě při 180 °C.

Mandlové sýrové pečivo

21. ledna 2007 v 23:20 | VV |  slané pečivo
200 g polohrubé mouky, 200 g másla nebo rostlinného tuku, 200 g tvrdého sýra (dva druhy po 100 g), 100 g mletých mandlí, sůl, špetka pálivé papriky. Žloutek na potření, mandle a sůl na posypání
Mouku, oba nastrouhané sýry, máslo, koření, sůl a mandle zpracujeme v těsto. Vytvoříme z něj kouli a necháme nejméně půl hodiny odpočinout v chladu. Potom vyválíme asi 4 mm silný plát, potřeme rozšlehaným žloutkem, posolíme a posypeme sekanými nebo hrubě strouhanými loupanými mandlemi. Krájíme rádlem nebo vykrajujeme čtverečky, obdélníčky nebo menší tyčinky. Pečeme na plechu ve vyhřáté troubě při 200 °C do růžova.
Poznámka: můžeme kombinovat eidam, ementál, goudu, parmezán, Nivu apod.

Bábovka z vaječného koňaku

21. ledna 2007 v 23:09 | VV |  bábovky a muffiny
4 větší vejce nebo 5 menších, 400 g polohrubé mouky, 100 g rozinek, 100 g sekaných mandlí nebo ořechů (nemusí být), 1 vanilkový cukr, 1/4 l oleje, 1/4 l vaječného koňaku, 1 prášek do pečiva, 200 g moučkového cukru
Vejce, olej a cukry našleháme do pěny. Potom vmícháme střídavě vaječný koňak a mouku, do které jsme zamíchali prášek do pečiva, rozinky a mandle. Těsto nalijeme do vymaštěné a strouhankou vysypané formy a pečeme při 180 °C do růžova (ke konci pečení snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme). Hotovou bábovku necháme prochladnout ve formě, pak vyklopíme a pocukrujeme.
Poznánka: 1) Místo rozinek a mandlí můžeme do poloviny těsta přidat lžíci kakaa. Do formy nejprve nalijeme těsto světlé, na to tmavé a vznikne bábovka mramorová.
2) můžeme také péci ve formičkách na muffiny. Pečeme-li muffiny přidáme do těsta špetku jedlé sody nebo 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva navíc.
3) do těsta můžeme přidat i sekanou čokoládu

Jablkový závin rychlý (bez cukru)

21. ledna 2007 v 22:53 | VV |  rolády, záviny
300 g hladké mouky, 250 g stoprocentního tuku Omega, 11 lžic studené vody (z lednice). Máslo na pokapání a potření, strouhanka nebo strouhané piškoty či pšeničné klíčky na posypání Náplň: jablka, cukr (nemusí být), skořice, rozinky, ořechy
Tuk na jemno nastrouháme a zpracujeme na vále spolu s moukou a vodou v těsto. Těsto na pomoučněném vále nebo na folii tence vyválíme. Pokapeme rozehřátým máslem, posypeme strouhankou a poklademe jablky. Můžeme osladit, posypat skořicí, rozinkami a ořechy. Zabalíme štrůdl (špičky dobře podhrneme a umačkáme, aby jablka nevytékala), přeneseme na plech a potřeme rozehřátým máslem (plech vymastíme nebo vyložíme pečícím papírem). Pečeme v hodně vyhřáté troubě asi při 220 °C do růžova. Hotový necháme vychladnout a krájíme na řezy. Můžeme podávat s neslazenou šlehačkou.
Poznámka: pro diabetiky jablka nesladíme nebo do nich přidáme trochu diabetického sladidla

Jablečný koláč se švestkami nebo meruňkami

21. ledna 2007 v 22:38 | VV |  koláče a řezy s ovocem
4 - 5 jablek, 250 g krupicového cukru, 4 vejce, 150 g rozehřátého prochladlého másla nebo oleje, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 200 g polohrubé mouky (je-li potřeba několik lžic vlažného mléka)
Na povrch: půlené švestky nebo meruňky, skořice
Posypka: 60 g másla, 80 g polohrubé mouky, 60 g krupicového cukru
Jablka oloupáme a nahrubo nastouháme. Strouhaná jablka promícháme s cukrem a vejci a necháme asi čtvrt hodiny odležet. Pak přidáme máslo nebo olej, kakao, mouku, prášek do pečiva a podle potřeby trochu mléka. Promícháme a těsto nalijeme do pekáče vyloženého pečícím papírem nebo vymaštěného a hrubou moukou vysypaného. Povrch uhladíme a poklademe půlkami švestek nebo meruněk řeznou stranou nahoru. Ovoce lehce poprášíme skořicí (kdo nemá rád nemusí) a posypeme posypkou. Vložíme do trouby a pečeme při cca 190 °C.
Posypka: promícháme tuk, mouku a cukr na hrudkovitou drobenku
Poznámka: Ovoce můžeme ještě poházet sekanými ořechy a až na ně dát posypku

Hrnkový koláč s kompotem

21. ledna 2007 v 22:25 | VV |  koláče a řezy s ovocem
odměřujeme na čtvrtlitrové hrnky
1 hrnek krupicového cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 125 g másla, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, necelý hrnek vlažného mléka, 1 prášek do pečiva. Ovocný kompot bez šťávy (nejlepší jsou jahody, půlené meruňky nebo broskve, můžou být i jablka, vypeckované švestky a pod.)
Z mouky, cukru, vanilkového cukru a másla vypracujeme drobenku. Jeden hrnek drobenky odebereme. Do zbylé přidáme vejce, mléko a prášek do pečiva. Promícháme. Těsto nalijeme na vymaštěný a vysypaný plech nebo pekáček, uhladíme, poklademe okapaným ovocem a posypeme odebranou drobenkou. Pečeme při 180 °C do růžova. Koláč krájíme prochladlý.
Poznámka: 1)Prochladlý kolač můžeme ještě nepravidelně pokapat čokoládovou polevou, není to však nutné.
2) Do odebrané drobenky na posypání koláče můžeme přidat několik lžic sekaných ořechů, kokosu nebo strouhaného marcipánu.
3)Můžeme použít i ovoce mražené nebo šťavnaté čerstvé

Řezy z červeného vína

21. ledna 2007 v 22:13 | VV |  řezy bez ovoce
250 g másla nebo rostlinného ruku, 250 g cukru, 4 vejce, 1 čajová lžička skočice, 1/2 čajové lžičky mletého hřebíčku, 200 g polohrubé mouky, 1/8 červeného vína, 100 g čokoládové rýže nebo strouhané čokolády, 1/2 prášku do pečiva
Poleva: 200 g moučkového cukru, několik lžic červeného vína, špetka mletého hřebíčku nebo skořice
Máslo, cukr, vejce a koření šleháme ve šlahači do pěny. Mouku smícháme s čokoládovou rýží a práškem do pečiva a přidáváme do ušlehané hmoty střídavě s vlažným červeným vínem. Pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu se zvýšeným okrajem v předehřáté troubě při 180 °C. Ještě vlažný moučník potřeme polevou a po částečném zaschnutí krájíme na řezy.
Poleva: přesátý moučkový cukr, víno a koření utřeme až je hmota lesklá a zahoustlá
Poznámka: Než přidáme víno do těsta, velmi mírně ho zahřejeme nebo použijeme víno pokojové teploty. Rozhodně nesmíme dát studené víno z lednice.

Ořechový chlebíček rychlý

21. ledna 2007 v 22:00 | VV |  chlebíčky
60 g rozehřátého prochladlého másla, 1 vejce, 150 g cukru, 190 g polohrubé mouky, 60 g mletých vlašských ořechů, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, cca 1 až 1a půl dl vlažného mléka
Všchny přísady promícháme v lité těsto. Naplníme do vymaštěné a moukou nebo strouhankou vysypané menší chlebíčkové formy. Pečeme při 180 °C v předehřáté elektrické troubě. Po upečení necháme částečně vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme nebo poléváme libovolnou polevou a zdobíme ořechy.
Poznámka: z této dávky je jeden menší chlebíček. V případě, že máme velkou chlebíčkovou formu, dávku zdvojnásobíme.

Ořechová bábovka s čokoládou I.

21. ledna 2007 v 21:55 | VV |  bábovky a muffiny
150 g másla nebo rostlinného tuku, 200 g cukru, 4 vejce, 450 g polohrubé nebo hrubé mouky, 100 g mletých ořechů, 3/4 balíčku prášku do pečiva, 80 g strouhané hořké čokolády nebo čokolády na vaření, vlažné mléko dle potřeby cca 2 dl
Máslo, cukr, žloutky utřeme do pěny. Strouhanou čokoládu, mleté ořechy, mouku a prášek do pečiva promícháme. Z bílků ušleháme hustý sníh. Do utřeného másla přidáváme střídavě sypkou moučnou směs, sníh a podle potřeby mléko. Promícháme a nalijeme do vymaštěné a hrubou moukou nebo strouhankou vysypané bábovkové nebo věncové formy. Pečeme v předehřátíé troubě při 180 °C, v průběhu pečení můžeme snížit na cca 160 °C a dopečeme. Vlažnou bábovku vyklopíme a pocukrujeme nebo poléváme čokoládovou polevou a zdobíme ořechy, či polijeme rumovou nebo citrónovou polevou a sypeme strouhanou čokoládou nebo strouhanými ořechy.

Jablkový koláč z tvarohového těsta (bez cukru)

21. ledna 2007 v 21:46 | VV |  koláče a řezy s ovocem
300 g hladké mouky, 250 g měkkého tvarohu, 250 g másla nebo rostlinného tuku, 1 vejce. Vejce na potření
Náplň: jablka, cukr, ořechy, rozinky, skořice - dle chuti
Z přísad zprcujeme na vále těsto. Necháme chvíli odpočinout a vyválíme z něj dvě placky. Jednu položíme na vymaštěný plech nebo na plech vyložený pečícím papírem, posypeme oloupanými nastrouhanými jablky, které podle chuti osladíme a posypeme skořicí. Můžeme přidat rozinky a sekané mandle nebo ořechy. Jsou-li jablka sladká sladit nemusíme. Přikryjeme druhým plátem těsta, okraje dobře umačkáme, aby jablka nevytékala. Povrch koláče potřeme rozšlehaným vajecem a můžeme posypat krystalovým cukrem nebo sekanými ořechy (není to však nutné, stačí pomazat vajíčkem). Pečeme v předehřáté troubě při 200 až 220°C do růžova.
Poznámka: jak z výše uvedeného vyplývá může se tento koláč udělat úplně bez přidání cukru nebo se do jablek může přidat trochu sladidla pro diabetiky.

Kakaová roláda bez mouky

21. ledna 2007 v 21:34 | VV |  rolády, záviny
6 vajec, 7 rovných lžic moučkového cukru, 6 rovných lžic kakaového prášku
Náplň: 1/4 - 1/2 litru šlehačky
Vejce šleháme ve šlehači do pěny, přidáme cukr a ještě dále šleháme. Nakonec vmícháme kakao. Těsto nalijeme na důkladně vymaštěný alobal a pečeme krátce ve vyhřáté troubě ( 190 °C). Pečeme jen tak, aby těsto začalo vonět a ztuhlo. Potom překlopíme na mokrou vyždímanou utěrku. Potřeme hustě ušlehanou šlehačkou (můžeme do ní přidat ztužovač) a zarolujeme. Máme-li šlehačky více potřeme i na povrchu. Dáme vychladit do lednice a podáváme.
Poznámka: do ušlehané šlehačky můžeme přidat sekané ořechy, mandle, sekanou čokoládu, sekané ovoce apod.

Míšáky

21. ledna 2007 v 21:25 | VV |  řezy bez ovoce
6 žloutků, 1 a půl lžíce oleje, 6 lžic cukru, 5 lžic polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 lžička prášku do pečiva, sníh z 6 bílků
Krém: 500 g měkkého tvarohu, 250 g másla, 150 g moučkového cukru
Poleva: 3 tyčinky ledových kaštanů, lžíce stoprocentního tuku
Žloutky, olej a cukr utřeme. Mouku, kakao, prášek do pečiva smícháme a přidáváme do utřené hmoty střídavě se sněhem ze 6 bílků. Menší plech vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo vyložíme pečícím papírem. Na plech nalijeme těsto a dobře uhladíme. Pečeme rychle při 180 °C. Upečené těsto necháme vychladnout. Potom natíráme tvarohovým krémem a čokoládovou polevou. Než poleva úplně ztuhne, krájíme na menší tvary.
Krém: Všechny přísady utřeme v hladký krém.
Poleva: Kaštany (nebo čokoládu na vaření) rozehřejeme na vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě spolu s tukem a důkladně promícháme.
Poznámka: pod tvarohovou náplň můžeme plát těsta namazat pikantní zavařeninou.

Ořechový perník

18. ledna 2007 v 19:09 | VV |  perníky
400 g polohrubé mouky, 200 g cukru, mléko dle potřeby (cca 1/4 l), 100 g rostlinného oleje nebo rozehřátého prochladlého másla, 1 vejce, 1 kypřící prášek do perníku, 1 lžíce kakaa, 1 lžička skořice, 200 g sekaných vlašských ořechů
Vlažným mlékem zpracujeme všechny přísady v lité těsto. Pekáček nebo plech se zvýšeným okrajem vymastíme a vysypeme strouhankou nebo jen vyložíme pečícím papírem. Těsto naplníme do pekáčku, na povrchu uhladíme a pečeme při 180 °C v předehřáté troubě. Po upečení zdobíme libovolnou polevou a sypeme sekanými ořechy.

Olejová bábovka - jednoduchá

18. ledna 2007 v 17:50 | VV |  bábovky a muffiny
200 ml cukru, 400 ml polohrubé mouky, 100 ml rostlinného oleje, 100 ml vlažného mléka, 3 vejce, 1/2 prášku do pečiva, rozinky, sekané mandle nebo ořechy (dle chuti - nemusí být vůbec)
Cukr utřeme ze žloutky a olejem. Potom přidáváme mouku s práškem do pečiva střídavě se sněhem z bílků a mlékem dle potřeby (může být i méně než 100 ml mléka - záleží na velikosti vajec a suchosti mouky). Těsto nalijeme do dobře vymaštěné a hrubou moukou nebo strouhankou vysypané menší bábovkové formy. Do žeber bábovky můžeme před naplněním těsta vložit jádra mandlí nebo ořechů. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C. Po upečení ještě vlažnou vyklopíme a bohatě posypeme cukrem.
Poznámka: máme-li větší formu na bávbovku musíme udělat z 1 a 1/2 dávky.

Jablkový dort bez tuku

18. ledna 2007 v 17:36 | VV |  dorty
150 g moučkového cukru, 3 žloutky, 2 lžíce kakaa, 2 jablka, 4 bílky, 60 g hrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva. Zavařenina, šlehačka nebo libovolný krém, strouhaná čokoláda
Jablka oloupáme a na hrubo nastrouháme. Žloutky utřeme s cukrem a kakaem do pěny. Přidáme jablka a promícháme. Nakonec do utřené hmoty přidáváme střídavě sníh z bílků spolu s moukou, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva. Těsto naplníme do vymaštěné a strouhankou nebo hrubou moukou vysypané dortové formy. Povrch těsta uhladíme a pečeme při 170 °C. Po upečení necháme odstát (nejlépe přes noc nebo alespoň 2 hodiny), potom prořízneme a naplníme zavařeninou, šlehačkou nebo libovolným krémem. Podle fantazie zdobíme i povrch a strany dortu.
Poznámka: nejchutnější je dort naplněný rybízovou zavařeninou a neslazenou šlehačkou a hustě posypaný strouhanou čokoládou

Koláč DROBENKA

18. ledna 2007 v 17:22 | VV |  koláče a řezy s ovocem
500 g hladké mouky (můžeme také dát 400 g hladké mouky a 100 g kokosu nebo strouhaných ořechů), 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 180 g moučkového cukru, 250 g másla nebo rostlinného tuku. Na náplň: čerstvé, kompotované nebo mražené ovoce, skořice a cukr dle chuti a kyselosti ovoce, rozinky, sekané ořechy (nemusí být)
Ze všech surovin na těsto uděláme ve větší míse drobenku. Pekáček nebo plech se zvýšeným okrajem o velikosti cca 30 x 40 cm vymažeme tukem nebo jen vyložíme pečícím papírem. Na plech nasypeme 2/3 drobenky a urovnáme. Na drobenku poklademe ovoce, můžeme ochutit skořicí, cukrem a rozinkami nebo ořechy. Zbývající část drobenky nasypeme na ovoce a urovnáme. Pečeme v předehřáté elektrické troubě při teplotě 180 - 190 °C asi 3/4 hodiny do růžova. V horkovzdušné troubě pečeme při 160°C. krájíme až po vychladnutí.
Poznámka: mám vyzkoušeno s nastrouhanými jablky, mraženými meruňkami a mraženým rybízem.

Šlehačková bábovka

4. ledna 2007 v 19:51 | VV |  bábovky a muffiny
měřeno na čtvrtlitrové hrnky
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, 250 ml tekuté šlehačky, rozinky, mandle, sušené ovoce apod. Tuk, strouhanka a mandle na formu
Šlehačku, vejce a cukry našleháme ve šlehači. Rozinky, mandle, sekané ovoce apod. promícháme s moukou a práškem do pečiva a přidáme do našlehané hmoty. Bábovkovou formu dosti silně vymažeme tukem, vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou a na hřbety bábovky přilepíme poloviny loupaných mandlí. Naplníme těsto, povrch uhladíme a pečeme v elektrické troubě při cca 180 - 190 °C. Hotovou bábovku necháme částečně vychladit ve formě, pak vyklopíme a pocukrujeme.

Tvarohová bábovka od paní J.

4. ledna 2007 v 19:34 | VV |  bábovky a muffiny
250 g měkkého tvarohu, 200 g másla nebo rostlinného tuku, 200 g cukru, 250 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1 prášek do pečiva
Ve šlehači ušleháme tvaroh, tuk, cukr a žloutky do pěny. Nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva střídavě s hustým sněhem z bílků. Zdá-li se nám těsto moc tuhé, můžeme přidat několik lžic mléka (hustota těsta záleží na druhu použitého tuku a tvarohu). Bábovkovou formu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou nebo kokosem, naplníme těstem a pečeme při cca 170 °C asi 50 minut. Zda je těsto upečené, zkoušíme špejlí. Upečenou bábovku necháme ve formě mírně vychladnout, pak vyklopíme na plochý tác a pocukrujeme.

Koláč ze strouhaných jablek

4. ledna 2007 v 19:27 | VV |  koláče a řezy s ovocem
300 g polohrubé mouky, 300 g nahrubo strouhaných jablek, 100 g prochladlého rozpuštěného másla, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 200 g cukru, 100 g mletých ořechů, je-li potřeba trochu vlažného mléka
Ze všech přísad zpracujeme lité těsto. Naplníme do pekáčku nebo jiné formy a pečeme při 160 - 170 °C. Hotové vyklopíme, necháme vychladnout, polijeme libovolnou polevou, zdobíme ořechy a krájíme na řezy. Můžeme též proříznout a naplnit zavařeninou nebo krémem.
Poznámka: Můžeme také péci v dortové formě, naplnit krémem, zdobit čokoládovou polevou a šlehačkou a máme rychlý a jednoduchý dort.

Bezpracný perník

4. ledna 2007 v 17:29 | VV |  perníky
odměřujeme na čtvrtlitrové hrnky
1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 kypřící prášek do perníku, 1 vrchovatá lžíce kakaa, 1/4 hrnku oleje, mléko dle potřeby, rozinky, sekané mandle, ořechy, sušené brusinky apod.
Všechny přísady dáme do větší mísy a zpracujeme mlékem v lité těsto. Pečeme na plechu s vyšším okrajem či na pekáčku při teplotě 170 °C. Můžeme dle libosti zdobit polevami a džemem či povidly.

Olejový perník litý

4. ledna 2007 v 17:25 | VV |  perníky
odměřujeme na čtvrtlitrové hrnky
2 hrnky polohrubé mouky, cca 1 hrnek vlažného mléka, 3/4 hrnku cukru, 6 lžic oleje, 1 kypřící prášek do perníku, 1 vrchovaté lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, sekané ořechy, sušené ovoce
Vlažným mlékem zaděláme mouku, cukr, olej, prášek a kakao v lité těsto. Nakonec vmícháme sekané ořechy a ovoce lehce obalené v mouce. Pečeme na plechu s vyšším okrajem či na pekáčku při teplotě 170 °C. Hotový perník potíráme libovolnou polevou případně prokrojíme a namažeme zavařeninou a navrch potáhneme polevou a sypeme ořechy nebo kokosem.

Olejová bublanina od babičky

4. ledna 2007 v 16:18 | VV |  koláče a řezy s ovocem
400 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 2 vejce, 6 lžic oleje, 1 prášek do pečiva, podle potřeby vlažné mléko. Libovolné ovoce (čerstvé, mražené, okapané kompotované..)
Mlékem zaděláme ze všech přísad lité těsto. Plech s vyšším okrajem nebo pekáček vymastíme tukem, vysypeme strouhankou nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto rozetřeme a hustě poklademe libovolným ovocem. Pečeme při 180 °C do růžova. Špejlí zkoušíme, kdy je těsto upečené. Necháme vychladnout a potom teprve vyklopíme a krájíme na řezy.

Fofr Šalamoun

4. ledna 2007 v 15:50 | VV |  řezy bez ovoce
Odměřujeme na čtvrtlitrové hrnky
1 hrnek vody, 2 necelé hrnky krupicového cukru, 1 máslo nebo Hera, 2 vrchovaté lžíce kakaa, 2 vrchovaté hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, rum. Na posypání kokos nebo mleté ořechy
Vodu, kakao, cukr promícháme ve větší nádobě a přikrájíme do toho máslo. Na velmi mírném ohni směs zahříváme (NESMÍME V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ VAŘIT!!) až se máslo rozpustí. Mícháme až se přísady spojí. Pak odebereme z této směsi 3/4 hrnku, dolijeme rumem, abychom měli plný hrnek a dáme stranou. Do zbylé hmoty zašleháme vejce, přidáme mouku s práškem do pečiva a promícháme. Plech nebo pekáček s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo pouze vyložíme pečícím papírem, těsto na plech rozetřeme a pečeme při 170 °C asi půl hodiny. Po upečení několikrát propíchneme vidličkou nebo špejlí a promíchanou odebranou hmotu nanášíme lžící na těsto. Pěkně rozmazáváme, aby se do těsta směs vsákla. Když máme potřený celý moučník, posypeme kokosem nebo strouhanými ořechy. Necháme vychladnout. Před podáváním krájíme na čtverečky a můžeme postříkat neslazenou ušlehanou smetanou.
Poznámka: směs můžeme zahřívat také ve vodní lázni nebo nejlepší je v mikrovlnné troubě na cca 500 W - to se rozehřeje máslo a po vyndání z trouby se důkladně promíchá.