Perníkové řezy

14. prosince 2006 v 17:11 | VV |  perníky
300 g hladké mouky, 200 g cukru, 70 g vlažného medu, 1 kypřící prášek do perníku, 2 vjece
Náplň: švestková povidla, lžíce rybízové zavařeniny, 1 - 2 lžíce rumu, nahrubo sekané fíky, ořechy, sušené ovoce, mandle, rozinky apod.
Vejce na potření
Ze všech přísad zpracujeme na vále těsto. Když se nám zdá, že se lepí, podsypeme ještě při zpracovávání moukou. Z těsta uděláme bochánek, dáme ho do misky, přikryjeme a necháme přes noc odpočinout. Na náplň rozmícháme hustá švestková povidla (jsou-li řidší zahustíme několika lžícemi strouhaných piškotů), lžíci rybízové zavařeniny (nemusí být), rum, sekané fíky, ořechy, mandle, příp. jiné sušené ovoce. Těsto rozdělíme na dvě části. Vyválíme plát, dáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme povidlovou náplní. Přikryjeme druhým plátem, po stranách dobře přitlačíme, aby nádivka nevytékala. Vrchní plát potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme při 160 °C do zlatova. Hotové krájíme na čtverečky. Dáváme-li mezi směs vánočního cukroví nakrájíme čtverečky nebo obdélníčky malé, povrch zdobíme čokoládovou nebo rumovou polevou a sypeme mandlemi nebo ořechy dle fantazie.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama