Oříškové suchárky ze staré kuchyně

25. listopadu 2006 v 19:49 |  vánoční cukroví pečené
300 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 1/4 - 1/2 lžičky mletého zázvoru, 200 g másla nebo Hery, 2 bílky, 100 - 170 g celých lískových oříšků
Všechny přísady s výjimkou oříšků smícháme dohromady v těsto. Potom do těsta zapracujeme celé lískové oříšky. Z těsta s oříšky uděláme asi 20 - 30 cm dlouhé šišky o průměru asi 2 cm. Zabalíme je do alobalu nebo pergamenového papíru a dáme je do lednice ztuhnout (nejlépe přes noc, nejméně na 3 hodiny). Pak je vyndáme, rozbalíme a ostrým nožem krájíme plátečky o síle cca 1 cm. Pečeme při 180 °C do růžova, během pečení obrátíme, aby byly pěkně opečené do růžova po obou stranách.
Poznámka: válečky můžeme dát na chvilku i do mrazáku, ale nesmí zmrznout jen se hodně vychladit a ztuhnout, aby se lépe krájely.
Po nakrájení není každý plátek stejně vzhledný, ale jsou tak dobré, že nějaké nerovnosti nebo nepravidelnosti ve tvaru nejsou na závadu. Kdo má rád čokoládu, může plátečky počárat čokoládovou polevou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama