Rozinkáče s mandlemi

30. listopadu 2006 v 11:43 | VV |  vánoční cukroví pečené
100 g rozinek, 100 g loupaných mletých mandlí, 100 g moučkového cukru, 1 bílek, 1 sáček vanilkového cukru, špetka strouhané nebo sušené citrónové kůry (nemusí být). Citrónová poleva: 150 g prosátého moučkového cukru, šťáva z půlky citrónu, podle potřeby několik lžiček horké vody
Rozinky velmi jemně posekáme (můžeme i umlít). Rozinky, mandle, cukry, kůru a bílek zpracujeme. Vypracované těsto vyválíme na mírně pomoučněném vále nebo mezi foliemi a vykrajujeme kolečka nebo oválky. Vložíme na plech vyložený pečícím papírem nebo lehce vymazaný a pečeme v mírně vyhřáté troubě. Hotové pečivo sejmeme z plechu a dáme na rovnou plochu, aby se nekroutilo (dole je po upečení růžové, ale jinak je docela měkké). Necháme úplně vychladnout a ztuhnout. Potom poléváme citrónovou polevou a zdobíme mandlí nebo rozinkami. Již nemusíme ničím dále slepovat. Nebo slepíme pikantní zavařeninou vždy spodními stranami k sobě a povrch poléváme polevou a zdobíme.
Poleva: Cukr zalijeme šťávou, podle potřeby přidáme vodu a umícháme hustou lesklou polevu, kterou hned používáme. Potřebujeme-li práci přerušit, tak povrch polevy v misce pokryjeme mokrou vyždímanou utěrkou, aby nezaschla a pak přidáme trošičku vody a přemícháme.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Hospodyňka Hospodyňka | 11. prosince 2006 v 8:43 | Reagovat

Teda paní Vlasto, to je něco! Fantastické cukrovíčko, tak dobré jsem snad ještě nejedla. Ty rozinky je potřeba fakt moc jemně nakrájet nebo umlít, to já jsem neměla a tvary šly špatně vykrajovat. Určitě ale udělám ještě jednu várku,taky díky tomu, že se to nedalo vydržet a skoro všechny ty "zkušební" kousky jsou v čudu... Prostě snědené!!!

2 VV VV | 4. ledna 2007 v 15:33 | Reagovat

To umletí je lepší, může se také usekat v sekači (robot s nožem) na kaši

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama