Slepované medovníky

8. prosince 2006 v 16:50 | VV |  vánoční cukroví pečené
400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 50 g tuku, 2 vejce, 2 lžíce tekutého medu, 1/2 kávávé lžičky jedlé sody (můžeme nahradit práškem do pečiva), 1 lžička směsi mletého koření (hřebíček, nové koření, skořice, anýz, zázvor, cardamom - dáme co máme něco můžeme vynechat nebo použijeme jednu lžičku perníkového koření, které se kupuje již namíchané - ne prášek do perníku ten už má v sobě kypřidlo, kdybychom ho přidali, tak vynecháme sodu nebo prášek do pečiva)
Náplň: 160 g mletých vlašských nebo lískových ořechů (může být i kokosová moučka), 120 g moučkového cukru, 100 g másla, 2 lžíce rumu, 2 lžíce rybízové marmelády. Je-li potřeba zahustit, tak piškotové nebo perníkové drobečky nebo oříšky apod.
Z přísad vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme plát asi 2 - 3 mm a vykrajujeme z něj malá kolečka, srdíčka apod. Upečeme při 170 °C do růžova a necháme vychladit na rovné ploše. Vychladlé slepujeme náplní a zdobíme libovolnou polevou a ořechem nebo mandlí.
Náplň: máslo utřeme s cukrem do pěny, potom přidáme ostatní přísady. Zdá-li se nám náplň řídká (záleží na tuhosti zavařeniny), tak přidáme strouhaný perník nebo piškotové dorbečky na zahuštění. Náplň necháme chvíli vychladit a slepujeme pečivo.
Poznámka I: Polovinu vykrájených tvarů můžeme potřít před pečením rozšlehaným žloutkem, do kterého vtlačíme mandli, burák, ořech a pod. a po upečení již nezdobíme polevou, ale slepujeme jeden potřený a ozdobený tvar a druhý nepotřený.
Poznámka II: Z těsta můžeme vykrajovat zvířátka, zvonečky, komety atd. a po upečení je zdobit barevnými cukrovými polevami.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama