Sýrové pečivo se šlehačkou

30. listopadu 2006 v 16:28 | VV |  slané pečivo
150 g másla nebo rostlinného tuku, 180 g strouhaného sýra eidam, ementál apod., 1/2 lžičky soli, 1 lžička sladké papriky, 1/2 šálku smetany ke šlehání (t.j. 100 - 125 ml), 1/2 lžičky prášku do pečiva, 250 polohrubé mouky. Na pomazání 2 rozkvedlané žloutky. Na posypání: kmín, mák, sezamová semínka, sekané mandle, slané buráky, strouhaný sýr, slunečnicová jádra - záleží na tom co máme zrovna po ruce

Z přísad zpracujeme těsto, které zabalíme do alobalu nebo mikrotenu a necháme nejméně 2 hodiny odpočinout. Potom vyválíme na půl centimetru a vykrajujeme tvary, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Na plechu potřeme rozšlehaným žloutkem a sypeme libovolným sypáním. Pečeme při teplotě 180 - 190 °C asi 10 - 15 minut. Sundáme z plechu na plochý tác a necháme vychladout.
Poznámka I: Pro urychlení práce můžeme vyválet plát, zarovnáme ho na obdélník, pomažeme žloutkem a sypeme. Teprve potom vykrajujeme tvary formičkou nebo krájíme rádýlkem čtverečky nebo tyčinky.
Poznámka II: Místo eidamu nebo ementálu můžeme použít Nivu. Pečivo z Nivy je dobré posypané sekanými vlašskými ořechy, ale i výše uvedeným sypáním.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Kuchařinka Kuchařinka | 1. prosince 2006 v 10:04 | Reagovat

Jak velký šálek smetany? Nebo kolik na objem?

2 VV VV | 1. prosince 2006 v 13:32 | Reagovat

dávám 100 - 125 ml smetany, podle toho, jak je suchá mouka a jak tučný použiju sýr, napíšu do receptu

3 helga helga | E-mail | 8. srpna 2007 v 20:42 | Reagovat

Krásně se dělá

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama