Kávové cukroví

22. listopadu 2006 v 18:47 | VV |  vánoční cukroví pečené
200 g hladké mouky, 150 g másla nebo rostlinného tuku, 100 g moučkového cukru, 100 g mletých vlašských ořechů, lžička rozpustné (nebo umleté) kávy, je-li potřeba několik lžiček mléka. Náplň: 100 g másla, 100 g cukru, 1/4 l silné černé kávy, 3 lžíce hladké mouky, přp. piškotové drobečky na zahuštění. Poleva 200 g prosátého moučkového cukru, 3 lžíce horké kávy, 1 lžička rostlinného oleje bez příchutě
Ze sypkých přísad, změklého másla (příp. několika lžiček mléka) zpracujeme na vále těsto, které necháme asi hodinu v chladu odpočinout,. Potom vyválíme plát - nejlépe mezi dvěma foliemi igelitu - a vykrajujeme kolečka, oválky, srdíčka apod. Upečeme při 200 °C v elektrické troubě (v horkovzdušné cca 160 °C). Slepujeme kávovou náplní, poléváme kávovou polevou a zdobíme ořechem nebo čokoládovým kávovým zrnem. Náplň: máslo rozehřejeme, přisypeme mouku a uděláme světlou jíšku. Do horké kávy zamícháme cukr a tím zalijeme jíšku. Dobře provaříme a mícháme do prochladnutí. Je-li potřeba zahustíme mletými piškoty nebo ořechy. Na polevu utřeme prosátý cukr s kávou a olejem až je poleva hladká a lesklá.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 ani ň ani ň | 9. prosince 2007 v 10:40 | Reagovat

dneska to zkusím

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama