Rozinkáče s vlašskými ořechy

30. listopadu 2006 v 12:07 | VV |  vánoční cukroví pečené
140 g mletých vlašských ořechů, 140 g moučkového cukru, 70 g rozinek, 2 žloutky. Poleva čokoládová nebo ledová
Ořechy a rozinky umeleme nejlépe na masovém strojku. Nemáme-li ho, tak ořechy nastrouháme a rozinky na velmi jemno (na kaši) nasekáme. Ořechy, cukr, rozinky zaděláme žloutky v těsto. Je-li hodně měkké, tak lehce pomoučníme vál a na něm těsto ještě propracujeme. Těsto necháme odpočinout a potom vyválíme a vykrajujeme tvary s rovnými okraji např. obdélníčky, trojúhelníčky, kolečka. Vykrajujeme-li kytičky, hvězdičky a různé zubaté okraje, tak to není moc pěkné, protože můžou rozinky vykukovat a okraje jsou trochu ježaté. Pečeme zvolna na plechu vyloženém pečícím papírem nebo na slabě vymazaném plechu. Po upečení jsou tvary ještě na povrchu měkké, takže je sundáme na rovný tác, kde ztuhnou nebo nejlepší je nechat je na plechu prochladnout a pak teprve sundavat. Vychladlé můžeme slepovat zavařeninou a polévat libovolnou polevou, sypat mletými ořechy nebo zdobit rozinkou nebo je jen počárkujeme čokoládovou nebo ledovou polevou polevou.
Ledová poleva: 200 g přesátého moučkového cukru, 1 bílek, šťáva z půlky citrónu - třeme až poleva pěkně zbělá. Množství cukru se řídí podle velikosti bílku a citrónu, když je bílek velký, přidáme cukr nebo naopak.
Poznámka I: Rozinkáče jsou nejprve hodně tvrdé, ale potom krásně změknou a jsou jako gumové.
Poznámka II: Výše uvedená dávka se mi zdá dost malá, tak dělám z dávky 210 g ořechů, 210 g cukru, 110 g rozinek, 3 žloutků. Kdo peče prvně, tak doporučuji nejdřív vyzkoušet z té menší dávky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Alina Alina | 3. prosince 2006 v 11:22 | Reagovat

Při jaké teplotě péct?

2 VV VV | 3. prosince 2006 v 19:07 | Reagovat

150 - 160 °C v elektrické troubě, v horkovzdušné asi o 20 °C méně

3 VV VV | 5. prosince 2006 v 13:31 | Reagovat

Alino, lze i při 140 - 150 °C v horkovzdušné. Včera jsem to tak vyzkoušela a upekly se krásně. Pekla jsem najednou na 3 plechách.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama