Podvodničky

23. listopadu 2006 v 20:02 | VV |  vánoční cukroví pečené
340 g hladké mouky, 160 g stoprocentního tuku (Omega), 30 g čerstvého droždí, 1 lžíce rumu, cca 3 - 4 lžíce studené vody (dle potřeby podle toho jak je suchá mouka)
Tuhý tuk nastrouháme na jemném struhadle na vál, droždí rozdrobíme, přidáme ostatní přísady a rychle zaděláme těsto. Z hotového těsta uděláme kouli a dáme ji do hrnce se studenou vodu asi na hodinu kynout. Koule je nejprve na dně hrnce a tím jak kyne se zvedne ode dna a trochu vypluje. Vykynuté těsto vyjmeme, osušíme ubrouskem (lepí-li se můžeme zapracovat ještě trošičku mouky) a vyválíme na plát asi 3 - 5 mm silný. Z plátu vykrajujeme malými formičkami různé tvary. Pečeme v horké troubě (200 až 220 °C) a upečené obalíme v cukru. Při pečení v troubě pečivo nafoukne. Během pečení zbytečně neotevíráme troubu.
Poznámka I: Ze stejného těstalze udělat trubičky. Vyválíme, nakrájíme na pásy a natáčíme na kovové trubičky. Povrch před pečením můžeme potřít rozšlehaným žloutkem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama