Listopad 2006

Nafoukanci

30. listopadu 2006 v 20:14 | VV |  vánoční cukroví pečené
190 g ztuženého tuku (Omega), 190 g hladké mouky, 270 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa
Tuk jemně nastrouháme a s ostatními přísadami uhněteme těsto. Zpracované těsto vkládáme do masového strojku s nástavcem a na plech vyložený pečícím papírem vytlačujeme tyčinky nebo esíčka. Pečeme rychle v hodně vyhřáté troubě cca 190°C - 200 °C, aby těsto vyběhlo a bylo uvnitř duté. Troubu během pečení raději neotevíráme, aby těsto nespadlo.
Poznámka: Kdo nemá nástavec na strojek, tak může péci v malých formičkách (např. mini košíčky, lístečky atd.). Formičky nevymazáváme vůbec nebo jen velmi slabě.

Ořechové laskonky

30. listopadu 2006 v 19:52 | VV |  vánoční cukroví pečené
200 g mletých ořechů, 200 g prosátého moučkového cukru, 3 bílky. Náplň: 150 g piškotových drobečků, 50 - 70 g másla, punč nebo jiný aromatický likér, několik lžic moučkového cukru podle chuti. Čokoláda na ozdobu
Z bílků ušleháme pevný sníh, vešleháme do něj cukr a vmícháme ořechy. Na plech vyložený pečícím papírem nebo na slabě vymaštěný plech děláme lžičkou ploché kopečky. Upečeme v předehřáté troubě při 150 °C až 160 °C (ještě lépe se pečou v horkovzdušné troubě na 100 - 110 °C). Vlažné sundáme z plechu, necháme vychladit a spojíme náplní. Slepené počáráme čokoládou (čárky, spirálky, tečky).
Náplň: Umleté piškoty polijeme punčem, necháme nasáknout. Máslo utřeme s cukrem do pěny, do utřeného másla zašleháme nasáklé piškoty a dobře promícháme.

Neapolitánky

30. listopadu 2006 v 17:30 | VV |  vánoční cukroví pečené
300 g hladké mouky (možno i více ), 2 lžíce studené vody, 250 g rostlinného tuku nebo másla, 2 žloutky. Náplň: 150 g rozemletých vlašských nebo lískových ořechů, 80 g cukru krupice, necelý 1/4 l mléka, piškotové drobečky, rum, vanilkový cukr. Na potření rozšlehaný žloutek. Na posypání krupicový cukr (nejlépe přírodní třtinový), mleté ořechy

Z mouky, vody, tuku a žloutků připravíme těsto, které dáme nejméně na 2 hodiny (můžeme i přes noc) do chladna odpočinout ( v případě, že dáme větší žloutky a těsto se při zpracovávání lepí, přidáme více mouky). Z odpočatého těsta vyválíme plát, vykrájíme čtverečky, na ně dáme do středu lžičkou trochu náplně, všchny 4 rohy ohneme do středu, umačkáme, potřeme žloutkem, posypeme cukrem a strouhanými ořechy (nemusí být stačí jen cukr) a pečeme v horké troubě do zlatova.
Náplň: Mléko s cukrem svaříme, přidáme ořechy, lžíci rumu, vanilkový cukr a zahustíme mletými piškoty (asi 100 g - podle potřeby i více)


Poznámka I: Můžeme použít i jinou náplň: 250 g ořechů nebo oříšků, 1,5 dl mléka, másla asi velikost vlašského ořechu, 150 g krupicového cukru, 1 balíček vanilkového cukru (nemusí být), 50 g nasekaných předem v rumu namočených rozinek, 1 lžíce rybízové zavařeniny (nemusí být)piškotové drobečky nebo strouhanka na zahuštění

Mléko, cukr, máslo a vanikový cukr uvedeme do varu, přisypeme ořechy, promícháme a odtáhneme z plotny. Přidáme rozinky, džem a je-li potřeba i piškotové drobečky. Necháme vychladnout a plníme do neapolitánek.

PoznámkaII: i do náplně bez másla můžeme přidat drobně nasekané, v rumu namočené, rozinky. Náplň je pak dlouho vláčná.

Drobné čtverečky s ořechovou náplní

30. listopadu 2006 v 17:11 | VV |  vánoční cukroví pečené
350 g hladké mouky, 200 g másla nebo rostlinného tuku, 100 g cukru, 1 vejce, vanilkový cukr. Ořechová náplň: 2 lžíce vody, 5 dkg cukru, 100 g ořechů, 2 lžíce medu, perník na strouhání, vanilkový cukr. Čokoládová nebo rumová poleva. Ořechy na zdobení.
Zpracujeme na vále v těsto, necháme v chladnu odpočinout asi půl hodiny. Potom vyválíme plát 3 mm silný a vykrajujeme čtverečky. Pečeme při 180 °C do světle růžova. Hotové necháme úplně vychladnout, slepujeme náplní, poléváme rumovou nebo čokoládovou polevou a zdobíme polovinou ořechového jádra.
Náplň: Svaříme 2 lžíce vody s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme ořechy, med a zahustíme strouhaným perníkem nebo piškotovými drobečky.Ochutíme rumem.
Rumová poleva: 200 g přesátého moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 1 lžíce vařící vody - třeme tak dlouho až je poleva hladká (je-li hustá přidáme rum, roztéká-li se přidáme cukr)
Čokoládová poleva: čokoláda na vaření, ztužený tuk - rozehřát ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě , promíchat, natírat na čtverečky

Tmavé stříkané pečivo

30. listopadu 2006 v 16:51 | VV |  vánoční cukroví pečené
280 g másla, 2 žloutky, 100 g moučkového cukru, 3 vrchovaté lžíce kakaa, špetka mleté skořice, mletého hřebíčku a mletého nového koření (nemusí být), 300 g hladké mouky. Pikantní zavařenina na slepení, bílá poleva
Máslo utřeme se žloutky a cukrem do pěny. Potom vmícháme kakao, koření a nakonec mouku. Dobře promícháme. Vložíme do zdobící pistole nebo do sáčku s ozdobnou trubičkou a na suchý plech nebo na plech vyložený pečícím papírem stříkáme ozdobné tvary (pufíky, banánky atd.). Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi při 170 °C (horkovzdušná trouba 140 °C). Hotové pečivo přendáme na plochý tác. Pozor teplé je velmi křehké. Vychladlé slepujeme zavařeninou a pocákáme bílou cukrovou nebo bílou tukovou polevou (polotovar koupí se v sáčku).

Sýrové pečivo se šlehačkou

30. listopadu 2006 v 16:28 | VV |  slané pečivo
150 g másla nebo rostlinného tuku, 180 g strouhaného sýra eidam, ementál apod., 1/2 lžičky soli, 1 lžička sladké papriky, 1/2 šálku smetany ke šlehání (t.j. 100 - 125 ml), 1/2 lžičky prášku do pečiva, 250 polohrubé mouky. Na pomazání 2 rozkvedlané žloutky. Na posypání: kmín, mák, sezamová semínka, sekané mandle, slané buráky, strouhaný sýr, slunečnicová jádra - záleží na tom co máme zrovna po ruce

Z přísad zpracujeme těsto, které zabalíme do alobalu nebo mikrotenu a necháme nejméně 2 hodiny odpočinout. Potom vyválíme na půl centimetru a vykrajujeme tvary, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Na plechu potřeme rozšlehaným žloutkem a sypeme libovolným sypáním. Pečeme při teplotě 180 - 190 °C asi 10 - 15 minut. Sundáme z plechu na plochý tác a necháme vychladout.
Poznámka I: Pro urychlení práce můžeme vyválet plát, zarovnáme ho na obdélník, pomažeme žloutkem a sypeme. Teprve potom vykrajujeme tvary formičkou nebo krájíme rádýlkem čtverečky nebo tyčinky.
Poznámka II: Místo eidamu nebo ementálu můžeme použít Nivu. Pečivo z Nivy je dobré posypané sekanými vlašskými ořechy, ale i výše uvedeným sypáním.

Rozinkáče s vlašskými ořechy

30. listopadu 2006 v 12:07 | VV |  vánoční cukroví pečené
140 g mletých vlašských ořechů, 140 g moučkového cukru, 70 g rozinek, 2 žloutky. Poleva čokoládová nebo ledová
Ořechy a rozinky umeleme nejlépe na masovém strojku. Nemáme-li ho, tak ořechy nastrouháme a rozinky na velmi jemno (na kaši) nasekáme. Ořechy, cukr, rozinky zaděláme žloutky v těsto. Je-li hodně měkké, tak lehce pomoučníme vál a na něm těsto ještě propracujeme. Těsto necháme odpočinout a potom vyválíme a vykrajujeme tvary s rovnými okraji např. obdélníčky, trojúhelníčky, kolečka. Vykrajujeme-li kytičky, hvězdičky a různé zubaté okraje, tak to není moc pěkné, protože můžou rozinky vykukovat a okraje jsou trochu ježaté. Pečeme zvolna na plechu vyloženém pečícím papírem nebo na slabě vymazaném plechu. Po upečení jsou tvary ještě na povrchu měkké, takže je sundáme na rovný tác, kde ztuhnou nebo nejlepší je nechat je na plechu prochladnout a pak teprve sundavat. Vychladlé můžeme slepovat zavařeninou a polévat libovolnou polevou, sypat mletými ořechy nebo zdobit rozinkou nebo je jen počárkujeme čokoládovou nebo ledovou polevou polevou.
Ledová poleva: 200 g přesátého moučkového cukru, 1 bílek, šťáva z půlky citrónu - třeme až poleva pěkně zbělá. Množství cukru se řídí podle velikosti bílku a citrónu, když je bílek velký, přidáme cukr nebo naopak.
Poznámka I: Rozinkáče jsou nejprve hodně tvrdé, ale potom krásně změknou a jsou jako gumové.
Poznámka II: Výše uvedená dávka se mi zdá dost malá, tak dělám z dávky 210 g ořechů, 210 g cukru, 110 g rozinek, 3 žloutků. Kdo peče prvně, tak doporučuji nejdřív vyzkoušet z té menší dávky.

Rozinkáče s mandlemi

30. listopadu 2006 v 11:43 | VV |  vánoční cukroví pečené
100 g rozinek, 100 g loupaných mletých mandlí, 100 g moučkového cukru, 1 bílek, 1 sáček vanilkového cukru, špetka strouhané nebo sušené citrónové kůry (nemusí být). Citrónová poleva: 150 g prosátého moučkového cukru, šťáva z půlky citrónu, podle potřeby několik lžiček horké vody
Rozinky velmi jemně posekáme (můžeme i umlít). Rozinky, mandle, cukry, kůru a bílek zpracujeme. Vypracované těsto vyválíme na mírně pomoučněném vále nebo mezi foliemi a vykrajujeme kolečka nebo oválky. Vložíme na plech vyložený pečícím papírem nebo lehce vymazaný a pečeme v mírně vyhřáté troubě. Hotové pečivo sejmeme z plechu a dáme na rovnou plochu, aby se nekroutilo (dole je po upečení růžové, ale jinak je docela měkké). Necháme úplně vychladnout a ztuhnout. Potom poléváme citrónovou polevou a zdobíme mandlí nebo rozinkami. Již nemusíme ničím dále slepovat. Nebo slepíme pikantní zavařeninou vždy spodními stranami k sobě a povrch poléváme polevou a zdobíme.
Poleva: Cukr zalijeme šťávou, podle potřeby přidáme vodu a umícháme hustou lesklou polevu, kterou hned používáme. Potřebujeme-li práci přerušit, tak povrch polevy v misce pokryjeme mokrou vyždímanou utěrkou, aby nezaschla a pak přidáme trošičku vody a přemícháme.

Ovocné kostičky

29. listopadu 2006 v 22:36 | VV |  vánoční cukroví pečené
400 g míchaného sušeného ovoce (švestky, meruňky, rozinky, papaja, ananas, datle, fíky apod. - prostě druhy, které máme), 5 lžic rumu, 2 vejce, 80 g moučkového cukru, 80 g polohrubé mouky, 100 g sekaných ořechů nebo mandlí. Čokoládová poleva, mandle na ozdobu
Ovoce nakrájíme na kostičky a promícháme s rumem. Necháme nasáknout nejlépe přes noc. Potom ušleháme vejce s cukrem do pěny, vmícháme mouku, ořechy a ovocnou směs. Těsto rozetřeme na hodně vymaštěný plech nebo na lehce namaštěný pečící papír a zvolna pečeme. Špejlí vyzkoušíme, kdy je těsto upečeno. Ještě teplý moučník nakrájíme na kostičky a necháme vychladnout. Vychladlé kostky z vrchní a bočních stran namáčíme do čokoládové polevy a zdobíme mandlemi.
Poleva: 250 g přesátého moučkového cukru, 120 g kakaa, 200 g ztuženého tuku
Tuk rozehřejeme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě, do rozpuštěného postupně přimícháváme cukr smíchaný s kakaem a mícháme až je poleva hladká a lesklá (zdál-li se nám poleva moc hustá, přidáme ještě trochu rozehřátého tuku, je-li řídká zahustíme cukrem s kakaem - hustota záleží hlavně na druhu kakaa a cukru).
Poznámka: Polevu můžeme použít jakoukoliv čokoládovou, se kterou se nám dobře pracuje a jsme na ni zvyklé (např. koupený polotovar, který připravíme dle návodu výrobce)

Vídeňské rohlíčky

29. listopadu 2006 v 22:26 | VV |  vánoční cukroví pečené
320 g hladké mouky, 240 g másla nebo rostlinného tuku, 150 g mletých vlašských ořechů, 80 g moučkového cukru, 2 žloutky, trochu citrónové kůry (nemusí být)
Zpracujeme na vále v těsto. Necháme nejméně 1 hodinu odpočinout. Potom na vále válíme ručně rohlíčky. Pečeme při teplotě 170 °C (horkovzdušná 150 °C) do růžova. Hotové obalíme v přesátém cukru ochuceném vanilkou.
Poznámka: Můžeme vytlačovat nástavcem na masovém strojku rohlíčky nebo věnečky. Je to urychlení práce.

Oříškové pusinky

29. listopadu 2006 v 22:20 | VV |  vánoční cukroví pečené
Na 1 bílek: 70 g strouhaných lískových oříšků, 70 g moučkového cukru
Z bílků ušleháme tuhý sníh, Do něho zašleháme přesátý moučkový cukr a potom zamícháme mleté oříšky. Z těsta tvoříme lžičkou hromádky (nebo stříkáme z pytlíku, nebo tvoříme vlhkou rukou kuličky), do středu vtlačíme oříšek nebo mandli a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi při 120 °C. Dobře se pečou v horkovzdušné troubě asi při 100 °C. Hotové jsou, když se dají lehce odlepit z pečícího papíru.

Stromečky

29. listopadu 2006 v 21:32 | VV |  vánoční cukroví pečené
300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, špetka strouhané nebo sušené citrónové kůry (nemusí být), 200 g másla nebo rostlinného tuku, 2 žloutky
Náplň: 150 g strouhaných lískových oříšků (nejlépe pražených), 50 g strouhaných loupaných mandlí, rum, 100 g moučkového cukru, 120 g rybízové zavařeniny
Čokoládová poleva
Zpracujeme na vále těsto a dáme na hodinu do chladu (můžeme nechat i přes noc). Potom vyválíme na vále (nejlépe mezi foliemi) na sílů 2 mm. Vykrajujeme hvězdičky nebo kytičky 3 velikostí a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C. Vychladlé hvězdičky (kytičky) slepujeme náplní 3 k sobě od největší k nejmenší. Na vrchní nejmenší hvězdičku kápneme polevu a vsadíme do ní rozinku, mandli či oříšek.

Poznámka: Jiná náplň: 100 g rozinek, rum, 50 g kandovaného ovoce, špetka mleté skořice, 50 g mletých ořechů, 100 g másla, 1 lžíce citrónové šťávy, mleté piškoty -Nejprve den předem namočíme rozinky a ovoce do rumu. Druhý den nasekáme, promícháme s mletými ořechy, piškoty. Máslo utřeme, přidáme ovocno-piškotovou směs, promícháme, ochutíme skořicí a citrónovou šťávou.

Rohlíčky ze dvou druhů mouky

29. listopadu 2006 v 21:12 | VV |  vánoční cukroví pečené
140 g moučkového cukru, 140 g strouhaných lískových oříšků, 280 g másla nebo rostlinného tuku, 180 g hladké mouky, 180 g polohrubé mouky, 1 žloutek

Ze všech přísad zpracujeme těsto. Necháme hodinu odpočinout. Pak tvoříme na vále rohlíčky. Pečeme při 180 °C do růžova (nebo při 160° v horkovzdušné troubě po 2 - 3 plechách najedno). Hotové obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Mandlové čtverečky

29. listopadu 2006 v 21:07 | VV |  vánoční cukroví pečené
140 g hladké mouky (lepí-li se trošku více ), 100 g másla, 5 lžic tekuté smetany, špetička soli. Na posypání: pískový cukr (nejlépe přírodní třtinový), na hrubo sekané loupané mandle
Do mouky rozdrobíme máslo, přidáme nepatrně osolenou smetanu a spojíme v těsto. Vyválíme plát asi 4 mm vysoký, posypeme cukrem a sekanými mandlemi, lehce přitlačíme válečkem a krájíme rádýlkem čtverečky. Pečeme v hodně vyhřáté troubě (200 °C).
Poznámka: můžeme udělat i slanou variantu - sypeme mandlemi a solí nebo strouhaným sýrem.

Střapáčci

29. listopadu 2006 v 21:00 | VV |  vánoční cukroví pečené
200 g hladké mouky, 200 g másla nebo rostlinného tuku, 80 g cukru, 200 g kokosové moučky, 1 vejce (do půlky těsta 2 lžíce kakaa)
Náplň: 150 g másla, 80 g cukru moučka, 80 g kokosu, 1 lžíce kakaa, rum
Zpracujeme na vále v těsto, polovinu ho obarvíme kakaem. Těsto necháme odpočinout a potom vyválíme plát 3 mm vysoký a vykrajujeme kolečka. Pečeme v předehřáté troubě při 190 °C. Vychladlá kolečka slepujeme krémem (vždy jedno světlé a jedno kakaové). Slepená kolečka zdobíme libovolnou polevou a sypeme kokosem.
Náplň: utřeme máslo s cukrem a kakaem, přidáme rum a kokos, promícháme. V případě, že je náplň suchá a hůře se s ní slepuje, přidáme lžíci medu nebo marmelády.

Dortíky z Vídně

29. listopadu 2006 v 20:48 | VV |  vánoční cukroví pečené
210 g polohrubé mouky, 1 vejce, 70 g mletých lískových oříšků, 70 g moučkového cukru, špetka skořice (nemusí být), špetka prášku do pečiva, trochu citrónové šťávy, 140 g másla nebo rostlinného tuku
Náplň: 100 g mletých lískových oříšků (nejlépe pražených), 2 lžíce medu, 3 lžíce vody, 1 lžíce cukru, rum, zavařenina, piškotové nebo perníkové drobečky na zahuštění
Poleva: 100 g čokolády na vaření a 30 g ztuženého tuku (nebo jiná poleva dle chuti), na ozdobu lískové oříšky pražené
Ze všech přísad zpracujeme těsto, necháme odpočinout v chladu nejméně 1 hodinu. Z odpočinutého těsta vyválíme plát asi 3 mm vysoký. Vykrajujeme kolečka se zubatým okrajem a pečeme v předehřáté troubě do světle růžova.
Po vychladnutí slepujeme vždy dvě nebo tři kolečka k sobě náplní, polijeme čokoládovou polevou a sypeme sekanými oříšky nebo zdobíme celým oříškem.
Náplň: Svaříme med, vodu a cukr na sirup. Přidáme oříšky, rum, zahustíme piškoty a přidáme několik lžic zavařeniny, nejlépe višňové. Promícháme, necháme prochladnout a slepujeme kolečka.

Kočičí oči

29. listopadu 2006 v 20:29 | VV |  vánoční cukroví pečené
150 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 100 g másla nebo rostlinného tuku, 1 žloutek. Rybízová zavařenina.

Změklým máslem zpracujeme na vále těsto, které dáme nejméně na 30 minut odpočinout do chladna. Potom vyválíme na vále plát cca 2 mm silný (nejlépe mezi dvěma foliemi). Vykrajujeme kolečka, hvězdičky nebo jiné tvary. V polovině tvarů vykrájíme uprostřed malou formičkou kolečko nebo hvězdičku. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C (v horkovzdušné 150 °- 160 °C) do světle růžova. Vychladlé cukroví slepujeme rybízovou zavařeninou - vždy jeden tvar plný a druhý s vykrojeným otvorem. Také můžeme vrchní díl s otvorem obalovat v cukru a lepit na plný díl.

Pudinkové pracny nebo rohlíčky

29. listopadu 2006 v 20:14 vánoční cukroví pečené
250 g polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 160 g másla nebo rostlinného tuku, 2 - 3 lžíce mléka, 2 a půl balíčku pudinkového prášku (kokosového nebo malinového či jahodového). Tuk na vymazání formiček, cukr s vanilkou na obalení.
Mlékem a změklým tukem zpracujeme sypké přísady v těsto. Těsto dáme nejméně na půl hodiny odpočinout do mikrotenového sáčku nebo do folie na chladné místo. Vymastíme formičky a po odležení vtlačujeme kousky těsta do formiček.Pečeme na plechu při 180 °C (horkovzdušná 150°C). Pracny vyklopíme a obalíme v cukru nebo můžeme pocákat čokoládovou polevou.
Poznámka I: S malinovým nebo jahodovým pudinkem jsou pracny růžové, s kokosem mají jemně kokosovou chuť apod. Můžeme též plnit do formiček rohlíčků a po upečení slepujeme vždy dva k sobě máslovým krémem a špičky namáčíme v čokoládě. Lze použít i jiné druhy pudinků podle chuti např. mandlový, karamelový, smetanový, kakaový.

Kokosové domino

29. listopadu 2006 v 19:53 | VV |  vánoční cukroví pečené
240 g hladké mouky, 160 g tuku, 80 g cukru, 1 - 2 žloutky. Povrch: 90 g ztuženého tuku (Omega), 200 - 250 g strouhaného kokosu, 200 g moučkového cukru, rum. Zavařenina. Čokoládová poleva.
Vypracujeme na vále v těsto. Necháme odpočinout. Potom vyložíme plech pečícím papírem nebo ho vymažeme tukem. Z těsta vyválíme plát, přeneseme pomocí válečku na plech, urovnáme, na několika místech propícháme vidličkou a upečeme v předehřáté troubě. Upečený plát ještě vlažný celý potřeme zavařeninou - nejlépe rybízovou nebo malonovou. Necháme zaschnout do druhého dne. Na povrch utřeme změklý tuk s cukrem, přidáme kokos a tolik rumu, aby vznikla hmota, kterou budeme moci nanášet na upečené těsto (dobře se dělá v robotu). Na částečně zaschlou zavařeninu naneseme nožem, který namáčíme ve studené vodě kokosovou hmotu (můžeme si pomoci i dlaní namočenou ve vodě). urovnáme a necháme zaschnout nejméně jeden den. Po zaschnutí kokosovou hmotu poléváme kakaovou nebo čokoládovou polevou a hustě sypeme kokosovou moučkou. Než poleva úplně zaschne, krájíme ostrým nožem obdélníčky.
Poznámka: Nemusíme sypat kokosem, ale polijeme pouze čokoládovou polevou, nakrájíme a zdobíme bílou polevou tečkami a čárkami, aby připomínaly obdélníčky dominové kostky.

Oříškové suchárky ze staré kuchyně

25. listopadu 2006 v 19:49 vánoční cukroví pečené
300 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 1/4 - 1/2 lžičky mletého zázvoru, 200 g másla nebo Hery, 2 bílky, 100 - 170 g celých lískových oříšků
Všechny přísady s výjimkou oříšků smícháme dohromady v těsto. Potom do těsta zapracujeme celé lískové oříšky. Z těsta s oříšky uděláme asi 20 - 30 cm dlouhé šišky o průměru asi 2 cm. Zabalíme je do alobalu nebo pergamenového papíru a dáme je do lednice ztuhnout (nejlépe přes noc, nejméně na 3 hodiny). Pak je vyndáme, rozbalíme a ostrým nožem krájíme plátečky o síle cca 1 cm. Pečeme při 180 °C do růžova, během pečení obrátíme, aby byly pěkně opečené do růžova po obou stranách.
Poznámka: válečky můžeme dát na chvilku i do mrazáku, ale nesmí zmrznout jen se hodně vychladit a ztuhnout, aby se lépe krájely.
Po nakrájení není každý plátek stejně vzhledný, ale jsou tak dobré, že nějaké nerovnosti nebo nepravidelnosti ve tvaru nejsou na závadu. Kdo má rád čokoládu, může plátečky počárat čokoládovou polevou.

Mandlové slzičky (obdélníčky) tmavé

25. listopadu 2006 v 19:36 | VV |  vánoční cukroví pečené
180 g hladké mouky, 150 g másla, 80 g mletých loupaných mandlí, 30 g kakaa, 80 g cukru, 1/2 sáčku vanilkového cukru. Náplň: meruňková zavařenina, mleté mandle, rum, mleté piškoty na zahuštění. Poleva: 125 g stoprocentního tuku Omega, 125 g cukru, 30 g kakaa. Půlky mandlí na ozdobu
Zpracujeme na vále těsto, necháme nejméně 3 hodiny odpočinout. Potom vyválíme plát 2 - 3 mm vysoký (nejlépe mezi igelitovými foliemi) a vykrajujeme slzičky nebo obdélníčky. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem nejlépe při 150 °C v horkovzdušné troubě (v elektrické 180 °C). Hotové tvary dáme vychladnout na rovnou plochu, aby se neprohnuly.
Na nádivku rozmícháme marmeládu s trochou rumu nebo punče, přidáme oloupané mleté mandle a zahustíme mletými piškoty. Touto náplní tvary slepujeme. Slepené tvary potřeme nebo namáčíme v kakaové polevě a ihned na povrch položíme půlku oloupané mandle. Na obdélníčky dáváme mandli doprostřed, na slzičky do špičky.
Na polevu rozehřejeme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě tuhý tuk, přidáme kakao a cukr a mícháme do hladka, až je poleva lesklá. Pracujeme rychle, protože poleva rychle tuhne. Ihned natíráme na pečivo. Kdo si chce práci urychlit použije čokoládovou polevu prodávanou v sáčku "extra tmavou" nebo ve vodní lázni rozehřeje čokoládu na vaření s trochou Omegy.

Kakaové kroužky

25. listopadu 2006 v 19:22 | VV |  vánoční cukroví pečené
160 g hladké mouky, 60 g bramborového škrobu Solamyl, 20 g kakaa, 80 g moučkového cukru, 160 g másla nebo rostlinného tuku, 2 žloutky, 1/4 lžičky skořice, 2 tlučené hřebíčky. Zavařenina na slepení, čokoládová poleva na ozdobu.
Z přísad zaděláme na vále v těsto. Necháme v chladnu odpočinout, potom vyválíme plát asi 3 mm vysoký. Vykrájíme kytičky nebo kolečka a do středů vykrojíme menší kolečko. Vzniknou kolečka nebo kytičky s otvorem. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při 180 °C v elektrické troubě. Vychladlé tvary slepujeme pikantní zavařeninou. Vzniknou kolečka nebo kytičky, které budou mít uvnitř otvor. Slepené pečivo do poloviny máčíme v čokoládové polevě nebo věnečky počárujeme čokoládovou či bílou polevou.

Maruščino skořicové cukroví

25. listopadu 2006 v 19:14 | VV |  vánoční cukroví pečené
250 g hladké mouky, 100 g pískového cukru, 2 sáčky pudinového prášku s kakaovou nebo čokoládovou příchutí, 2 sáčky vanilkového cukru, 1 lžíce skořice, 200 g másla nebo rostlinného tuku, 1 vejce
Ze všech přísad zpracujeme těsto, které necháme nejméně hodinu odpočinout v chladu. Nástavcem na masovém strojku vytlačujeme esíčka, pásky nebo jiné nižší tvary a pečeme při 180 °C v elektrické troubě (150 °C horkovzdušná). Pečivo ukládáme do krabice a necháme několik dní odležet . Můžeme slepovat zavařeninou a podle fantazie zdobit polevami nebo nechat jen samotné neozdobené a neslepené.
Poznámka I: před pečením můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem a sypat mletými oříšky nebo barevným máčkem.
PoznámkaII: kousky těsta se také mohou vkládat do lisu na česnek a vytlačovat na plech klubíčka a sypat barevným máčkem nebo sekanými mandlemi či ořechy.

Kokosové kopečky

24. listopadu 2006 v 22:13 | VV |  vánoční cukroví pečené
Na 1 bílek 40 g prosátého moučkového cukru, 40 g kokosové moučky, špetička strouhané nebo sušené citrónové kůry (nemusí být)
Z bílků ušleháme tuhý sníh až hrudkuje, zašleháme do něj cukr, ještě chvilku šleháme a pak do ušlehané hmoty zvolna zamícháme kokosovou moučku s citrónovou kůrou. Na plech vyložený pečícím papírem tvoříme lžičkou malé kopečky. Nedáváme je moc blízko sebe, protože pečením trochu nabydou. Pečeme zvolna při teplotě cca 150 °C (v horkovzdušné troubě 120 °C) do světle růžova.

Kokosové pracny ze starého receptáře

24. listopadu 2006 v 21:05 | VV |  vánoční cukroví pečené
250 g hladké mouky, 250 g cukru, 250 g kokosové moučky, 250 g stoprocentního tuku (Omega), 1 vejce. Tuk na formičky
Z přísad zpracujeme na vále těsto. Odpočinuté těsto plníme do vymazaných formiček a pečeme do růžova. Lehce prochladlé vyklopíme. Tyto pracny nemají moc pěkné tvary, ale jsou chuťově výborné. Nejlepší jsou čerstvé, delším skladováním trochu ztrácejí na chuti. Po upečení můžeme obalovat v cukru ,ozdobně čárovat polevou z hořké čokolády nebo nechat i bez dalšího zdobení.

Šlehačkové sněhurky

24. listopadu 2006 v 20:58 | VV |  vánoční cukroví pečené
250 g hladké mouky, 1/8 l tekuté šlehačky (smetana ke šlehání), 125 g (půl kostky) stoprocentního tuku Omega. Moučkový cukr s vanilkou na obalení
Tuk na jemném struhadle nastrouháme na vál, přidáme mouku a za postupného přilévání šlehačky zpracujeme rychle v těsto. Necháme v chladu odpočinout. Potom vyválíme asi na 3 mm silný plát a vykrajujeme malé tvary s oblými okraji (oválky, kolečka, slzy, srdíčka) a pečeme v horké troubě - při teplotě 200 - 210 °C do růžova. Při pečení troubu moc neotvíráme. Cukroví se pečením nafoukne. Hotové obalujeme v přesátém cukru, který ochutíme vanilkou nebo vanilkovým cukrem.
Poznámka: stejně jako u podvodniček můžeme těsto vyválet, nakrájet z něho pásy a natáčet na kovové trubičky.

Křehké tatrankové pracinky

24. listopadu 2006 v 20:49 | VV |  vánoční cukroví pečené
300 g hladké mouky, 4 nastrouhané Tatranky (nejlepší jsou oříškové nebo čokoládové), 250 g stoprocentního tuku Omega, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 2 lžičky kakaa, 1 zarovnaná lžička skořice, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, 1/4 lžičky mletého nového koření, 7 lžic strouhaných vlašských nebo lískových ořechů. Tuk na vymazání formiček
Tatranky a tuk najemno nastrouháme a zpracujeme s ostatními přísadami v těsto. Rozehřátým tukem vymažeme formičky, naplníme těstem a pečeme při 180 °C v elektrické troubě nebo při 150 °C v horkovzdušné troubě. Ještě teplé pracny vklopíme a můžeme obalovat v moučkovém cukru nebo neobalujeme a zdobíme různými polevami.

Kávové galetky

24. listopadu 2006 v 20:38 | VV |  vánoční cukroví pečené
240 g hladké mouky, 160 g másla nebo rostlinného tuku, 80 g moučkového cukru, 1 žloutek, špetka kypřícího prášku. Náplň: 150 g strouhaných piškotů, 1/2 dl kávy, rum, 150 g másla, 60 g cukru, 1 lžíce kakaa. Poleva. 200 g prosátého moučkového cukru, několik lžic uvařené horké kávy, 1 lžička rostlinného oleje
Zpracujeme na vále v těsto, necháme odpočinout a pak vtlačujeme ve slabé vrstvě do formiček košíčků, které jsme vymastili stoprocentním tukem. Upečeme v troubě při 190 °C. Vychladké košíčky plníme kávovou máslovou náplní a poléváme polevou. Povrch zdobíme čokoládovým kávovým zrnkem nebo na kávovou polevu nastříkáme čárky z čokoládové polevy a přejedeme špejlí nebo špikovací jehlou a vzniknou vlnovky nebo mramorování. Náplň: umleté piškoty polijeme uvařenou silnou kávou a necháme vsáknout. Mezi tím utřeme máslo s cukrem a kakaem do pěny. Potom zašleháme vychladlé namočené piškoty, ochutíme rumem (nemusí být) a necháme trochu ztuhnout v lednici. Potom naplníme do košíčků. Poleva: prosátý cukr utřeme s kávou a olejem do lesklé, zahoustlé hmoty. Hned poléváme.

Kokosové sirky

23. listopadu 2006 v 20:18 | VV |  vánoční cukroví pečené
120 g hladké mouky, 120 g rostlinného tuku nebo másla, 160 g mletého kokosu, 100 g cukru, 100 g kakaa, 2 velké žloutky (je-li kokos hruběji mletý a hodně suchý, tak můžeme ještě jeden žloutek přidat - řídíme se podle toho, jak se těsto zadělává). Bílá tuková poleva - polotovar v sáčku
Zpracujeme těsto, necháme chvíli v chladu odpočinout, vyválíme na sílu půl centimetru. Z těsta rádýlkem vykrajujeme tyčinky (cca 5 cm x 1 cm). Upečeme zvolna při 160 °C . Upečené vyndáme z trouby na plochý tác, aby se pečivo nepokroutilo. Po vychladnutí jeden konec máčíme v bílé čokoládě, na kterou můžeme nasypat barevný máček nebo strouhanou čokoládu. Na tyčinky lze také bílou polevou udělat ozdobné vlnovky apod.
Poznámka: Pro urychlení lze vytlačovat tyčinky nástavcem na masovém strojku.

Kynuté cukroví s ořechy

23. listopadu 2006 v 20:08 | VV |  vánoční cukroví pečené
300 g hrubé mouky, 200 g másla, asi 4 lžíce vlažného mléka (množství podle druhu a suchosti mouky), 20 g droždí, 50 g mletých ořechů nebo oříšků. Cukr na obalení
Všechny přísady zaděláme na vále mlékem. Ihned vyválíme plát, vykrájíme malé tvary, dáme na plech a necháme alespoň půl hodiny kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C do růžova. Ještě teplé obalíme v moučkovém cukru, který ochutíme vanilkovým cukrem.

Podvodničky

23. listopadu 2006 v 20:02 | VV |  vánoční cukroví pečené
340 g hladké mouky, 160 g stoprocentního tuku (Omega), 30 g čerstvého droždí, 1 lžíce rumu, cca 3 - 4 lžíce studené vody (dle potřeby podle toho jak je suchá mouka)
Tuhý tuk nastrouháme na jemném struhadle na vál, droždí rozdrobíme, přidáme ostatní přísady a rychle zaděláme těsto. Z hotového těsta uděláme kouli a dáme ji do hrnce se studenou vodu asi na hodinu kynout. Koule je nejprve na dně hrnce a tím jak kyne se zvedne ode dna a trochu vypluje. Vykynuté těsto vyjmeme, osušíme ubrouskem (lepí-li se můžeme zapracovat ještě trošičku mouky) a vyválíme na plát asi 3 - 5 mm silný. Z plátu vykrajujeme malými formičkami různé tvary. Pečeme v horké troubě (200 až 220 °C) a upečené obalíme v cukru. Při pečení v troubě pečivo nafoukne. Během pečení zbytečně neotevíráme troubu.
Poznámka I: Ze stejného těstalze udělat trubičky. Vyválíme, nakrájíme na pásy a natáčíme na kovové trubičky. Povrch před pečením můžeme potřít rozšlehaným žloutkem.

Opilé měsíčky

23. listopadu 2006 v 19:49 | VV |  vánoční cukroví pečené
210 g hladké mouky, 140 g másla nebo rostlinného tuku, 40 g cukru, 50 g mletých vlašských ořechů, 1 žloutek, 1 lžíce kakaa. Na dohotovení rybízová nebo jiná pikantní zavařenina, rum, prosátý moučkový cukr ochucený vanilkou
Zpracujeme na vále v těsto, necháme odležet v chladu. Potom tence vyválíme (nejlépe mezi foliemi), vykrájíme měsíčky a upečeme v dobře vyhřáté troubě (180 °C, horkovzdušná 150 °C). Po vychladnutí spojíme vždy dva měsíčky k sobě pikantní zavařeninou. Do mělké misky nalijeme trochu rumu, do něj rychle namočíme slepené měsíčky a ihned mokré obalíme v prosátém cukru. Necháme oschnout a podáváme nebo ukládáme do krabice. Cukr s rumem utvoří na povrchu měsíčků sladkou krustu.

Ořechové čtverečky (málo cukru)

22. listopadu 2006 v 20:17 | VV |  vánoční cukroví pečené
270 g polohrubé mouky, 150 g másla nebo rostlinného tuku, 50 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 žloutky, 90 g mletých ořechů, 1 a půl lžíce kakaa (nemusí být). Náplň: 150 g másla, 3 lžíce cukru, 6 lžic mletých ořechů, rum. Poleva 100 g čokolády na vaření, 1 lžíce stoprocentního tuku Omega nebo kupovaná čokoládová poleva v sáčku
Na pomoučněném vále zpracujeme v těsto. Necháme vychladit v lednici zabalené do mikrotenového sáčku asi hodinu. Potom vyválíme plát na 2 mm a vykrajujeme čtverečky. V předehřáté troubě upečeme při 170 °C v elektrické troubě (nebo 150 °C v horkovzdušné). Upečené čtverečky necháme na rovné ploše vychladnout, slepíme krémem, potáhneme čokoládovou polevou, do které vmáčkneme ořechové jádro. Náplň: máslo smícháme s cukrem, přidáme rum, ořechy a dobře promícháme. Necháme vychladit a spojujeme čtverečky. Poleva: použijeme buď kupovanou čokoládovou extra tmavou nebo rozehřejeme čokoládu na vaření se stoprocentním tukem ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a dobře promícháme.
Poznámka: můžeme slepovat pouze zavařeninou nebo i náplní s perníkem viz "drobné čtverečky s ořechovou náplní"

Americké kopečky s ořechy

22. listopadu 2006 v 19:14 | VV |  vánoční cukroví pečené
Odměřujeme na čtvrtlitrové hrnky:
1 hrnek syrového másla, 1/3 hrnku moučkového cukru, 1 a čtvrt hrnku hladké mouky, 3/4 hrnku Solamylu (bramborová škrobová moučka). Poloviny ořechových jader na kopečky. Poleva: a) 100 g prosátého moučkového cukru, 1 lžíce vody, citrónová šťáva, příp. několik kapek bretonu na obarvení, b) čokoládová poleva
V misce nebo ve šlehači třeme máslo s cukrem do pěny. Přidáme Solamyl a mouku. Vypracujeme těsto a dáme na několik hodin do chladna. Potom z těsta tvoříme malé kuličky, do každé kuličky vtlačíme půlku nebo čtvrtku ořechového jádra a tím kuličku trochu roztlačíme na placičku. Upečeme v předehřáté troubě asi 10 minut. Kuličky děláme velmi malé, dáváme dál od sebe, protože se trochu roztečou. Upečené placičky pokapeme nepravidelně různobarevnými cukrovými polevami nebo čokoládovou a cukrovou polevou nebo bílou čokoládovou polevou (prostě podle fantazie). Pozor při ukládání placičky jsou velmi křehké, ale moc dobré.
Na cukrovou polevu utřeme cukr, vodu a citrónovou šťávu do hladka.

Oříškové cukroví s bešamelem

22. listopadu 2006 v 19:01 | VV |  vánoční cukroví pečené
260 g hladké mouky, 190 g másla nebo rostlinného tuku, 100 g moučkového cukru, 110 g strouhaných lískových oříšků, z 1/2 citrónu šťáva. Náplň: 130 g másla, 3 zarovnané lžíce hladké mouky, mléko, 100 g cukru, rum nebo rumová tresť
Ze surovin zpracujeme těsto, které necháme odpočinout nejméně hodinu v chladnu. Vyválíme na 2 mm (nejlépe mezi foliemi), vykrajujeme kytičky nebo kolečka a pečeme v troubě při 180 °C. Upečená prochladlá kolečka slepujeme krémem, na vrchní kytičku nebo kolečko kápneme kopeček čokoládové polevy, do které zasadíme 1 opražený lískový oříšek. Náplň: Z poloviny másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme studeným mlékem a necháme za stálého míchání provařit. Sundáme z plotny a za občasného zamíchání necháme moučnou kaši vychladit. Druhou polovinu másla utřeme s cukrem a rumem nebo trestí do pěny. Potom do utřeného másla zašleháme po lžících prochladlou kaši. Krémem slepujeme kolečka.
Poznámka: místo bešamelové náplně můžeme slepit jen zavařeninou nebo oříškovou náplní viz recept "stromečky"

Kávové cukroví

22. listopadu 2006 v 18:47 | VV |  vánoční cukroví pečené
200 g hladké mouky, 150 g másla nebo rostlinného tuku, 100 g moučkového cukru, 100 g mletých vlašských ořechů, lžička rozpustné (nebo umleté) kávy, je-li potřeba několik lžiček mléka. Náplň: 100 g másla, 100 g cukru, 1/4 l silné černé kávy, 3 lžíce hladké mouky, přp. piškotové drobečky na zahuštění. Poleva 200 g prosátého moučkového cukru, 3 lžíce horké kávy, 1 lžička rostlinného oleje bez příchutě
Ze sypkých přísad, změklého másla (příp. několika lžiček mléka) zpracujeme na vále těsto, které necháme asi hodinu v chladu odpočinout,. Potom vyválíme plát - nejlépe mezi dvěma foliemi igelitu - a vykrajujeme kolečka, oválky, srdíčka apod. Upečeme při 200 °C v elektrické troubě (v horkovzdušné cca 160 °C). Slepujeme kávovou náplní, poléváme kávovou polevou a zdobíme ořechem nebo čokoládovým kávovým zrnem. Náplň: máslo rozehřejeme, přisypeme mouku a uděláme světlou jíšku. Do horké kávy zamícháme cukr a tím zalijeme jíšku. Dobře provaříme a mícháme do prochladnutí. Je-li potřeba zahustíme mletými piškoty nebo ořechy. Na polevu utřeme prosátý cukr s kávou a olejem až je poleva hladká a lesklá.

Rakouská srdíčka

22. listopadu 2006 v 18:28 vánoční cukroví pečené
3 na tvrdo uvařená vejce, 80 g moučkového cukru, 180 g másla nebo rostlinného tuku, 1 pytlíček vanilkového cukru, špetička soli, 1/2 kávové lžičky mleté skořice, 1/4 kávové lžičky mletého hřebíčku nebo kardamonu, 250 g polohrubé mouky, 50 g mletých oloupaných mandlí. Na slepení: malinový nebo rybízový džem
Vejce uvaříme na tvrdo, necháme úplně vychladnout, oloupeme a vyjmeme z nich žloutky. Žloutky prolisujeme jemným sítkem nebo nastrouháme na jemném struhadle. K žloutkům přidáme mouku, cukry, koření a mandle. Zpracujeme na vále v těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme nejméně na hodinu do lednice odpočinout. Potom vyválíme na výšku cca 3 mm. Vykrajujeme srdíčka. Do poloviny srdíček vykrojíme dírku nebo malé srdíčko. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 °C (v horkovzdušné 160 °C). Hotová srdíčka slepujeme džemem - vždy jedno plné a jedno s dírkou. Před slepením srdíčko s dírkou obalíme v cukru.

Kokosové obdélníčky s medem

22. listopadu 2006 v 18:17 | VV |  vánoční cukroví pečené
300 g hladké mouky, 150 g másla nebo rostlinného tuku, 2 žloutky, 100 g kokosové moučky, 2 lžíce tekutého medu, 100 g cukru. Náplň: 150 g másla, 2 lžíce tekutého medu, 1 lžíce kakaa, 200 g kokosové moučky, rum (je-li potřeba zahustit, tak přidáme strouhané piškoty)
Z přísad zpracujeme na vále v těsto, necháme odpočinout. Potom vyválíme asi na 3 mm a vykrajujeme obdélníčky. Pečeme při teplotě cca 170 °C (v horkovzdušné troubě 150 °C) do růžova. Hotové vychladlé pečivo slepujeme kokosovou náplní, poléváme libovolnou polevou a sypeme kokosem.
Poznámka: Když si chceme práci urychlit, tak vytlačujeme pomocí nástavce na masovém strojku pásky, které slepujeme náplní a na koncích máčíme do čokoládové polevy a sypeme kokosem.
Náplň: Máslo utřeme s medem a kakaem do pěny, přidáme kokosovou moučku a rum. Zdá-li se nám náplň řídká přidáme piškotové drobečky, v opačném případě rozředíme trochou rumu.

Išlské placičky

22. listopadu 2006 v 18:07 | VV |  vánoční cukroví pečené
200 g hladké mouky, 100 g strouhaných oloupaných mandlí, 100 g moučkového cukru, špetička soli, 180 g másla nebo rostlinného tuku. Na slepování meruňková zavařenina, na ozdobu poleva z hořké čokolády, na posypání sekané mandle nebo sekané pistáciové oříšky
Ze surovin zpracujeme na vále těsto. Vytvarujeme z něj kouli a necháme nejméně 1 hodinu v lednici odpočinout. Potom vyválíme (nejlépe mezi dvěma foliemi) plát vysoký cca 3 mm, vykrajujeme kolečka. Pečeme cca 10 minut při 200 °C v elektrické troubě (v horkovzdušné cca při 180 °C). Hotové placičky necháme vystydnout na plochém tácu a pak slepujeme zavařeninou, poléváme čokoládou a sypeme mandlemi nebo oříšky.

Ořechové vykrajovánky

15. listopadu 2006 v 19:52 | VV |  vánoční cukroví pečené

300 g hladké mouky, 200 g másla, 150 g strouhaných vlašských ořechů, 150 g moučkového cukru, 2 žloutky (jsou-li malé a těsto se hůře zpracovává přidáme ještě jeden žloutek). Náplň: 100 g vlašských ořechů, 3 lžíce cukru, trochu vody, máslo velikosti vlašského ořechu, rum, piškotové drobečky, několik lžic zavařeniny.
Zpracujeme na vále těsto, necháme v chladu odpočinout nejméně 1/2 hodiny. Potom vyválíme plát asi 3 mm vysoký, vykrajujeme kolečka, čtverečky nebo oválky a pečeme na plechu na pečícím papíru při 180°C do růžova. Hotové necháme na rovné ploše vychladnout, spojujeme nádivkou, zdobíme libovolnou polevou a sypeme strouhanými ořechy, čokoládovou rýží apod.prostě podle vlastní fantazie.
Náplň: Vodu, cukr a máslo krátce svaříme, přidáme ořechy a tolik piškotů, aby vznikla hustší hmota, přidáme několik lžic zavařeniny a ochutíme rumem. Náplň musí mít takovou konzistenci, aby se daly slepovat sušenky.

Kořeněné pracny

15. listopadu 2006 v 19:40 | VV |  vánoční cukroví pečené
350 g hladké mouky, 250 g másla nebo rostlinného tuku, 250 g moučkového cukru, 120 g strouhaných ořechů, 2 lžíce kakaa, půl lžičky mleté skořice, půl lžičky tlučeného nového koření, 3 tlučené hřebíčky, je-li potřeba troška mléka. Tuk Omega na vymazání formiček

Změklým máslem, příp. troškou mléka zadělám všechny sypké přísady v těsto. Z těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do mikrotenové folie a neháme asi hodinu odpočinout. Formičky vymastíme stoprocentním tukem a upečeme ve středně teplé troubě (cca 180 °C). Horké cukroví z formiček vyklepneme na rovnou plochu a obalíme v cukru. Kdo nemá rád obalené v cukru může nepravidelně pokapat čokoládou. Necháme odležet asi 10 dní.

Rychlé kokosové sušenky

13. listopadu 2006 v 21:09 | VV |  vánoční cukroví pečené
200 g hladké mouky, 200 g másla, 200 g strouhaného kokosu, 150 g cukru, 1 vejce. Bílek a strouhané lískové oříšky na povrch.
Mouku, máslo, kokos, cukr a vejce zpracujeme v těsto, které necháme v chladu odpočinout. Potom vyválíme plát 5 mm vysoký, potřeme rozšlehaným bílkem (bílek rozšleháme vidličkou) a posypeme strouhanými lískovými oříšky. Rádýlkem vykrajujeme čtverečky nebo obdélníčky a pečeme pri 180 °C dozlatova.

Ořechy nebo pracny z jednoho těsta

13. listopadu 2006 v 21:01 | VV |  vánoční cukroví pečené
250 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 150 g másla nebo rostlinného tuku, 1 vejce; stoprocentní tuk Omega na vymazání formiček. Náplň: 150 g másla, 100 g cukru, 150 g mletých ořechů, trochu rumu nebo vaječného koňaku, kdo má rád, přidá i trochu strouhané čokolády
Chceme-li z těsta dělat pracny, tak použijeme stejné přísady a přidáme ještě 1 vrchovatou lžíci kakaa, 1 lžičku mleté skořice, 3 tlučené hřebíčky, špetku mletého nového koření (nemusí být)
Ze všech přísad zpracujeme na vále těsto, zabalíme do mikrotenové folie a necháme asi hodinu v chladu odležet. Formičky na ořechy vymastíme rozehřátou Omegou. Těsto do formiček natlačíme ve slabé vrstvě a při 180 °C upečeme (u horkovzdušné trouby teplota cca 150 °C). Ještě teplé ořechy z formiček vyklopíme a necháme vychladit. Vychladlé slepujeme náplní vždy dva k sobě. děláme-li pracny, přidáme do těsta koření a kakao a plníme do vymaštěných formiček na pracinky.
Náplň: utřeme máslo s cukrem do pěny, zašleháme rum nebo vaječný koňak a nakonec přidáme strouhané ořechy a dobře promícháme. Spolu s ořechy můžeme přidat i strouhanou čokoládu.

Mušle

13. listopadu 2006 v 20:51 | VV |  vánoční cukroví pečené
250 g hladké mouky, 250 g másla nebo Hery, 1 vejce, 1 lžíce studené vody
Náplň: 100 g mletých ořechů, 100 g cukru moučka, 1 vejce, 1 žloutek
Z mouky, tuku, vejce a vody zpracujeme těsto (je-li řídké přidáme trochu mouky navíc). Z těsta vytvoříme kouli a necháme nejméně 2 hodiny v chladu odpočinout. Mezi tím připravíme smícháním všech surovin náplň. Po odležení těsto vyválíme asi na 3 mm, vykrájíme kolečka, na každé kolečko dáme menší kopeček náplně, kolečko přehneme a okraje dobře umačkáme, aby při pečení náplň nevytekla. Urovnáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme rychle při 200 °C. Hotové mušle obalujeme v cukru s vanilkou nebo vanilkovým cukrem.
Poznámka: místo náplně můžeme použít hustou marmeládu nebo povidla zahuštěná strouhanými piškoty , případně smícháme strouhané ořechy nebo oříšky s marmeládou a naplníme do mušlí.

Ořechové dortíky

13. listopadu 2006 v 20:26 | VV |  vánoční cukroví pečené
280 g hladké mouky, 140 g strouhaných vlašských ořechů, 280 g tuku nebo másla, 140 g moučkového cukru, 3 žloutky. Náplň: 5 lžic mléka, 2 lžíce medu, 200 g mletých vlašských ořechů, 1 lžíce moučkového cukru, rum, příp. mleté piškoty nebo máslové sušenky dle potřeby
Na vále zpracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout 1 hodinu. Potom vyválíme asi na 3 mm, vykrajujeme hladká nebo zubatá kolečka, upečeme do růžova. Vychladlá kolečka spojujeme náplní, polijeme čokoládovou polevou a zdobíme půlkou ořechu. Místo čokoládové polevy můžeme polévat polevou rumovou a zdobit půlkou ořechu nebo sekanými ořechy.
Náplň: Na mírném ohni ohřejeme mléko, ve kterém necháme rozpustit med a cukr, potom přidáme ořechy, za stálého míchání prohřejeme. Do prochladlé hmoty přidáme podle chuti rum a podle potřeby zahustíme piškotovými drobečky nebo drobečky z rozlámaného jiného pečiva.

Vídeňské ořechové věnečky nebo rohlíčky

13. listopadu 2006 v 20:09 | VV |  vánoční cukroví pečené
320 g hladké mouky, 240 g másla nebo rostlinného tuku, 160 g mletých vlašských ořechů, 80 g cukru moučka, 2 žloutky
Na vále zpracujeme ze všech přísad těsto, necháme asi 30 minut v chladu odležet. Z těsta tvoříme pomací nástavce na masovém strojku věnečky nebo rohlíčky. Pečeme při teplotě 180 °C (v horkovzdušné troubě teplotu cca o 30 °C snížíme) do růžova. Hotové ještě teplé obalujeme v prosátém moučkovém cukru, který jsme ochutili vanilkou nebo vanilkovým cukrem.
Poznámka I: Z těsta můžeme tvořit i ručně na vále rohlíčky
PoznámkaII: krásně se dělají věnečky i s mletými strouhanými mandlemi místo ořechů, jsou jemnější. Děláme-li s mandlemi přidáme do těsta 1 balíček vanilkového cukru

Oříškové koláčky z vařených vajec

12. listopadu 2006 v 19:57 | VV |  vánoční cukroví pečené
100 g másla nebo rostlinného tuku, 100 g moučkového cukru, 200 g hladké mouky, 60 g mletých lískových oříšků, 2 na tvrdo uvařená vejce. Vejce a sekané oříšky na posypání.
Na vál nasypeme suché přísady, nakrájíme změklý tuk a na jemném struhadle nastrouháme 2 vejce uvařená na tvrdo. Vypracujeme v těsto, zabalíme do mikrotenu a necháme v chladnu asi 20 minut odpočinout. Potom vyválíme na lehce moukou posypaném vále (nebo mezi igelitovými foliemi) a vykrajujeme malá kolečka. Polovinu koleček potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubě sekanými oříšky. Pečeme při 180 °C v elektrické troube. Po upečení necháme vychladnout na mřížce nebo jiném rovném povrchu. Slepujeme zavařeninou nebo libovolným krémem vždy jedno kolečko neposypané a druhé posypané a necháme odležet.
Obměna: Můžeme upéci všechna kolečka neposypaná a po upečení a slepení polijeme čokoládovou nebo cukrovou citrónovou polevou a zdobíme opraženým oříškem.

Oříškové rohlíčky z Havlbrodu

12. listopadu 2006 v 19:44 | VV |  vánoční cukroví pečené
300 g hladké mouky, 250 g másla nebo rostlinného tuku, 100 g moučkového cukru, 100 g mletých lískových oříšků, 2 žloutky, vanilkový cukr

Z přísad zpracujeme na vále těsto. Vytvoříme z něj kouli a necháme zabalené v mikrotenovém sáčku asi 30 minut v chladu odpočinout. Potom na vále tvoříme malé rohlíčky (pečením trochu nabydou). Pečeme na plechu, který vyložíme pečícím papírem, při 180 °C do růžova (použijeme-li horkovzdušnou troubu pečeme při 150 °C). Ještě horké obalujeme v prosátém cukru, který ochutíme vanilkou nebo vanilkovým cukrem.